Zapisal izmisljeni | 3.01.2011 - 11:19 - Kategorije: klubi

Tudi eno leto nazaj, sem v približno istem času objavil zapis o brazilskem nogometnem prvaku oz. zmagovalcu njihovega prvenstva imenovanega Serie A, kjer je nogomet božanstvo.

Tokrat je na tronu, Club de regatas do Flamengo, zamenjal FC Fluminense.

fcf

V deželi nogometa, Braziliji, je FC Fluminense, v zadnjem prvenstvenem kolu z 1-0 premagal Guarani in se po 26-ih letih čakanja, spet povzpel na tron.

Predtem oz. pred zadnjim kolom je imel samo točko prednosti pred Corinthiansom, a  je to uspešno ohranil oz. z edinim golom na srečanju, ki ga je dosegel Emerson v 62. minuti srečanja, osvojil tri točke, ki so pomenile naslov državnega prvaka, na katerega so njihovi navijači čakali vse od 1984., pod vodstvom takratnega trenerja Carlosa Alberta Parreire.

Do nehvaležnega drugega mesta se je prebil Cruzeiro, ki je na domačem igrišču vknjižil zmago, medtem ko je že omenjeni Corinthians kiksal oz. samo remiziral na gostovanju pri zadnjeuvrščenem Goisau, kar je pomenilo, da je Fluminense postal prvak z 71. osvojenimi točkami, 2. je bil Cruzeiro s 69. točkami, 3. Corinthians s 68., pa 4. Gremio 63. točkami itd.

Čeprav je od takrat minil že mesec dni, pa kar nekako nisem našel časa za tekst o brazilskem prvaku, bi se spomnil še proslave drugega naslova v zgodovini kluba, ko je nekaj 10.000 ljudi na ulicah Ria, ki je bil prekrit z nevihto, rajalo do jutranjih ur, na žalost pa sta v tem vsesplošnem veseljačenju in kaosu, dva izgubila življenje. Padla sta pod streli orožja/pištol, odeta v navijaške barve svojega kluba in še enkrat več se je izkazalo, da je v Braziliji, nogomet včasih več od življenja, kar pa se bo moralo počasi spremeniti, saj je naslednje Svetovno prvenstvo prav tam.

Pa, da se vrnem na prijetnejše nogometne teme. Dario Conca je 27-letni mali vezist, ki je bil proglašen za najboljšega nogometaša sezone v brazilskem prvenstvu, kar je prava redkost, a ne zaradi njegovih let, višine ali česa podobnega, igralec je argentinec, vsi pa vemo kakšno rivalstvo vlada med brazilci in argentinci. Pravijo, da spominja na rojaka Messija, s konstitucijo in nogometnimi potezami, kar mu je prineslo to nagrado, ki jo je kot edini argentinec v Braziliji, leta 2005, osvojil takrat 21-letni napadalec Corinthiansa, Carlos Tevez. Dario Conca je premagal konkurenco kar s 40% glasov, primerjave z Messijem in Tevezom pa povedo, da gre za izvrstnega igralca in prav on je eden najzaslužnejših za dolgo pričakovani trofej prvaka, saj je na pohodu do tega zabil 9 golov, večino v zadnjih kolih, kar je še pomembneje pa je prevzel odgovornost vodje na igrišču in gradil skoraj vse napadalne akcije, recimo mu lokalnega klubiča, ki je presenetljivo premagal konkurenco.

Tudi nagrada za najboljšega trenerja gre k novemu prvaku, točneje njihovemu trenerju Muricy Romalhu, ki je dobil veliko pozornosti v letu 2010, ko je zavrnil delo selektorja brazilske reprezentance in se rajši posvetil dokončanju uspeha s Flumimensejem, obenem pa še četrtič, v zadnjih petih letih postal brazilski prvak, saj je predtem 2006, 2007 in 2008 s Sao Paolom triumfiral pred konkurenco.

Še ekipa, ki je je Muricy Romalhu vodil do tokratnega triumfa. 

golmani: Fernando Henrique, Rafael, mladi Klever, veteran Ricardo Berna, v 2011 pa je v klub prispel še Diego, ki je predtem okusil Evropo

obrambna vrsta: Gum, Carlinhos, Andre Luis, Julio Cesar, Leandro Euzebio, Mariano, Marquinhos, Digao, Gerson, Thiago Selves

zvezna vrsta: brazilec s portugalskim državljanstvom, proslavljeni Deco, Juliano Belletti, Raphael Augusto, Marquinho, Diguinho, Diogo, Willians, Souza, Tarta, Leandro Teixeira, Fernando Bob, kolumbijec Edwin Valencia in argentinec Dario Conca

napad: kapetan Fred, brazilec s katarskim državljanstvom Emerson, Carlos Adriano, Rodriguinho in veteran Araujo

 

srečno tudi v 2011.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 3.01.2011 ob 11:19 in je shranjen pod klubi. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 5.01.2011 @ 15:35

    [...] FC Fluminense [...]

  2. 30.06.2011 @ 17:24

    [...] prvoligaši osvojil v zadnjih petih letih, kar štiri državna prvenstva, med drugimi tudi tega oz. s tem, in njegova ekipa je bila očitno [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !