Zapisal izmisljeni | 21.02.2011 - 19:38 - Kategorije: Film

Čeprav sem že gledal ta film, priznam, da se tudi približno ne spomnim ničesar iz njega, razen tistih gorečih naftnih polj v temni noči, ki bila v živo, še precej bolj fascinantna za videti kot na starem/dobrem Panasonicu.

Jarhead

 

jarhead

Uvodni del filma nam predstavi prve dneve v vojski oz. urjenje vojaka/novinca, marinca Anthony Swafforda, na podlagi čigar zgodbe oz. spominov je tudi izdelan film. Tega upodobi Jake Gyllenhaal, ki sem ga pred časom videl v njegovem prvem filmiču, City Slickers iz daljnega ‘91. Kot fantič oz. najstnik je uspešno nadaljeval s kariero oz. nastopih v filmih, med katerimi so najbolj znani Donnie Darko, The day after tomorrow, nahvaljeni Brokeback mountain, Zodiac itd.

Po tem sodobnem Full metal jacket urjenju, na katerega Jarhead v prvem delu diši, se vod preseli v svoj Vietnam,  Bližnji vzhod, kjer lahko skupinico, v čakanju obračuna z iračani, podrobneje spoznamo. Iz že omenjenega Full metal jacketa film preide veliko bolj na stran Platoona, kar ni nič slabega, saj gre v obeh primerih za nadpovprečno kvalitetna izdelka.  Swaffordov partner in hkrati najboljši prijatelj postane Troy, ki ga upodobi Peter Sarsgaard, igralec ki smo ga videli že v marsikaterem filmu pa ga kar nekako pozabili, ob njem pa so v vodu še poveljnik Sykes, ki ga odlično odigra Jamie Foxx, pa Kruger, Fergus, Ramon, nori Fowler in ostali.

Tako kot pri vsakem čakanju, grejo v pomankanju akcije, mladeničem po glavi razne neumnosti, ki zapolnijo osrednji del filma, pri tem pa jih lahko nekoliko podrobneje spoznamo, tako kot spoznavajo drug drugega. Puščavski dnevi so kar zanimivi in vse bližje smo bojnim dnevom, ki pa razočarajo naše junake oz. anti-junake, kakor tudi tiste gledalce, ki so pričakovali kakšne spaktakularne posnetke bojev. Angleški režiser Sam Mendes se rajši zadrži na študiji karakterjev, ki kljub fizični podobnosti vojakov, daje vse bolj razločne obrise osebkov, ki jih spremljamo v zgodbi.

Tudi sam zaključek filma je takšen, konec vojskovanja brez ene same resne akcije, s kopico vprašanj v čem je bil smisel vsega tega, ki jih še dodatno podpre konec v ZDA, kjer bi morebitno nadaljevanje prineslo novi Born on the fourth july.

Ker sem v zapisu, pri primerjavi uporabil tri zelo cenjene filme o vojni v Vietnamu, je jasno, da je iraška verzija imenovana Jarhead, zame zelo dobro delo, ki ga je za zelo verodostojnega, potrdil tudi prijatelj ob vrnitvi z vojaške misije na Kosovu.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 21.02.2011 ob 19:38 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 3.05.2011 @ 19:00

    [...] to tematiko, je na vrsto prišla peščena Afrika, kjer je že kar nekaj izdelkov navdušilo, npr. Jarhead, Hurt [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !