Zapisal izmisljeni | 23.01.2011 - 23:02 - Kategorije: Film

Film, ki je pred nekaj večeri, sledil kvazi-komediji o kateri sem pisal v prejšni objavi, je bil eden od razlogov da sem vztrajal na tistem TV kanalu, saj sem začetek Popolnega sveta enkrat že zgrešil, vendar kljub vsemu prekršil neke svoja načela in odgledal film, ki ga nisem gledal od samega začetka.

Tokrat od začetka do konca ….

A perfect world

apw

Izjemna drama legendarnega Clinta Eastwoooda, ki se je v svojih režijskih dneh postal že neka svoja, recimo mu eastwoodovska kategorija filmov, kjer se gledalec prepusti čustveni zgodbici, povedani/prikazani na izjemen način, torej takšen, ki prevzame gledalce in strokovnjake.

Če se ne motim tale popolni izdelek ni osvojil nobene pomembnejše nagrade, za razliko od predhodnika in naslednika oz. Unforgiven in pa The bridges of Madison county, je pa zato širno publiko, v katero sem padel tudi sam.

Kar se tiče zgodbe, je sila preprosta. Dva jetnika uideta iz zapora in medtem ko je eden pravi bad boy, antipatičnež, je drugi Robert Butch Haynes pravi mr. Simpaticus. Nervira ga njegov pajdaš, ne prenese pretepanja žensk, je olikan, simpatičen, otrokom prijazen, lepo govori itd. In prav tu je bistvo, anti-junaka, na prvo, vzljubimo, kar se zgodi tudi njegovem talcu, otroku Phillipu, ki sta ga zaradi nespametnosti tistega bad boya, vzela s sabo na pot.

Kevin Costner v vlogi inteligentnega jetnika Butcha Haynesa prav blesti, surovež z mehkim srcem, bi dejali, enako pa je z malim glumcem. T.J. Lowther, ki upodobi sramežljivega 8-letnika Phillipa, je nepozaben in tako dobimo par za katerega kljub kakšni lumpariji spotoma, navijamo skozi cel film.

Na drugi strani je zakon. In ni ga boljšega predstavnika kot sam režiser, že omenjeni Clint Eastwood, ki je po slavi v italijanskih vesternih, svoj lik malo-govorečega samotnega jezdeca izpilil v policijskih vlogah. Umazani Clint je bil verjetno rojen za to da se pojavi pred kamero, nekaj malega zamomlja, s čimer dokaže svoj visoki intelekt, nato pa s surovo močjo premaga nasprotnika/nasprotnike. A v ‘90-ih, ko je film nastal, so se že slutili nekoliko bolj mehkužni časi, več kot 60-letni Clint pa je lahko kar pozabil na surovo moč in zaključek je v tistem njegovem že omenjenem, eastwoodowskem režijskem stilu.

Čustveni tobogan treh generacij, 8-letnega otroka, okorelega lopova in trdoživega šerifa.

ZA .

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.01.2011 ob 23:02 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

5 komentarjev

 1. 24.01.2011 @ 11:56

  zelo za

  :)

  Zapisal smoger
 2. 24.01.2011 @ 18:08

  večkrat ZA tudi pri meni

  Zapisal izmisljeni
 3. 27.01.2011 @ 09:42

  [...] časom sem se ob ogledu Popolnega sveta potiho spraševal, kje za vraga je ta mali Haley Joel Osment, ki me je tako navdušil predvsem v [...]

 4. 2.03.2011 @ 09:13

  [...] pa Hang ‘em high, Dirty Harry oz. filmčki z likom Harrya Callahana, In the line of fire, The perfect world, Million dollar baby [...]

 5. 23.03.2011 @ 10:55

  [...] na teh streneh ni bilo ničesar od Clint Eastwooda, a zadnji tedni so to krivico le popravili.  Perfect World in Heartbreak Ridge sta dobila družbo, film iz leta ‘93, ki sem ga takrat, kmalu po izidu že [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !