Zapisal izmisljeni | 31.01.2011 - 23:55 - Kategorije: Film

Film, ki me je vrnil v kino-dvorane, saj sem predtem bolj poredko zavil tja, nekakšno anti-kino obdobje sem imel po zaprtju lokalne dvorane, če se prav spomnim.

No, po tem ‘95, ko je nastal, zame legendarni izdelek, v slovenščino preveden kot Osumljenih 5, je bilo vse nekoliko drugače.

Usual suspects

usual

Ob ponovnem ogledu pred dnevi, sem ugotovil, da gre za precej ubogo posneti izdelek, za katerega v uvodnih minutah kar nekako misliš, da bo povprečen  zmazek s malo streljačine, ljubezensko zgodbico in navlako, ki v takšnih gangsterskih filmih paše zraven.

A je vse kaj drugega, predvsem zaradi izvrstnega twista ob koncu, do katerega še pridemo. Tudi Kevin Spacey oz. njegova igra je eden od tistih stvari, ki film povzdvigne na nivo kulta, če se prav spomnim, pa sem ga prvič videl v izvrstni komediji See no evil, hear no evil, kasneje v Glengarry Glen Ross, uspešnici Seven, za naslovnim pa še v Outbreak, A time to kill, L.A. confidental, The Negotiator, American beauty, Pay it forward iz prejšne filmske objave, K-Pax, Beyond the sea, Superman returns, 21 in ostalih.

Da ne bom preveč krivičen, tudi Benicio Del Toro, Pete Postlethwaitein Chazz Palminteri so markantni, nekoliko manj Kevin Pollak in Gabriel Byrne, še največji minus filma pa je precenjeni Stephen Baldwin.

Prav Baldwin, Pollak, Byrne, Del Toro in Spacey so središče zgodbe, ko Spacey kot Verbal Kint pripoveduje zgodbo o kriminalni združbici, ki jo je povezal, zdaj že mitski Keyser Soze, do katerega pridemo v že omenjenem twistu ob koncu filma.

Prav razkritje kdo je Keyser Soze je tisto, ki film sunkovito dvigne nad vse podobne izdelke, kjer ponavadi molzejo neke bedarije, za tistih par kapljic kvazi-napetosti in logike.

Usual suspects vsebuje precej soka napetosti in logike, zaradi česar je zame eden kultnih izdelkov, ne glede na, ne preveč obetaven začetek.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 31.01.2011 ob 23:55 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 11.02.2011 @ 20:39

  Film je super. Obožujem te zgodbe/filme… kjer ti predstavijo vsa dejstva, osebe etc in pol moraš ‘uganit’ kdo je morilec.

  Zapisal smoger
 2. 12.02.2011 @ 00:01

  enako, ampak med vsemi temi podatki mora biti tudi smiselna povezava s koncem, kar tukaj definitivno je.

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !