Zapisal izmisljeni | 2.03.2011 - 09:13 - Kategorije: Film

Legendarni film, s še bolj legendarnim Clint Eastwoodom v glavni vlogi, ki tako kot zna samo on, kraljuje z grimasami simpatičnega težaka in svojimi pikrimi enovrstičnicami.

Heartbreak Ridge

hr

Prav spomnim se tega izdelka iz ‘86, ki sem ga uspel ujeti na TV, nekje v otroštvu, ter postati veliki občudovalec lika in del legendarnega Clinta Eastwooda.  Tipček je neponovljiv in kar nepošteno bi bilo naštetevati najboljše filme v katerih je sodeloval, zaradi česar bi omenil samo meni najljubše; dollars trilogy kot jim pravijo, A fistful of dollars, For a few dollars more ter The good, the bad and the ugly, pa Hang ‘em high, Dirty Harry oz. filmčki z likom Harrya Callahana, In the line of fire, The perfect world, Million dollar baby itd.

Heartbreak Ridge definitivno spada med moje/njegove najljubše in ko sem ga pred časom, v trenutkih ko večina normalih ljudi še spi, ponovno gledal, mi je bil enako dober kot prvič. Godrnjavi in nikoli prilagojeni Highway se pri delu poveljnika izvidniške čete v lokalni vojaški bazi, ob prekomandi sooči z začetnimi težavami na delovnem mestu, ki pa jih, eno po eno, elegantno reši. Pritiskov birokratskega majorja se rešuje s konstantnim podjebavanjem in samosvojim delom, po vojaško povedano z nespoštovanjem ukazov nadrejenega, svojo četico pa po uvodnih ovirah, s čvrsto roko, kmalu spravi v red. Ob uspehih na delovnem področju odlikovanega vojaka, pa spoznamo še njegovo nekoliko temnejšo plat oz. pogosto bivanje za zapahi lokalnega zapora, ki so posledica ekscesov v pijanem stanju, kakor tudi njegovo mukotrpno pot nazaj, do ljubezni svojega življenja.

Highway ima za trdnim in neizprosnim ksihtom in karakterjem tudi srce, dušico, kot bi dejali, ki ga še veliko lažje prikupi gledalcem in četici, v kateri ima v začetku največ dela s temnopoltim Stitch Jonesom, ki ga odlično odigra Mario Van Peebles. Sama zgodba je osredotočena na odnose Highwaya s svetom oz. z ljudmi okoli sebe, ki ga dojemajo na zelo različne načine, torej od bedaka do junaka. Vse večja enotnost in zaupanje v svojega sprva nepriljubljenega poveljnika, do konca filma, pomagata njegovim vojščakom do statusa herojev, medtem ko stari negrač, zadovoljen z nasledniki, končno lahko zapusti vojaško življenje in le zaživi nekoliko bolj običajno ….

Zelo dober filmič z nekaj legendarnih scen, predvsem tekstov, neuničljivega Clinta.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 2.03.2011 ob 09:13 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !