Zapisal izmisljeni | 23.12.2010 - 15:36 - Kategorije: 02.Bundesliga

Borussia Dortmund je v nemškem prvenstvu, nanizala v osmih gostovanjih prav toliko zmag, s čimer je bila perfekten gost, a je nato prav v zadnjem kolu jesenskega dela sezone, padla proti enem od pozitivnih presenečenj prvenstva, Eintrachtu iz Frankfurta. Predtem je v 16. kolih zabeležila kar 14 zmag, le Bayer Leverkusen jih je premagal na njihovem Westfalenstadionu v Dortmundu z 0-2, Hoffenheim pa je na istem uspel izvleči 1-1.

Dejstvo je, da je za večino mali Mainz, največje presenečenje Bundeslige, a suverenost kluba iz Dortmunda, po mojem mnenju, ni v senci tega, saj najmlajša ekipa bundeslige, povsem v nasprotju s pričakovanji pred sezono, suvereno vodi in je na dobri poti k svojem sedmem naslovu državnega prvaka.

Ballspielverein Borussia Dortmund

bd

Klub je bil ustanovljen daljnega leta, 1909, ime so vzeli po lokalni pivnici, tradicionalne rumeno/čren drese pa prevzeli 1913. Že 1929 so se srečali z bankrotom, ko so kupili nekaj profesionalnih nogometašev, a se jim računica ni izšla, vendar so jih rešili zvesti navijači, ki so poravnali dolg s svojimi sredstvi.

Prav navijači so ena najemimentnejših stvari tega kluba, ki redno polnijo že omenjeni Westfalenstadion, z uradnim imenom Signal Iduna park, na katerega gre uradno kar 80.552 gledalcev in redkokdaj ni popolnjen. Eni najzvestejših in najglasnejših navijačev se lahko pohvalijo z nekoliko oddaljenemi lovorikami kluba, pri čemer so bili državni prvaki 1955/56 in 1956/57, pa 1962/63, 1994/95 in 1995/96 ter nazadnje 2001/02. Ob tem so pokalne naslove oz. DFB pokal osvojili 1964/56 in 1988/89, pa nemški Superpokal 1989, 1995, 1996 in 2008, 1966 UEFA pokal, ko so po podaljških slavili nad Liverpoolom in pa 1996/97 Ligo prvakov, ko so v finalu s 3-1 ponižali Juventus. Nekaj mesecev kasneje so osvojili še Interkontinentalni pokal oz. postali svetovni prvaki in generacija v kateri so bili Stefan Klos, Matthias Sammer, Jurgen Kohler, Stefan Reuter, Jorg Heinrich, Steffen Freund, Paulo Sosa, Paul Lambert, Michael Zorc, Andreas Moller, Stephan Chapuisat, Karl-Heinz Riedle, Lars Ricken, Heiko Herrlich in ostali je postala največja, recimo ji nesmrtna.

A do danes so se čakali nasledniki, ki bi ponovili uspehe, ko je bila Borussija strah in trepet, nemških in evropskih nogometnih igrišč, Jurgen Klopp pa je v svojih dveh letih in pol, po prihodu iz Mainza, ustvaril rod prihodnosti.

Borussia Dortmund ima najmlajšo ekipo Bundeslige, pri čemer je v pravkar zaključeni nogometni jeseni, kar nekaj njenih mladcev našlo mesto v najboljših 11 tega tekmovanja; TUKAJ.

Pred pričetkom sezone so se znebili tistih na katere niso več računali, bolgar Dimitar Rangelov je bil poslan na posojo v izraelski Maccabi Tel-Aviv, Julian Koch v Duisburg, medtem ko so bili prodani naslednji; brazilec Tinga v brazilski Internacional, paragvajec Nelson Valdez v zameno za 3,5 milijona eurov v španski Hercules, veteran Marc Ziegler za 300.000 eurov v Stuttgart, Uwe Nunemeier za 100.000 v Energie Cottbus itd. Istočasno so se okrepili in za 4,75 milijona eurov je iz poljskega Lecha prispel Robert Lewandowski, za 500.000 eurov je iz australskega Melbourne Vixtorya prispel avstralski golman Mitchell Langerak, za samo 350.000 eurov pa iz japonske Osake Shinji Kagawa, brez odškodnin sta prispela še poljak Lukasz Piszczek iz Herthe in brazilec Antonio Da Silva iz Karlsruhera, medtem ko se je izkušeni Florian Krnige vrnil s posoje. Ostali so bili priključeni iz B-ekipe oz. iz drugega moštva, ki je dalo v ne tako oddaljeni preteklosti kar nekaj izvrstnih nogometašev, ki trenutno navdušujejo. Da stavijo na mlade dokazuje tudi prvi zimski transfer, v katerem so za 600.000 eurov iz Munchen 1860 pripeljali 17-letnega Moritz Leitnera, a pustimo zdaj zimske transferje in pojdimo rajši na aktualno moštvo.

golmani: Roman Weidenfeller, australec Mitchell Langerak in Johannes Focher

obrambna vrsta: srb Neven Subotić, poljak Lukasz Piszczek, brazilca Dede in Felipe Santana, Patrick Owomoyela, Mats Mummels, Marcel Schmelzer, 19-letna Marc Hornschuh in Lasse Sobiech

zvezna vrsta: kapetan Sebastian Kehl, Florian Kringe, Kevin Groskreutz, Sven Bender, Mario Gotze, Markus Feulner, nemška turka Nuri Sahin in Yasin Oztekin, poljak Jakub Blaszczykowski, madžar Tamaš Hajnal, brazilec Antonio Da Silva in japonec Shinji Kagawa

napad: egipčan Mohamed Zidan, paragvajec Lucas Barrios, francoz Damien Le Tallec, poljak Robert Lewandowski, ter 19-letna Daniel Ginczek in Marco Stiepermann

 

Tudi sam sem pred sezono menil, da ne morejo na vrh Bundeslige, a suveren jesenski del, me je prepričal, da gre za izjemno kvalitetno moštvo, kjer prevladuje mladost, kar pomeni, da v kolikor ostanejo skupaj daljše obdobje, lahko ponovijo uspehe, tiste zlate generacije. Golman je izkušen, zadnja linija je čvrsta in zanesljiva, poleg tega pa še zelo mlada, enako je z osrednjim delom moštva, kjer sta dva dragulja. Nuri Sahin, v rumeno/črnem podira rekorde, drugi pa je letošnja okrepitev Shinji Kagawa, ki je presegel vsa pričakovanja, a tudi ostali niso daleč od tega. Napadalna vrsta se mi zdi še najbolj problematična, a morebitne pomankljivosti nadomestijo soigralci iz ozadja, zaradi česar so najučinkovitejša ekipa Bundeslige, s 39 doseženimi zadetki, hkrati pa so tudi najboljša obrambna ekipa, pri čemer so v teh 17. kolih prejeli samo 10 zadetkov.

Na žalost, so v Europa league, izpadli že po uvodnem delu tekmovanja, a sumim, da so to žrtvovali za uspeh v domačem prvenstvu, ki ga bodo lažje dosegli/ohranili, v kolikor se posvetijo samo temu.

Torej Borussia Dortmund, je po mojem mnenju, blizu osvojitve nemškega prvenstva, pa čeprav je za nami šele polovica prvenstva, vendar pa suverenost s katero so navdušili jeseni, ne daje konkurentom prevelikih možnosti za resno ogrozitev vrha lestvice.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.12.2010 ob 15:36 in je shranjen pod 02.Bundesliga. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 25.05.2011 @ 23:45

    [...] po osmih letih posta, ponovno uspelo osvojiti Borussiji iz Dortmunda. Že pred vstopom v leto 2011 sem napovedal takšen razplet, saj so Die Schwarzgelben kot jih imenujejo, navduševali v vseh pogledih. Mlada ekipa [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !