Zapisal izmisljeni | 21.12.2010 - 17:36 - Kategorije: Film

Film, ki je kar nekaj časa čakal na polici, da bi se ga usmililil in pred dnevi sem storil prav to. Brez prevelikih pričakovanj, sem ga potisnil v DVD predvajalnik, se zleknil na kavč in pričel z gledanjem, brez nekega globjega razloga.

Burn after reading

 

 

bar

John Malkovich, ki je Osbourne Cox, CIA analitik, je zaradi domnevnih težav z alkoholom odpuščen iz službe, da pa bo njegova nesreča še večja, se njegova žena Katie, ki jo upodobi Tilda Swinton, pripravlja na ločitev, pri čemer jo odvetnik usmerja pri prvih korakih k novemu življenju. To naj bi zajemalo, življenje z ljubimcem Harryem, katerega igra, ženskam šarmantni, George Clooney, ki je prav tako poročen, a ga to ne ustavi, da ne bi ljubimkal z dekleti, ki jih najde prek spleta. Ena takšnih je tudi Linda Litzke oz. vedno izjemno posrečena Frances McDormand, ki je zaposlena v fitness centru in ki si želi preobrazbe s kupom plastičnih operacij. A za te potrebuje denar in sreča se ji nasmehne, ko s sodelavcem Chadom Feldheimerjem/Brad Pittom naključno prideta do skrivnostne diskete.

Zaradi izgube službe, zagrenjeni Osbourne Cox, s pomočjo alkoholnih omam, prične pisati spomine, ki se osredotočajo predvsem na službo, za katero misli, da jo je neupravičeno izgubil in da je pomembnejši kot v resnici je, pri tem pa njegova žena Katie, zaradi pridobitve podatkov o njegovem finančnem stanju, na disketo skopira še moževo pisarijo. Sporno disketo najdejo v fitness centru in Linda Litzke ter Chad Feldheimer sta za takojšno akcijo oz. prodajo te, grobo rečeno izsiljevanje, njun nadrejeni Ted oz. Richard Jenkins pa je proti. A nespretni dvojec v svojem pohlepu po denarju najprej zajebe zadevo z Osbournom Coxom, zaradi česar odide na rusko stran, sočasno pa se Linda, po seriji neuspešnih zvez, zaplete še v razmerje s simpatičnim Harryem, ki je sposoben zadovoljiti njo, Katie in še svojo ženo. Ob vsem tem je vseprisotna tudi CIA, ruski obveščevalci so zmedeni z nepomembno vsebino sporne diskete in zgodbe posameznikov se pri prepletanju in srečevanju zelo zapletejo.

Čas je hitro mineval in nek bizarni dogodek kot je izguba nepomembne diskete,  je zapletetel zgodbo do te mere, da je vse skupaj postalo zelo zanimivo. Prav všeč so mi te zgodbice malih ljudi, ki se zapletajo in odpletajo, ena najboljših pa sta American beauty in Crash, vendar pa je Burn after reading, kjub temi, z vohunskim pridihom, lahkotnejša, bolj sproščena, celo osvežujoča, kar je zasluga predvsem izjemne igralske ekipe in pa režisreskega dvojčka, že zdavnaj legendarnih bratov Coen.

Ta dva sta nizata filme po okusu filmovilov, kjer bi si upal izpostaviti Raising Arizona, Fargo z izjemno Frances McDormand, kultni The Big Lebowski, O brother, where art thou? s Clooneyem, No country for old men iz predhodnega leta oz. iz leta 2007 itd.

Kar se tiče igralske zasedbe, Brad Pitt ostaja, zame eden najboljših igralcev generacije, nekega obdobja oz. še širše, in če pobrskam na hitro po blogu najden Seven, 12 monkeys,The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford, Babel, Inglorious basterds, itd.

Tudi vsi ostali iz igralske zasedbe so na vrhu najboljših ali tik pod vrhom, kar je verjetno stvar okusa in prav Burn after reading je stvar okusa.

Nekaterim brezvezen, po mojem mnenju pa večini, odličen izdelek, kjer je kar nekaj nepozabnih scen, meni najboljša pa je tista v omari.

Burn after reading.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 21.12.2010 ob 17:36 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 22.12.2010 @ 11:32

  Meni je bil odličen pa vseeno daleč od The Big Lebowski…

  Zapisal Foton
 2. 22.12.2010 @ 12:27

  Tudi meni je bil Big Lebowski veliko bolj všeč, predvsem zaradi več komičnega/satiričnega pridiha

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !