Zapisal izmisljeni | 4.02.2011 - 00:36 - Kategorije: nogometaši

In tačas, ko pri sosedih noro trošijo in umetno ustvarjajo nogometno velesilo oz. superklub, se Manchester United počasi poslavlja od zadnjih članov svoje zlate generacije domačih fantov.

Gary Neville

neville

Gary se je rodil 18.2.1975 v Buryu, v bližini Manchestra, kjer se je že od malega posvečal nogometu, katerega je kmalu zaigral pod okriljem slovitega Manchester Uniteda.

1991 je podpisal prvo profesionalno pogodbo s klubom in pričel s prebojem do prve enajsterice, kjer je nato ostal do današnjih dni, prvi pomembnejši uspeh pa je prišel že ‘92, ko je njegova generacija imenovana Fergie’s fledglings kar bi v prevodu pomenilo Fergusonovi zelenci, osvojila mladinski FA Pokal. Med zelence so spadali med drugimi Gary Neville, njegov brat Phil Neville, David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Paul Scholes, Simon Davies, Robbie Savage, Keith Gillespie in ostali manj znani igralci, očitni nasledniki generacije imenovane Busby babes, a pustimo to, nadaljujem pri našem Garyu.

Počasi se je ustalil na desnem boku slovite manchesterovske ekipe, za katero je v prvem moštvu debtiral daljnega septembra ‘92 v Pokalu UEFA proti Torpedu iz Moskve in s katero je v naslednjih 20. letih igranja osvojil kopico trofej. V sezoni ‘94/95 je postal standarden na tem desnem boku in njegov trener Sir Alex Ferguson je zanj povedal, da je najboljši angleški desni bočni svoje generacije, trener enega največjih konkurentov, Arsene Wenger pa je pred kratkim izjavil, da je Gary najboljši desni bek v zgodovini Premier league. In prav ti dve izjavi, eminentnih trenerskih imen, povesta kako oz. koliko cenjen je bil Gary, ki se ob slovesu lahko s ponosom spomni točno 400 nastopov v dresu red devilsov, petih golov, osmin naslovov državnega prvaka, treh FA Pokalov; 95/96, 98/99 in 2003/04, dveh Ligaških pokalov; 2005/06 in 2009/10, 3 Community shieldov; ‘96, ‘97 in 2008, nepozabne Lige prvakov ‘98/99, Internacionalnega pokala ‘99 in Svetovnega klubskega prvenstva 2008.

Kar se tiče reprezentančnih nastopov, je Gary v obdobju od 1995 do 2007, ko se je povlekel iz reprezentančnih akcij, vknjižil 85 tekem, a na žalost ostal brez doseženega gola.

1.januarja 2011, proti West Bromwich Albionu je v svoji bogati, nogometni karieri, odigral zadnjo tekmo v dresu Manchester Uniteda in s 602. nastopoma v vseh tekmovanjih zaključil in izpolnil vse svoje sanje/fantazije. Zaradi vse pogostejših poškodb in nezmožnosti igranja na najvišjem nivoju, je Gary plemenito svoje mesto prepustil mlajšim, z objavo v tem tednu, da je čas za nogometno upokojitev, s katero pričenja takoj in ne ob koncu sezone kot je to načrtoval.

Roy Keane je kapetanski trak predal Garyu, ki se je znal nositi s to prestižno funkcijo, ta pa ga je ob pričetku sezone predal Nemanji Vidiću, ki bo poskušal biti enako uspešen kot njegov predodnik, za katerega se šušlja, da bo prevzel mladinski pogon kluba in poskušal ustvariti novo zlato generacijo ali pa bo samo komentator na Sky sports.

Gary Neville into a legend, pa čeprav se mi je velikokrat zdel kot nekakšen sitnež oz. pizdač gobcavi, je dejstvo, da gre za enega najuspešnejših angleških nogometašev.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 4.02.2011 ob 00:36 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 23.06.2011 @ 02:45

    [...] ‘91/92. Moštvo je že dobivalo prepoznavno podobo, iz mladinskega pogona je prispel še Garry Neville,  iz Leeds uniteda pa še neponovljivi Eric Cantona in skoraj šest let po prevzemu vodenja [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !