Zapisal izmisljeni | 11.01.2011 - 00:00 - Kategorije: nogometaši

V izboru za najboljšega, so pred odločilnim glasovanjem ostali le še trije, vsi barcelonini igralci, argentinec Lionel Messi in španca Xavi Hernandez ter Andres Iniesta.

A preden se razpišem o igralcih, še pojasnilo, da je letošnji izbor prvič združen, saj sta izbora FIFA World player of the year in pa magazina France football; Ballon d’Or, do sedaj potekala ločeno. FIFA izbor je potekal od leta 1991 ko je zmagal nemec Lothar Matthaus , Ballon d’Or pa že od leta 1956, ko je zmagal anglež Sir Stanley Matthews. 

Argentinec Lionel Messilanskoletni dobitnik obeh nagrad, je tudi tokrat premagal vso konkurenco oz. od novinarjev, selektorjev in kapetanov reprezentanc prejel največ glasov.

messi

Zame presenetljivo, če se ve, da je bilo to leto svetovnega prvenstva, kjer je njegova reprezentanca oz. Argentina doživela fijasko in izpadla že v četrtfinalu. Sam Messi je bil nemočen, na vse pretege se je trudil/silil doseči vsaj en gol, a mu ni uspelo in prvenstvo je zapustil kot eno največjih igralskih razočaranj. Tudi na klubskem planu ni bilo tiste najelitnejše lovorike, Lige prvakov, kjer je Barcelono, v polfinalu, izločil italijanski Inter, zaradi česar so se njeni igralci morali zadovoljiti z domačimi/španskimi lovorikami. Po drugi strani drži, da Messijeve partije izvabljajo največje število aplauzov, estetski vtis in znanje sta na najvišji možni ravni in če bi bilo to merilo, bi bil Messi lahko zmagovalec, vendar bi moral pri tem premagati Cristiana Ronalda in podobne atraktivneže. Priznati moram, da sem razočaran s tem končnim izidom in da je bil to očitno izbor popularnosti, kjer pa mali Messi nima konkurence. Wesley Sneijder bi bil moj izbor, saj na klubskem področju osvojil vse možno, Interjeva tripleta je bila osvojena predvsem zaradi njegovih odličnih predstav in lucidnosti, na svetovnem prvenstvu pa je Nizozemsko privlekel do finala, kjer so bili boljši španci. No, v kolikor bi se odločal med zadnjo trojico oz Messijem, Xavijem in Iniesto, bi svoj glas dal Xavi Hernandezu, ki je pred kratkim postal rekorder Barcelone po nastopih, v letu 2010 pa konstantno/odlično vodil njihovo igro, kakor tudi igro reprezentance Španije, ki je prvič v zgodovini postala svetovni prvak, statistika po tekmi pa je razkrila da je bil najkoristnejši igralec srečanja. A vso slavo te tekme je pobral strelec edinega gola, Andres Iniesta, ki je v tandemu s Xavi jem diktiral igro španske reprezentance in Barcelone, vendar pa je bil v prvi polovici leta kar precej časa poškodovan, med drugim svoji ekipi oz. Barceloni ni mogel pomagati v tekmi, kjer so se oprostili od Lige prvakov in mogoče bi bilo z njim v moštvu povsem drugače. A to so že tiste Kaj bi bilo, če bi bilo in nima smisla o tem razpredati. Barcelona ni osvojila Lige prvakov, Argentina je izpadla v četrtfinalu, strokovnjake pa je v letu 2010 najbolj prepričal Lionel Messi, ki je predtem postal tudi najboljši strelec  španskega prvenstva 2009/10.

Zanimiv izbor.

No, vsaj Jose Mourinho je uspel dobiti nagrado za najboljšega trenerja leta, po mojem mnenju tudi zaradi negranja pred izborom in upravičenem poveličevanju svojega dela v primerjavi s selektorskim, konkretno delom španskega selektorja Del Bosqueja, Guardiola pa je bil po izpadu v obračunu, prav z Mourinhovim Interjem, samo številka.

Verjetno bi s takšnim pristopom tudi kateri od obeh španskih igralcev osvojil to prestižno lovoriko, a to ni njihov stil in v trisu enakovrednih je zmagal najpopularnejši, za kar ima precej zaslug tudi Barcelona, ki ni imela jasnega favorita.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 11.01.2011 ob 00:00 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

4 komentarjev

 1. 11.01.2011 @ 13:46

  No ja no, jaz se pa ravno ne strinjam, da je bil messi eno največjih razočaranj na SP. Messi je igral dobro na SP, par njegovih podaj in potez je bilo vrhunskih, samo na žalost ni šlo nič not.Kolk folk hitro pozablja tekme. Zame so veliko večje razočaranje kakšni drugi igralci, naprimer angleški, naprimer Rooney in ostali, pa italijanski, pa francoski, pa CR, ki pa res ni pokazal niti pol toliko kot messi na SP.

  Zapisal nikokaoja
 2. 11.01.2011 @ 15:37

  nikokaoja, zame je bil eno največjih razočaranj, saj razen teh par podaj in potez, kot si napisal, ni imel ničesar. In tisto posiljeno teženje k golu in celo sebičnost, ki je pri njem nismo vajeni, sta eni od stvari, ki ju ne bom tako hitro pozabil.

  Kar pa se tiče ostalih, se strinjam, francozi, angleži, srbi, italijani, portugalci in afriške reprezentance, imajo v svojih reprezentancah kopico zvezdnikov najvišjega razreda in večina teh je razočarala kakor tudi Messi, če je verjeti strokovnjakom, zadnje dve leti daleč najboljši nogometaš, ki pa na svetovnem prvenstvu ni bil na svojem nivoju, kar pa je v reprezentančnih tekmah že kar nekakšno pravilo in ne izjema.

  Meni sporna odločitev, saj je v navadi da tiste prave zvezde svetovnih prvenstev, v letu prvenstva osvojijo naziv najboljšega nogometaša leta in če so že izbrali Diega Forlana za najboljšega igralca prvenstva, ta pa v istem letu, z Atletico Madridom, osvojil še Pokal UEFA, bi moral biti vsaj v najožjem izboru namesto igralca, ki ni osvojil ničesar.

  Utopično, se zavedam, a Diego Forlan, Wesley Sneijder in Xavi Hernandez so po mojem mnenju tisti med katerimi bi se morali odločati.

  Zapisal izmisljeni
 3. 11.01.2011 @ 22:09

  v kolikor ne bi prišlo do združitve obeh izborov, bi starejšega torej Ballon d’Or, osvojil Wesley Sneijder, saj je bila velika večina izbranih športnih novinarjev prav zanj, a na žalost, je prevladalo večinsko mišljenje selektorjev in kapetanov vseh svetovnih reprezentanc, med katerimi je kopica eksotičnih, kot so Komorski otoki, kjer sploh ni znano kateri od igralcev je glasoval, pri tistih bolj znanih argentinski selektor in kapetan njihove reprezentance sploh nista na seznamu glasovanih, nekaj glasov je bilo razveljavljenih itd.

  Skratka zmeda, kar ne preseneča, če je zraven FIFA, v zadnjem času znana po aferah, podkupovanjih in ostalih škandalih ….

  Zapisal izmisljeni
 4. 13.01.2012 @ 22:07

  [...] lanskem triumfu  prvič združenih nagrad FIFA organizacije in France football magazina, katerega je po mojem [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !