Zapisal izmisljeni | 26.01.2011 - 00:27 - Kategorije: Euroleague basketball

V, po dolgem času, odlični evroligaški sezoni prebujene Union Olimpije, ki ji je novo domovanje oz. dvorana Stožice, dala neverjetnega zagona, je vidno vlogo odigral tudi njen trener Jure Zdovc.

Ta je s pomočjo klubskega vodstva sestavil kvalitetno ekipo, kjer imajo v nasprotju s prejšnimi sezonami tudi uspešne tujce, predvsem američane,  ki so v predhodnih letih, še kako, znali razočarati. Povratnik med zelene Aloysius Anagonye, Marque Perry, Kenny Gregory in predvsem Kevinn Pinkney so dobro temnopolto jedro, obdano z makedoncem Vladom Ilievskim, gruzijcem s slovenskim državljanstvom Vladimirjem Boiso, pravim gruzijcem Giorgi Shermadinijem, fincem Sasu Salinom, hrvatom Damirom Markoto, črnogorcem Suadom Šehovićem in domačimi Goranom Jagodnikom, Sašo Ožboltem, Klemnom Lorbkom, Dino Murićem ter Janom Španom. Vsi skupaj so ekipa, ki nas že nekaj mesecev navdušuje in ki je v skupini z Efes Pilsnom, AJ Milanom, Panathinaikosom, CSKA Moskvo in PE Valencijo suvereno napredovala v drugi del evropskega tekmovanja oz. Euroleague.

V uvodni tekmi drugega dela tekmovanja so se pomerili z italijansko Lottomatico iz Rima, katero je pred kratkim prevzel, slovenski strokovnjak Saša Filipovski, kar pa ni zadostovalo za uspeh nad slovenskim moštvom, čeprav je izgledalo kot da je Olimpija na hitro zbrana ekipa prijateljev, ki za zabavo teka za žogo. V obupni predstavi je gostujoči ekipi oz. Union Olimpiji spet uspel tesna končnica in euforija pred gostovanjem slovite Barcelone v Stožicah, je na vrhuncu.

Torej, Filipovskem, ki je bil ob pričetku sezone pomočnik srbskemu strokovnjaku Dušku Vujoševiću v CSKA Moskvi, ni uspelo in počasi prehajam na bistvo teksta oz. trenerje v Euroleague tekmovanju.

Za trenutek bi se zadržal še pri Vujoševiću, ki ga omenjajo kot morebitnega novega trenerja španske Unicaje, že naslednji trenutek pa bi naštel trenerska imena, ki so v letošnji drugi fazi tekmovanja oz. Top 16 Euroleage;  Jurij Zdovc, Sašo Filipovski, Dušana Ivković, Željko Obradovića, Svetislav Pešić,  Aleksandar Trifunović, Vlado Jovanović, Duško Ivanović, Velimir Perasović in Neven Spahija.

Ti so dokaz, da se najkvalitetnejša košarka igra in razvija na tem našem neutrudnem Balkanu, in recimo mu jugoslovanski blok je izstrelil nešteto košarkarskih zvezd in strokovnjakov, našteta imena pa so samo nadaljevanje tradicije in kvalitete. Olimpija, Cibona in Partizan so redni udeleženci najelitnejšega evropskega, klubskega, košarkarskega tekmovanja, nekateri drugi nekoliko manj, jadranska oz. NLB liga je eno najkvalitetnejših klubskim tekmovanj, slovensko reprezentanco pa je prevzel legendarni Božidar Maljković. In po rednih težavah reprezentance s trenerji, mislim da je končno prišel čas za najvišje uvrstitve, saj se je marsikaj  poklopilo.

Nova športna dvorana Stožice, ki je vrnila zanimanje širokih množic za košarko oz. so to storili reprezentantje z rednimi udeležbami na velikih prvenstvih, kandidatura in dobljeno vrhunsko tekmovanje v Sloveniji, novi reprezentančni selektor, navsezadnje tudi spet poletna Union Olimpija s svojimi nepričakovano dobrimi rezultati itd.

Dovolj bodi, pred enim od vrhuncev sezone, gostovanjem košarkašov Barcelone, kjer igrajo Jaka Laković, Erazem Lorbek, Kosta Perović, Gianluca Basile, Ricky Rubio, Fran Vazquez in ostali.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 26.01.2011 ob 00:27 in je shranjen pod Euroleague basketball. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !