Zapisal izmisljeni | 21.12.2010 - 22:00 - Kategorije: nogometaši

V Afriki so izbrali najboljše v nogometnih kategorijah, pri tem pa je glavno nagrado prejel kamerunec Samuel Eto’o.

Ta je že rekordno, četrtič, izbran za najboljšega afriškega nogometaša leta, pri tem pa je za seboj pustil glavna konkurenta, ganca Asamoah Gyana in reprezentanta Slonokoščene obale, Didiera Drogbo.

sam

Samuel Eto’o je s četrto lovoriko najboljšega na črnem kontinentu, postal rekorder, saj je legendarni, že upokojeni ganec Abedi Pele ostal pri treh lovorikah, medtem ko je kamerunec po treh zaporednih naslovih, od 2003 do 2005 oz. iz časov, ko je bil še v španski ligi, tokrat osvojil še ta, četrti naziv najboljšega.

29-letni nogometaš, se je rodil 10.3.1981 v kamerunskem Nkonu, svojo nogometno izobrazbo pa je pričel dobivati v Kadji sports academy, ki je preoizvedel kar nekaj znanih kamerunskih nogometašev.

‘97 so ga opazili skavti Real Madrida, in Samuel se je pridružil kraljevskemu klubu, ki je bil tako kot vedno nabasan z največjimi nogometnimi zvezdniki, zaradi česar ni bilo prostora za afriškega najstnika, ki takrat še ni kazal potenciala ki ga je leta kasneje proslavil. Igranje v B moštvu je bila rešitev, ki pa ni dolgo trajala, saj je ekipa izpadla v tretjo ligo, kjer igralci, ki niso iz EU niso smeli nastopati. Sledila je posoja v drugoligaški Leganes, pa Espanyol, kjer ni nastopil niti enkrat in pa v Mallorco, kjer je v letu 200o v 13. nastopih dosegel šest golov. Brez perspektive v Realu, kjer si je za statistiko pridobil pet nastopov, brez doseženega zadetka, je sprejel ponudbo Mallorce, ki je mladega napadalca odkupila za 4.4 milijona eurov in takrat se je pričela njegova pot navzgor.

V Mallorci je v obdobju od 2000 do 2004, v 133. prvenstvenih tekmah, zabil 54 golov, oz. v skupno 163. nastopih, 69 golov, se ob tem zapletel v nekaj škandalov, ki so počasi začeli razkrivati njegov nepredvidljiv/divji karakter, pri tem pa pomnim, da je dokaj redno, z goli, kaznoval tudi svoj bivši klub Real iz Madrida. Vrhunec tega časa je bila osvojitev pokalnega tekmovanja oz. Copa del Rey 2002-03, ko je v zmagi s 3-o, dosegel dva zadetka in kmalu je postalo jasno, da je Samuel prerastel svojo sredino oz. da rabi večji/eminentnejši klub.

Slovita Barcelona je poleti 2004 za 24 milijonov eurov odkupila kamerunca, za katerega se je približno v istem času spet zainteresiral madridski Real, a predhodna slaba izkušnja je Samuela nagnila proti Kataloniji. Tam je nogometno eksplodiral in v petih sezonah postal eden najboljših strelcev kluba, pri čemer je v 200 tekmah, dosegel kar 130 golov, pri tem pa s klubom osvojil tri španska prvenstva 2004/05, 2005/06 in 2008/09, španski pokal oz. Copa del Rey 2009, španska Superpokala 2005, 2006 in pa Ligo prvakov 2005/06 ter 2008/09, o kateri sem pisal TUKAJ.

Po težavah/sporih s takratnim trenerjem in tudi prvim zvezdnikom kluba, brazilcem Ronaldinhom, ki je poleti 2008 moral zapustiti katalonski ponos, se je Samuel Eto’o le nekako obdržal v ekipi oz. njegova prodaja ni uspela, a očitno je bilo da odnos z novim, mladim, kasneje tudi uspešnim trenerjem Guardiolo ni blesteč, saj je imel ta vizijo o homogenejši ekipi, brez negračev, ne glede na njihov učinek. Samuel Eto’o je trenerju-debitantu vseeno, s svojimi igrami in goli, odločilno pomagal do najuspešnejše sezone v zgodovini kluba, a očitno je bil prepad med njima prevelik in kamerunec je bil poleti 2009 kar nekako nasilno prodan/zamenjan.

V Barcelono je prispel šved Zlatan Ibrahimović, v italijanski Inter pa je z določeno količino denarja odšel Samuel Eto’o, ki je v novem klubu nadaljeval z osvajanjem trofej. V svoji prvi sezoni v italijanskem gigantu, je pod vodstvom kontroverznega trenerja Mourinha osvojil vse možno oz. italijansko prvenstvo, italijanski pokal in pa Ligo prvakov, ki sem jo spremljal TUKAJ.

Letošnje poletje je Inter s kameruncem v napadu, nadaljeval z osvajanjem trofej, pri tem je padel italijanski Superpokal, na njihovo žalost je bil izgubljen evropski Superpokal, o čemer sem pisal TUKAJ, vendar pa so pred dnevi osvojili še Svetovno klubsko prvenstvo, pri čemer je bil prav kamerunec proglašen za najboljšega igralca turnirja.

Zelo malo dvomov je Samuel Eto’o pustil glasovalcem, pri izboru za najboljšega afriškega igralca, predvsem zaradi že leta trajoče uspešne klubske kariere, ki je bila kronana z uspehi v tem koledarskem letu, popisanimi zgoraj, ob tem pa je verjetno ne samo mene, navdušil s podrejanjem ekipnemu uspehu, ko je izvrstno odigral tudi na bekovskem položaju.

Nekoliko njegovo sliko in statistiko kvarijo rezultati z reprezentanco, s katero je doživel najprej neuspeh na afriškem prvenstvu, nato pa še na Svetovnem prvenstvu 2010, a tudi konkurentje niso imeli odmevnešega reprezentančnega leta.

Samuel Eto’o, verjetno najboljši afriški igralec vseh časov, definitivno pa najuspešnejši.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 21.12.2010 ob 22:00 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

3 komentarjev

  1. 21.12.2010 @ 23:52

    [...] Samuel Eto’o [...]

  2. 28.08.2011 @ 01:19

    [...] Samuel Eto’o postal najdražji nogometaš vseh časov in prav zaradi tega si po tej objavi TUKAJ, zasluži še eno, [...]

  3. 31.12.2011 @ 12:42

    [...] Lani je to nagrado osvojil kamerunec Samuel Eto’o, že rekordni štirikratni dobitnik oz. zmagovalec 2003, 2004, 2005 in 2010, ki pa se je umaknil iz resnega nogometa, beri v ruski Anži, kjer je več denarja in manj lovorik/uspehov. Za njim sta bila uvrščena Asamoah Gyan i Didier Drogba, ki je to nagrado prejel že 2006 in 2009, od leta 2003 pa samo enkrat ni bil med najboljšo trojico. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !