Zapisal izmisljeni | 12.01.2011 - 16:07 - Kategorije: klubi

Pred več meseci sem s kratko objavo opisal španski Sporting Gijon, ki sta ga predtem napolnila/ponižala Real Madrid in Barcelona. Nekoliko kasneje sem opisal še nizozemski PSV, ki je v precej podobnem scenariju to storil tretjem najuspešnejšem nizozemskem klubu, Feyenoordu iz Rotterdama.

Poraz z 10-0, tistega 24.10.2010, je najvišji poraz v zgodovini kluba in kar lep odraz stanja v klubu, ki traja že slabo desetletje in po treh mesecih spravljanja k tej objavi je na vrsti predstavitev nizozemskega velikana;

Feyenoord Rotterdam

feyenoord

Od ustanovitev kluba, daljnega leta 1908 pa do današnjih dni je bil Feyenoord kar 14-krat prvak Nizozemske, 11-krat je osvojil pokalno tekmovanje, dvakrat Superpokal Nizozemske, leta 1970 je osvojil današnjo Ligo prvakov oz. takratni European Cup, ko je v finalu z 2-1 odpravil škotski Celtic. V nadaljevanju je postal tudi svetovni klubski prvak, saj je v Internacional cupu s 3-2 premagal argentinski Estudiantes, v sezoni 1973/74 je osvojil še Pokal UEFA, saj je bil v dveh srečanjih finala boljši od angleškega Tottenhama, svoj zadnji mednarodni uspeh pa je doživel s še eno osvojitvijo Pokala UEFA, 2001/02, ko je na domačem stadionu pred več kot 45.000 gledalci, s 3-2 premagal Borussijo Dortmund.

No, od tega zadnjega mednarodnega uspeha, so uspeli osvojiti samo še pokalno tekmovanje 2008, zadnje državno prvenstvo pa, zdaj že nekoliko davnega 1999 in njihovi navijači že kar nervozno čakajo sezono, ki bi jim prinesla 15. naslov prvaka. Malokdo oz. nihče pa ni pričakoval, da bodo tako slabo plasirani v še trajajoči sezoni, ko se po 19. odigranih kolih nahajajo na ubogem 13. mestu, s samo 20 osvojenimi točkami, kar je 21 točk manj od vodečega PSV Eindhovena. In čeprav se že porajajo vprašanja ali se bo ta speči velikan, kot mu pravijo, boril celo za obstanek v ligi, mislim, da toliko kvalitete le premore, da se izogne temu, pri tem pa bi malo pogledal nazaj, kako je prišlo do tega stanja.

Verjetno je največji del krivde na moštvu, kjer je očitno pomankanje kvalitete za boj z najboljšimi nizozemskimi prvoligaši, po odhodih nekaterih pomembnih igralcev ob koncu prejšne oz. prejšnih sezon, se Feyenord ni dovol okrepil s kakšnim kvalitetnim igralecm kot so to storili konkurentje oz. PSV z Marcus Bergom in Jermain Lensom, Ajax z Mounirjem El Hamdaouijem, Twente z Denny Landzaatom in Marcom Jankom itd.

Konkretno, nobeden od peterice novih igralcev, ki bi jim težko rekel okrepitve, trenutno ni standardni član prvega moštva, Ruben Schaken in Adil Auassar iz Venla sta skupaj zabeležila samo 14 nastopov, 19-letni Kamohelo Mokotjo, ki se je vrnil s posoje v Excelsioru, je nastopil samo osemkrat, dvojec na posoji iz ruskega Zenita in Dinama iz Moskve, danec Michael Lumb in rus Fjodor Smolov pa prav tako nista pustila večjega vtisa. Kar se tiče odhodov iz kluba je Dinamo iz Moskve, svojega Smolova, pred dnevi celo že vrnil z neuspešne posoje, predtem oz. poleti/po svetovnem prvenstvu, pa je svojo nogometno kariero zaključil Giovanni van Bronchorst, ki mi je nekako ušel, podobno, le pred prvenstvom je storil že legendarni napadalec Roy Makaay, marljivi Jonathan de Guzman je prestopil v špansko Mallorco,  že omenjeni Denny Landzaat je prestopil v ambicioznejši Twente, izkušeni Kevin Hofland je posojen na Ciper, v AEK Larnaco, srb Stefan Babović, kot zelo uporaben igralec, pa se je prav tako že vrnil, s posoje, v francoski Nantes.

47-letni trener Mario Breen, ki že od poletja 2009 vodi ekipo Feyenoorda ima trenutno takšno ekipo:

golmani: Erwin Mulder, kar 41-letni Rob van Dijk in brazilec Darley

obrambna vrsta: kapetan Ron Vlaar, Tim de Cler, Kelvin Leerdam, Stefan de Vrij, Bart Schenkeveld, Bruno Martins Indi, belgijec Gill Swerts, danec Michael Lumb, španec Dani Fernandez in brazilec Andre Bahia

zvezna vrsta: južnoafričan Kamohelo Mokotjo, maročan Karim El Ahmadi, pa maroški nizozemec Adil Auasser, Georginio Wijnaldum, Luigi Bruins, Leroy Fer in 19-letni Ricky van Haaren

napad:  veteran Jon Dahl Tomasson, Luc Castaignos, Ruben Schaken, 20-letni Jerson Cabral, nizozemec s surinamskim poreklom Diego Biseswar,  madžar Krisztian Simon,  indonezijec z nizozemskim državljanstvom Jhonny van Beukering in iz Slonokoščene obale Sekou Cisse

Anonimna ekipa, bi zapisal, saj povprečni slovenski spremljevalec nogometa pozna samo že 34-letnega Tomassona, vse ostalo pa je ena velika neznanka. A v tem kadru je kar nekaj zanimivih/perspektivnih igralcev kot so 20-letni branilec Kelvin Leerdam, 18-letni Bruno Martins Indi, pa njegov vrstnik Stefan de Vrij, med igralci zvezne vrste izstopajo 20-letni Georginio Wijnaldum, leto mlajša Mokotjo in Ricky van Haaren, med napadalci pa 18-letni Luc Castaignos in 20-letni Jerson Cabral, medtem ko so Ron Vlaar, Tim de Cler in Leroy Fer, že uveljavljenejši in v širšem krogu reprezentance nizozemske, predvsem Ron Vlaar je ime, ki bi si ga bilo dobro zapomniti. Od nekoliko izkušenejših so tu še  Andre Bahia, Luigi Bruins in Karim El Ahmadi, vse skupaj pa da kvalitetno ekipico, ki potrebuje čas za zorenje in nato vrnitev na vrh.

Očito je bilo v preteklosti kar nekaj oz. preveč napačnih potez, ki so klub pahnile proti osrednjosti nizozemskega nogometa, a v večini klubov pride do takšnih temnejših obdobij, le skozi se je treba čimprej prebiti. Feyenoord se prebija že desetletje in zgoraj našteti igralci so dobra garancija za dolgo pričakovani izhod iz krize, le še nekoliko izkušenj si pridobijo in povrnejo tisto zmagovalno mentaliteto, ki je ta klub, včasih krasila. Pa smo spet na poti optimizma, saj ni nikoli tako črno kot izgleda, Feyenoord pa se bo po mojem skromnem mnenju izognil tistemu neprijetnemu boju za obstanek, z mlado ekipico, kateri bi lahko dodali kakšno pravo/kvalitetno okrepitev, pa bodo verjetno že kmalu spet v borbi za vrh.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 12.01.2011 ob 16:07 in je shranjen pod klubi. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !