Zapisal izmisljeni | 24.01.2011 - 22:41 - Kategorije: Film

Filmič o razvoju informatike oz. njenih pionirjev, ki so z leti postali nekakšni vladarji sveta, kar smo lahko občutili pred kratkim, ko je Steve Jobs, z odhodom na bolniško, bil ena od novic dneva, na naši komercialni TV pa kar ime tedna. A v nasprotju z nekaterimi konkurenčnimi TV postajami niso znali, upali ali ne vem kaj, odreagirati oz. slovenski javnosti nekoliko bolje predstaviti tega človeka, pa čeprav s tem, več kot 10 let starim filmom.

Pirates of the silicon valley

silicon

Hipijevska družbica se prične v študentskih dneh precej resneje ukvarjati s svojem hobijem, računalništvom in pot iz garažne dejavnosti se prične širiti do Berkleya, prvih naročil, ustanovitve podjetja Apple ter vse pogostejših trenj na relaciji Jobsvs. ostali oz. največkrat Jobs vs. Wozniak.

Noah Wyle odigra Steve Jobsa, ki se po sporih s prijatelji, spre še z dekletom, ji ne prizna očetovstva, neti spore med sodelavci in zahteva absolutno posvečenost podjetju, predvsem pa nastanku Macintosha, za katerega si sposoja/krade pri konkurentih.

Vzporedno s tem čedalje bolj v ospredje zgodbe stopa nekoliko bolj piflarski duo, ki na drugi strani, s svojim malim podjetjem Microsoft išče pot na vrh programerstva. Bill Gates, ki ga upodobi Anthony Hall in Steve Bellmer štartata iz Harvarda, preko zabačenega Albuquerqueja, do svojih 5 minut slave, kar jima uspe navljub budnem očesu Jobsa, ki se zaveda resnosti konkurence in želi ostati vladar. A Gates je veliko bolj prebrisan kot izgleda in predvsem bolj lačen uspeha, čeprav pomanjkanje tega ni mogoče očitati niti Jobsu.

Film torej, o dveh različnih mladeničih in njunih prijateljih, ki so za vedno spremenili svet, pri tem marsikaj podredili uspehu, da bi v panogi prihodnosti bili tam kjer so danes.

Jobs vs. Gates, Apple vs. Microsoft, bitke brez neke filmske vrednosti, a še vedno umeščene v precej zanimiv/poučen izdelek, na žalost daleč od dovršenosti letošnjega uspešnega Social network, kjer so precej bolje izkoristili računalniško tematiko in karakterje povezane s tem.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 24.01.2011 ob 22:41 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 25.01.2011 @ 06:54

  Zame sta tipa legendi. Oba imata svoje “vernike” kateri jima jedo iz rok. Karkoli Jobs lansira v svet je že vnaprej obsojeno na uspeh. OK mogoče so Iphone 4 prehitro lansirali in ni ravno briljantni Applov izdelek.

  Zapisal Clementino
 2. 25.01.2011 @ 14:01

  mladi Steve je bil precej divji, medtem ko je Bill navdušil samo z ljubeznijo do avtomobilov, hitre vožnje …

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !