Zapisal izmisljeni | 1.03.2011 - 23:23 - Kategorije: Film

Večer oz. ure pred podelitvijo najprestižnejših filmskih nagrad, oskarjev, sem si ogledal zmagovalca 82. podelitve, uradno imenovane 82. Academy awards oz. najboljši film leta 2009.

The hurt locker

hurtlocker

Film, ki je nasledil revnega milijonarja, pa in presenetljivo pobral kar šest zlatih kipcev, med drugim tudi za najboljšo režijo, kar je zasluga Kathryn Bigelow, ki je premagal tudi bivšega moža, slovitega Jamesa Cameroona z Avatarjem, pa Tarantina z neslavnimi barabami itd.

Po Jarheadu je tu spet iraška tematika, kjer spremljamo zgodbo bombašev oz. ameriško, vojaško enoto za deaktiviranje eksplozivnih sredstev. Guy Pearce kot bombaš Thompson pade že v uvodnih minutah filma oz. pri deaktivizaciji bombe na prašni/umazani bagdaski ulici, kjer je očitno še precej bomb, predvsem pa teroristov, ekstremistov, verskih blaznežev in vseh ostalih, ki nastavljajo te. No, novinec/naslednik, William James, ki ga upodobi relativno neznani Jeremy Renner, je samosvoj tip, s precej nenavadnim načinom dela, ki mora poskrbeti za odstranjevanje teh in po začetnih nesporazumih, predvsem zaradi  recimo mu kavbojskega dela Jamesa, se ekipica kar zbliža. Po priljubljenem Thompsonu si James s svojim nenavadnim načinom dela, ki dejansko izpostavlja in ogroža americanose oz. njegovo enoto, katera v času deaktivacije skrbi za varnost, le pridobil naklonjenost soborcev in v osrednjem delu filma dobimo vpogled v delo vojaške bombne enote. Ekstremno napete situacije skozi ves film, ti dobesedno ne pustijo do zraka in prav v tem se mi zdi velika kredibilnost filma, saj ob prisotnosti tolikšnih bomb, ekstremistov in celotne iraške kulise, ne bilo nič drugega niti primerno. Deloma film preskoči na človeške stiske in strahove, nervozo, neizvestnost in ostale občutke, ki se jim je težko upreti ob takšnem delu, a ugvalvnem gre za odo bombašem.

Meni zelo všečna stvaritev, ki je bila, kot je že navedeno v uvodu zapisa, zmagovalec filmskega leta 2009.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 1.03.2011 ob 23:23 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !