Zapisal izmisljeni | 1.12.2010 - 16:24 - Kategorije: 05.Primera division

Simultanka katalonskega moštva, kot bi rekli šahisti, je zaznamovala 161. derbi španskega nogometa oz. El clasico, v katerem je Barcelona demonstrirala vso svojo moč, učinkovitost in lepoto igre, pri tem pa imam občutek, da sem jih po koncu srečanja nekako premalo nahvalil.

Sama tekma, med gledanjem katere sem dobil občutek kot bi bili domači na steroidih, gostje pa na uspavalih, je postregla s sodobno različico totalnega nogometa, ki ga je pred leti/desetletji demonstriral nizozemski Ajax in prav ta naj bi bil nazadnje tako nadmočen nad konkurenti, pravijo tisti starejši. Nič čudnega bi dodal, če se ve da je prav bivši ajaxovec Johan Cruyff eden od najzaslužnejših za to, saj je prav on, v času trenerskega službovanja v Barceloni postavil temelje tega kar gledamo pri Barceloni v zadnjih letih. Pa saj smo že videli visoke in suverene zmage, a ne nad vrhunskimi ekipami kot je Real, ki je bil do tega srečanja še neporažen, s trenerjem kot je Mourinho na klopi, z igralcem kot je Ronaldo v igri. Za trenutek pomislim na lanskoletno Ligo prvakov, ko je bil ponižan Arsenal, a priznati je treba, da tisti otroški vrtec ne moremo primerjati z najeminentnejšim derbijem na svetu, kjer smo lahko gledali nogomet prihodnosti.

Barcelona, ki je nikoli nisem preveč maral, me je s to tekmo dokončno prepričala, da je najboljša ekipa na svetu, ne glede na rezultate oz. tisti poraz/izpad proti Interu, ki jih verjetno še vedno peče. Vseh 90 minut so igrali nogomet, 9 igralcev je napadalo, 11 pa se jih je branilo in prav takšen odnos do igre je tisto kar najbolj impresionira. Hiter pretok žoge, prva, maksimalno druga, brez nepotrebnega posiljevanja in morenja, le Messi je smel potegniti. Čeprav smo pri njih že navajeni na dominanco, visoko posest žoge, brilijantne akcije, kopico zadetkov in vse ostalo so tokrat presegli vsa možna pričakovanja, pri tem pa je bil Mourinho na drugi strani samo še bonus. Porušen je njegov mit in redkokdo bi si upal še ugovarjati, da katalonsko moštvo ni najboljše, če smem kot Džajić, najboljše kar sem jih gledal. Cruyffova Barcelona, Capellov Milan, Van Gaalov Ajax, Fergusonov Manchester, Zidanova Francija, trenutna Španija, prav nihče od naštetih ni toliko superioren v primerjavi s konkurenti in nekdo je lepo zapisal, da je ta Barcelona Jordanova košarka oz. Federerjev tenis. Popolnost je beseda, ki se prikrade. Najprej so v manj kot eni uri zabili štiri gole nato pa kar nekako opustili misel o zadevanju in se rajši posvetili poniževanju nasprotnika. Podaj s peto in med nogami nasprotniku je bilo več kakor nasprotnikovih uspešnih podaj, pri čemer ti sploh niso mogli preko sredine igrišča, zaradi česar so se zatekli k pretirani grobosti, ki pa je še bolj razgalila njihovo nemoč. Domači nogometaši so tekali in grizli vseh 90 minut, njihov tempo pa je bil prav neverjeten, posledica česar je tistih 610 točnih podaj, od česar jih je kar 110 proizvedel Xavi . Gol za 2-0 je že zdaj legendaren, saj so domači nogometaši v minuti trajajoči akciji nanizali 21 podaj ob postavljeni Realovi obrambi, našli luknjo za preboj in dosegli zadetek. Čista poezija. Pa saj znajo vsi nogometaši podajati, od noge do noge, tika-taka, tika-taka, a samo Barcelona zna to prenesti na tekmo, samo njihovi igralci znajo v danem momentu hitro najti prostega igralca, najbolje postavljenega, ta pa zna že naslednji trenutek najti naslednjega in tak obi lahko igrali v nedogled. Perfektne podaje, perfektni sprejemi žog. perfektna vizija, perfekten pregled igre, perfektno gibanje, perfektna Barcelona za katero ni dovolj biti odličen, oni težijo k perfekciji in mislim, da je bil ponedeljkov večer še najbližje temu.

Xavi in Iniesta sta tista, ki bi jih upal izpostaviti, čeprav je jasno da bi bilo brez genialca Messija marskikaj drugače. Če je pred to tekmo še obstajal dvom, kdo bi bil lahko najboljši nogometaš v letošnjem letu, je ta tekma potrdila, da je to lahko samo on. Lionel Messi. Igralec, ki je s samo 23 leti porušil večino rekordov, osvojil vse kar se je dalo, le na reprezentančnem področju mu še ni steklo. In prav zato ne smem pozabiti trenerja Guardiole, ki mu je omogočil izkoristit vse kvalitete, ki jih poseduje in postati praktično vse kar želi; izemni strelec, neulovljivo krilo, playmaker, Messi zna in je lahko vse, za razliko od nastopov v argentinski reprezentanci, kjer je bil do sedaj obsojen na trpljenje. Tukaj bi se še enkrat vrnil na dvojec Xavi – Iniesta, ki omogoča takšno razkošje na igrišču, po klubskih uspehih in osvojenih lovorikah ter naslovih, pa sta postala s svojo reprezentanco še svetovna prvaka in moj glas za nogometaša leta, bi šel, ne glede na vse,  Xavi Hernandezu.

V ponedeljek zvečer je bila Barcelona enostavno nepremagljiva. Golman Valdes je imel malo dela, a tisto kar ga je bilo je opravil brez napake. Bočna igralca sta nizala kilometre gor in dol, bila odlična v ofenzivi in defanzivi, centralna branilca, sta dobila vse dvoboje z nasprotniki, pri tem pa kar nekajkrat ostala ena na ena z realovci, a Puyol in Pique sta preverjena klasa. Vloga mladega Busquetsa je v tem zvezdniškem moštvu kar malo podcenjena, a igralec je dobil prav vse dvoboje z nasprotniki, v prvem polčasu je bil brez izgubljene žoge, pri tem pa je onemogočal kar dva nasprotna igralca. O dvojcu Xavi – Iniesta ni potrebno izgubljati časa, zame sta onadva glavni razlog te rapsodije, medtem ko je o Messiju je že toliko napisanega. Villa in Pedro pa sta elitna napadalca, ki ne potrebujeta veliko prostora in časa, njuna natančnost pa se lahko meri s švicarskimi urami.

Kaj pa Real, Mourinho, Ronaldo?

Znano je, da je bolje izgubiti enkrat s 5-0 kot petkrat z 1-0, a kaže, da pri Mourinhu ni tako. Special one, kot se je pred leti poimenoval je postal Special five, pri tem pa mu ni uspelo tisto zaradi česar je bil pripeljan v Real Madrid. Angleški Chelsea in italijanski Inter sta pod vodstvom Mourinha uspevala premagovati Barcelono, vendar pa Realu to ni uspelo in nekateri so celo omenjali odpoved, predvsem zaradi nemoči, uspavanosti ekipe, slabe taktike. Zanašanje na genijalnost Ronalda je bila tokrat napaka, kakor tudi, da sta on in Benzema brez defanzivnih obveznosti, saj zaradi tega prva obrambna vrsta sploh ni obstajala, v sredini je Barcelona uveljavila svojo premoč, medtem ko zadnja branilska linija ni bila prevež zanesljiva. Previsoko postavljena je bila, če sem že enkrat omenil Švico, kot švicarski sir, polna lukenj, globinske podaje pa so povsem porušile. Real na žalost ni igral kot homogena ekipa, pri njih ni bilo kolektivnega tekanja, zapiranja prostorov, kakor pri domačih, ob vsem tem pa so bili premalo agresivni oz. so bili predaleč od žoge in igralcev, tista že omenjena, nepotrebna agresivnost oz. grobost pa je povsem nekaj drugega. Nekoliko se lahko izgovarjajo, da Jose Mourinho šele gradi nekaj kar ima Barcelona že leta, to je uigrano ekipo, ki ve kaj trener zahteva in kako k temu pristopiti. Ne dvomim, da bo Real s časom postal bolj čvrst, vprašanje pa je ali bo uspel ohraniti tudi svojo efikasnost oz. zabavljaštvo, atrakcijo, ki jo zahtevajo njihovi privrženci. Tudi poškodba Higuaina pred srečanjem oz. njegova odsotnost je lahko izgovor, prav tako tisti nedosojeni penal, pa nervoza igralcev, a nič od tega ne more ugroziti zasluženosti zmage domačih, ki so jo dosegli na impresiven način. Čista perverzija, bi rekel Bilić.

 

mes que un futbol

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 1.12.2010 ob 16:24 in je shranjen pod 05.Primera division. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

24 komentarjev

 1. 1.12.2010 @ 17:32

  paucstadt

  Well done! sem navijač barce od tistih zlatih časov v prvi polovici 90ih. in po temnem obdobju ob koncu 90ih in začetku 00 me uspehi in predvsem igra te generacije enostavno navdušuje in samo klanjam se lahko. kot gledalec in navijač. to je športna perfekcija. tle naprej se ne da iti, evo da ne. že v ronaldinhovih časih je bilo enostavno lepo za doživljat, tokrat je to še stopnjo višje. poezija.

  tale zapis, ako dovoliš, dajem na svoj fb profil. :)

  Zapisal paucstadt
 2. 1.12.2010 @ 17:37

  paucstadt

  Če dovoliš še nekaj :) tole se mi je zapisalo ob lanskoletnem tragičnem porazu proti bunkerju iz II.svet. vojne. :)

  Najprej nekaj faktov. Nogomet je več kot le šport. Je vojna. Vsaka vojna ima zmagovalce in poražence, vsaka vojna razdeli ljudstvo. Vse to dela tudi nogomet in je praktično edini šport s tako močjo. Nogomet je strateška igra, je igra emocij, je igra individiuma in igra nacije oz. celote. Je življenje. In to prebudi prvinski nagon.

  Pisalo se je leto 1994. Bil je maj. Igralo se je finale lige prvakov. Na eni strani hudičevo močni in praktično nepremagljivi AC Milan, na drugi strani prav tako hudičevo močna, a žal ne nepremagljiva FC Barcelona. Tega večera se še danes dobro spomnim. Takrat sem verjetno prvič uradno navijal za FC Barcelono. Ampak Milan je bil boljši, veliko boljši. Milan je zmagal gladkih 4:0, kdo se ne spomni gola Dejana Savičeviča. Takrat so vsi navijali za AC Milan, jaz pa od tistega finala naprej za FC Barcelono. In navijam še danes. V 90ih je bilo lepo navijati za Barcelono. Po zlatem obdobju Johana Cruyffa je moštvo prevzel znani Bobby Robson, ki pa je na klopi sedel le eno sezono, ampak dobro sezono. Takrat je za Barco igral brazilec Ronaldo, tisti čas najboljši nogometaš sveta, tu je bil še Figo. In to je mojo ljubezen do katalonskega ponosa le še okrepilo. Nato je prišel Louis van Gaal, trener z odličnim pedigrejem, saj je z Ajaxovimi mladci osvojil vse kar se je dalo. Van Gaal je najavljal novo zlato obdobje. Tisti čas so bili nizozemski igralci visoko cenjeni in precej zaželjeno blago na nogometnem trgu, van Gaal je v Katalonijo pripeljal skoraj vse, ki so bili na trgu, ustvaril je pravo nizozemsko kolonijo. Fino in fajn, Barca je dvakrat zapored osvojila naslov španskih prvakov, vse je bilo v najlepšem redu. Ronalda je zamenjal Rivaldo in s svojimi krivimi nogami navduševal Camp Nou in celotno Evropo. Oh kakšno veselje je bilo tedaj navijati za Barcelono. Veselja je bilo hitro konec, van Gaal pa je s svojimi nizozemskimi pajdaši čez noč prestal pot iz junaka do bedaka. Leta 2000 je odstopil, takrat pa se je tudi začelo temačno obdobje katalonskega ponosa. To temo še najbolj identificira odhod Figa v Real Madrid, sramotno dejanje brez primere. Igralski kader je bil iz sezono v sezono slabši, stanje in zavest navijačev na robu samomora. Tudi najzvestejši navijači so pozabili kako izgleda osvajanje lovorik. Barcelona je bila kar nekaj sezon brez naslova španskega prvaka, tudi v Evropi kakšnega posebnega pečata ni bilo. Je kdo sploh vedel za Barcelono? Poraz v polfinalu lige prvakov proti Realu še danes skeli. Malo pravih navijačev je takrat ostalo zraven in še naprej stiskalo pesti. Tudi takrat, ko je na levem boku brezglavo tekal Zenden, v obrambi strašil Bogarde, v vezi žoge izgubljal Petit, v napadu pa v prazno streljal Kluivert. Pa takih zvezdic je bilo še nekaj. Po letih iskanja novih igralcev, novega trenerja, nove identitete, je na predsedniško mesto sedel Joan Laporta. Laporta je pripeljal Franka Rijkaarda, svojčas odličnega nogometaša, ki pa kot trener ni imel ravno veliko izkušenj. Poleg njega so v dres oblekli še izjemnega Deca, ki je sezono prej v dresu Porta osvojil naslov v ligi prvakov, prišel je Ludovic Guilly, nesporni vodja Monaca, prišel je legendarni Larsson, prišel je Samuel Eto`o in pa seveda izjemni Ronaldinho, ki je takoj postal zvezdnik št. 1. Z priokusom mladih, doma vzgojenih igralcev, je moštvo iz tekme v tekmo postajalo boljše. Naslov španskega prvaka po petih sušnih letih, naslednje leto nova zvezdica. Barcelona je bila hit, Ronaldinho pa bog, ki je prerasel tako Romaria, Ronalda in Rivalda, tri brazilce, ki še danes veljajo za najboljše kar je nosilo dres Barcelone. Ronaldinho je postal mega zvezdnik, zasluženo, njegova igra je mejila na znanstveno fantastiko. In koliko novih navijačev je barcelona takrat pridobila. Uh, v trenutku je bila najpopularnejša nogometna ekipa na svetu. Oh, prekleti kampanjski navijači. Prvaki Evrope. Uf, kako lepo je biti spet navijač Barcelone. Potem pa spet nekoliko slabši sezoni. Trenja znotraj ekipe. Nekdo je moral oditi. Ali Ronaldinho, ki se je izpel, ali Rijkaard, ki je izgubil kompas in v igro pošiljal 16 letnega Krkiča in 17 letnega Dos Santosa. Odšla sta oba, tako Rijkaard kot Ronaldinho. Dve legendi, ki so ju kampanjski navijači tako kovali v nebo. Kolektivni spomin kampanjskih navijačev je takrat zastal, kar naenkrat so vsi pozabili vrhunske predstave iz sezone, dveh. Nihče se več ne spominja stoječih ovacij sredi Madrida. Nihče se več ne spominja sambe in nasmeha Ronaldinha. Sovražim take navijače, sovražim navijače, ki včeraj navijajo za Juventus, danes za Barcelono, jutri za Manchester. Sovražim take navijače. Take vetrovne navijače, brez hrbtenice. Fuj! Nadaljevanje zgodbe je poznano. Pride Guardiola, pride božanstvo v podobi Messija. Pride 6 lovorik v enem koledarskem letu. Barcelona igra kot še nihče nikoli. Igra nogomet. Igra tak nogomet, da ves svet samo nemo opazuje. Bernabeu je padel 2:6! 2:6!! Messi je boljši kot Maradona, Messi je boljši kot Pele, Messi je Bog. In Barca ima spet največ navijačev. Vsi ljubijo Barcelono. Vsi navijajo za Barcelono. Nogomet je Barcelona. Prekleti kampanjski navijači.

  In ravno ti isti navijači so tudi letos pričakovali ponovitev lanske sezone, čeprav je to praktično nemogoče in kaj takega najverjetneje ne bo uspelo nobeni ekipi več. Ampak ti navijači, ti nepoznavalci so pričakovali vse to. Barcelona je spet igrala najboljši nogomet, spet je izumljala nogomet. Potem pa pride neko drvarsko društvo in te sanje svinjsko pokvari. Z nepotrebnim valjanjem in zavlačevanjem. Z uničevanjem. Barcelona ni sanjsko moštvo, ampak od Interja je boljša, pa naj mi sedaj pade velik komet na balkon. In finale bi morala igrati Barcelona, če je kaj pravice, potem bi morala finale igrati Barcelona. Ampak drvarji so zdržali. Čakal sem še Materazzija. Potem bi bil drvarski shod popoln. Že vidim jutranje odzive, že vidim množico še včerajšnjih navijačev kako mi pridiga o nogometu in poštenju, češ da si barca ni zaslužila. Da je bil Messi neviden. Vidim jih in preziram jih. Pojma nimajo. Messi je še vedno top igralec, še vedno je fantazist in drugega na tem svetu ni. Je pojem nogometa, zaradi takih igralcev se nogomet gleda in dojema. Zaradi Messija nogomet živi. Jaz mu te predstave oprostim, če že kaj, nam je dokazal le, da ni Bog, da je človek, ki nima čarobne palice, ampak le srce in noge. In kdor mi bo pljuval čez Barco, naj se pogleda v ogledalo in vpraša zakaj gleda nogomet. Barcelona je romantika, je nogomet v pravem bistvu pomena. Sedaj se pokaže kdo je pravi navijač. Ne le navijač Barcelone, ampak navijač nogometa, še več, navijač športa. Ampak kaj ko je kolektivni spomin spet zbledel. V enem mesecu, banda kampanjska. Jebat ga, Inter je šel naprej. Prav, naj si medalje, ne glede na barvo, porinejo v analno odprtino in pustijo tam čez noč. Sam za Barcelono navijam še bolj. Tudi če letos ne osvojijo nobene lovorike. Tudi če drugo leto nič ne osvojijo. Barcelono je vedno lepo gledat. In to je najbolj važno. Lepo je biti navijač barcelone in kar je še pomembneje, drugo leto bomo za barcelono navijali res le pravi, srčni navijači. Kampanjski brezvretenčarji bodo pa pesti stiskali za Inter, Bayern, Real ali pa Chelsea.

  Zapisal paucstadt
 3. 1.12.2010 @ 19:57

  Tekma je bila živ dolgčas. Tekma stoletja? Omg….neeeeeeee. Če bi morala gledati špansko ligo, padem v depresijo. …če že…potem so tekme kjer ne igrata drug proti drugemu, veeeeliko bolj zanimive. Messi pa…kmalu bo dohitel Ronalda…v igranju padavic. Mhm…še vedno ne maram ne enega ne drugega…ampak če se moram odločiti med njima – kot nogometašema…pri meni zmaga Ronaldo.

  Komentator pred mano….Arsenal je najboljši…kakšna Barcelona nek, lepo te prosim!

  :D

  Pozdrav izmišljeni

  Zapisal nish
 4. 1.12.2010 @ 20:48

  Uf tukaj so pa res samo navijači Barcelone, ki vidjo le iz enga kota. Včerajšna tekma brezveze, je to fusbal, ko te nekdo deklasira in nista ekipi izenačeni. Benzema, ki je napadalec starega kova, Pepe ki ni za Real itd. Crojfova Barcelona, res je gazila, je pa tudi res da je prav tako v tistem času Zubizerata velikokrat pobiral petarde v svoji mreži. Za osvežitev spomina tako strašna Barcelona, pa so ji trikrat zapored v zadnjem krogu podarili naslov. To pa je resno zastrašujoče, Real je v zadnjem kolu vodil na Tenerifeju do 75 min z 0:2 in bil prvak, potem pa so fasal 3 gole in se poslovil od naslova. Naslednje leto prav tako Real zgubi v zadnjem kolu proti Tenerifeju in zato ponovno prvak Barcelona. Še bolj smešno naslednje leto ko Deportivo v zadnjem kolu imel naslov prvaka z penalom v praktično zadnji sekundi tekme in Djukič slabo strelja penal. Zato so zaslužni nogometaši Barcelone in so zato strašni. Pustimo finale leta 1994, ker vsi vemo kaj se je zgodilo.

  Tako jokate za Inter (z taktiko so jih premagal), kaj pa leto prej Chelsi in norveški sodnik. In polfinale 2006 proti Milanu na Nou Campu, ko je dal Sevčenko povsem reularen gol. Pozabmo važno je da ste navijači Barcelone. Zato ste bili 2x prvaki. Dobro je imeti sodnike na svoji strani. Če že kdaj je Barcelona igrala fantastičen nogomet potem z Ronaldom in kasneje z Rivaldom in seveda Figo in Luis Enriqejem to je bil napad.

  Messi je car, mogoče celo Bog in upam da zapusti Barcelono in boste potem videl, kaj bo ostalo od nje. Ima pa in bo vedno imel kompleks Ronaldinja, to samo zato, ker se je učil po njemu in če bi gledal, kdaj fusbal bi to opazil. 100 x raje gledam vragolije Ronaldinja in Bobanove podaje, kot pa podajanje na 3m in, da se igralci gradijo tako, da se že vsak pri Barceloni obrne za 360 stopinj okoli in poda. HALO!!!!!

  Navijajte za Barcelonu prvih 20 minut tekme, potem se pa dolgočasite ostalih 70 minut. Škoda edino Messija, ker mora igrati tudi pokalne tekme , praktično vse tekme, ker jao bože, če ga slučajno ni, uf že ne morejo zmagat. Upam da gre v Napoli, kjer bo Bog, ne pa tuki v Barcelonu, kjer so na prvih mestih lokalni matadorji in šele potem Messi.

  Zapisal ac milan
 5. 1.12.2010 @ 20:53

  @ nish Ti pa na žalost, ali pa na srečo, po tem kar si napisal, nimaš pojma o nogometu. Živ dolgčas? Živ dolgčas si najbrž ti in potem misliš, da je vse okoli tebe kar gledaš ali delaš dolgočasno. Arsenal najboljši. Hahahahahahahahaha. Ne maram Mourinha ampak kar je izjavil o trenerju tvojega omiljenega kluba, je pa totalna resnica. Izjavil je da wenger bi se moral raje pozabavati s svojimi navijači in jim razložiti, zakaj od leta 2005 ni osvojil niti ene same lovorike. Naj raje pozabi na Real in več pozornosti posveča svoji ekipi, ki je z 2:0 izgubila proti debitantu v Ligi prvakov,” je za The Sun dejal The Special One in nadaljeval: “Tudi teorija, da gradi generacijo mladih talentov, ne drži vode. Sagna, Clichy, Walcott, Fabregas, Nasri, Song, van Persie in Aršavin niso več otroci, ampak vrhunski igralci.“

  Ti kar navijaj za klub za katerega itak navijate sami revčki dolgočasni, ki se požirate od zavisti do Barcelone, ker veste da vaš klub še 20 let ne bo igral tako dovršenega nogometa kot Barcelona.

  Zapisal nikokaoja
 6. 1.12.2010 @ 20:54

  @ac milan Zate velja isto

  Zapisal nikokaoja
 7. 1.12.2010 @ 21:55

  Sovražim navijače, ki pozabljajo na domače, lokalne klube in se gloryhuntersko naslajajo nad največjimi klubi na svetu. Jaki navijač si, če gledaš tekme po TV.

  Tekma: vrhunska. Jokcajo lahko samo “navijači” klubov, ki takega fuzbala niso sposobni proizvesti.

  Zapisal Invictus
 8. 1.12.2010 @ 22:14

  paucstadt: Najprej bi še enkrat več izpostavil, da nisem in verjetno tudi nikoli ne bom navijač Barcelone, ne glede na njihovo všečnost, perfektnost, nogomet prihodnosti ali kaj drugega. Zapis je enostavno le posledica navdušenosti nad njihovo ponedeljkovo predstavo, v kateri so ponižali slovitega Reala, ki mi je po pravici povedano veliko bližji še od časov Huga Sancheza, klape Quinta del Buitre, kasneje Mijatovića, Zidana itd. Barcelona me ni nikoli zares preveč mikala, še najbližje pa sem ji bil pri občudovanju brazilskega Ronalda ‘96-97, obdobje z Ronaldinhom me po pravici povedano ni preveč ganilo, in čeprav je bil tip pravi čarovnik, sem vztrajal s simpatiziranjem belih. Kar se tiče teh sezonskih navijačev mi gredo podobno kot tebi in verjetno vsem, ki podrobneje spremljamo nogomet, na živce, a tudi takšni morajo biti. Barcelona je precej podobna hrvaškemu Splitu, kjer Hajduk v času dopustov vedno dobi kar nekaj novih simpatizerjev/navijačev, podobno pa je z dopustniki iz Katalonije v kar sem se pred kratkim prepričal na lastne oči. Manchester, Gelsenkirchen in podobna mesta imajo pač smolo, da niso tako turistično privlačna, bi rekel. Kar se tiče lanske Lige prvakov, sem svoje poglede opisoval sproti v tej rubriki in se ne bi spet vračal na to, dejstvo je da ene privlačijo rezultati, druge igra, tretje borbenost, četrte določeni igralci, pete kult klubov itd. Vsakdo ima svoje razloge za podpiranje določenega kluba in vsakdo izmed nas misli, da so njegovi razlogi pravi/boljši, ter potem ta klub s polno vnetostjo tudi zagovarja.

  p.s. dovolim

  Zapisal izmisljeni
 9. 1.12.2010 @ 22:27

  pozdravljena Nish; mogoče res ni bila tekma stoletja, saj je napetost o zmagovalcu kmalu pošla, a treba je biti objektiven in priznati, da so jih razrgali kot že dolgo ne nihče. Tudi sam nisem ljubitelj španske lige, še manj Barcelone, a mislim, da je Barca kar precej kvalitetnejša od Arsenala, a to je moje mnenje. Ti imaš pač svojega, vendar ne pozabi lanskega obračuna v Ligi prvakov …..

  Zapisal izmisljeni
 10. 1.12.2010 @ 22:49

  Športno bom čestital Barceloni za zmago. Sem navijač Reala že vsaj 6 let in vedno bom. Ko si, paucstadt razlagal svojo navezanost na Barcelono, sem videl da si pravi navijač – ta ki stoji ob svojem klubu v dobrem in slabem, in to sem v sezonah 2004/05, 2005/06 in 2009/10 delal tudi jaz. Moram pa povedati par kritik na današnji Real. Ni mi všeč, da se že vrsto let opira na tujce, namesto da bi vzgajal domače talente (tako kot so to Raul, Guti, Casillas …). Akademije pravzaprav ni, oziroma se nihče ne zavzema za mlajše igralce. In to je največja zamera ki jo gojim do Florentina Pereza. To in pa seveda, da je prodal Raula in Gutija. Oba bi v tej sezoni Realu prišla prav. Raul spet zabija pri Schalkeju in se vrača v formo, medtem ko takega “čarovnika” kot je bil Guti, Real še dolgo ne bo imel. Čeprav je drugačen tip igralca, ga sam postavljam ob bok Xaviju in Iniesti (moje mnenje, ni me treba napasti zaradi tega :D ). Ko sem gledal el classico (pa tudi tisti polom pred dvema letoma), sem skoraj zajokal (skoraj). Od 60 minute naprej je bilo to zame čisto mučenje. Naslednje pol ure sem samo sedel in čakal na konec tekme (tudi upal na vsaj kakšen gol Reala). Res upam, da Real letos pride do polfinala lige prvakov, vsaj polfinala španskega pokala in da v La Ligi nudi dostojen upor Barceloni (nekako tako kot lansko leto). Upam tudi da se srečata Real in Barca v še kakšnem tekmovanju, da v letošnji sezoni ne bi bilo le še enega “el classica”.

  Zapisal Alex219
 11. 1.12.2010 @ 22:55

  AC Milan; na tvojo žalost je tu bolj malo navijačev Barcelone, Nish je že izkazala pripadnost Arsenalu, jaz sem zvezdaš in navijač Manchester Uniteda, tvojo pripadnost kaze vzdevek itd.

  Še enkrat se bom ponovil, zapis je posledica navdušenja nad nogometno igro in dominanco, ki smo ji bili priča v ponedeljek zvečer in ne nad zgodovino kluba ali napetostjo tekme, ki je presenetljivo kmalu pošla. Se strinjam, da so imeli katalonci v naštetih primerih kar precej sreče/naklonjenosti sodnikov in bogov, če se lahkot tako izrazim, a tudi to je del nogometa. Saj poznaš tisti kliše, da se pomnijo samo rezultati oz. zmagovalci.

  Kar se tiče primerjave oz. podobnosti Ronaldinho – Messi, je jaz ne vidim preveč, pa čeprav sem si v življenju ogledal že kar nekaj tekem, v kolikor je pripomba letela name. Messi je extra klasa, dodana vrednost Barcelone, a razmišljeti kaj bi bilo, če bi bilo, nima smisla. Tvoje mnenje je, da bi Barcelona padla v povprečje, moje pa da bi bila nekoliko slabša, a še vedno je tu kar precej kvalitete. Prav tako menim, da nima smisla biti Bog še v Napoliju, saj je že dovolj če si Bog samo Barceloni, kar Messi vsekakor je, res pa je tudi, da se spoštujejo še kvalitete ostalih soigralcev, lokalnih matadorjev kot jih imenuješ, kar se mi ne zdi nič spornega. Saj imajo tudi oni zasluge za uspeh ekipe. Verjamem, da rad gledaš vragolije Ronaldinha, a prekmalu ga je povozil čas oz. so ga izžele vse te zabave in nočno življenje. Njegov resen nogomet je že zdavnaj končan, triki na mestu pa so na žalost samo še za slepljenje navijačev.

  Za konec pa še to, da večina klubov enostavno ne upa igreti tekem brez nekaterih svojih igralcev, Barcelona forsira Messija, Real Ronalda, AC Milan pa Ibrahimovića, ki je med tekmo zaradi utrujenosti bruhal, pa vseeno igral do konca …..

  Zapisal izmisljeni
 12. 1.12.2010 @ 23:12

  nikokaoja: od vseh komentarjev se še najbolj strinjam s tvojim.

  Zame ni bila prav nič dolgočasna tekma, saj je vsebovala vse lastnosti dobre tekme, le napetost okoli zmagovalca je bila prekmalu ubita.

  Ja, Mourinho je kar zadel, ko je opozoril Wengerja naj se posveča svoji ekipi, ki že nekaj let ni osvojila ničesar, izgovori o mladosti oz. neizkušenosti pa tudi mene jezijo. Nogometni trg je odprt za vse, stvar načel pa je kako ravnati pri nakupih, prodaji, vodenju ekipe in ostalih stvareh povezanih z doseganjem ciljev.

  Jaz, za razliko od mnogih, zelo cenim Mourinha in verjamem, da bo tudi Real, tako kot vsi klubi predtem v katerih je deloval, ob njegovem odhodu močnejši/kvalitetnejši kot ob njegovem prihodu.

  Se strinjam, da je veliko tudi zavisti, a meni ni težko priznati, da Barcelona igra trenutno najboljši nogomet na svetu, ob tem pa upam, da ostali ne bodo rabili dvajset let do takšnega nivoja.

  Zapisal izmisljeni
 13. 1.12.2010 @ 23:29

  invictus: ne vem za ostale, a jaz si včasih ogledam tudi kakšno lokalno tekmo, vendar pa ti povem, da na žalost ni videti neke kvalitete zaradi katere bi se vračal tja. Ne vidim nič slabega v tem, da gledamo tekme preko TV sprejemnikov in če že moram izpostaviti, imam za seboj kar nekaj pravih tekem v oddaljenih krajih, predvsem mestih bivše države, kakor tudi ogled tiste na Old Traffordu. Gostovanja v raznih Lendavah, Domžalah, Ajdovščinah in ostalih nogometnih vaseh res ni takšno herojstvo kot ga hočeš prikazati.

  Pa da zaključiva v strinjanju, tudi zame je bila tekma vrhunska.

  Zapisal izmisljeni
 14. 1.12.2010 @ 23:39

  Alex219; korektno napisano.

  Se strinjam, da Real preslabo dela z mlajšimi selekcijami oz. ti ob vseh zvenečih imenih/okrepitvah ne pridejo do izraza, kot je to primer v Barceloni. Vsak klub ima svojo politiko oz. usmeritev in Real se je, na tvojo žalost, odločil za drage nakupe, namesto za vzgojo vrhunskih igralcev.

  Raul si, Guti no. Prvemu priznavam genijalnost, drugi pa se mi zdi precenjen, čeprav je imel svoja blesteča obdobja in po mojem mnenju je daleč od kvalitete barceloninega dvojca.

  Tudi jaz upam na boljše čase Reala oz. prekinitev te katalonske dominance, v Ligi prvakov pa …. glory, glory …..

  Zapisal izmisljeni
 15. 2.12.2010 @ 00:08

  Za dobro tekmo sta potrebna dva dobra nasprotnika in v tej tekmi Real ni pokazal tega, kar zna. Mentalno niso bili dobro pripravljeni na to tekmo. Upam, da bomo na drugem derbiju med njima na Santiagu Bernabeu gledal veliko boljši Real, saj doma igrajo precej bolje. Barcelona je pa tolk natrenirana, da lahko premaga vsakega nasprotnika, ne glede na katerem terenu igrajo (no, razen v rusiji jim ni uspelo premagat rubina iz kazana) :)

  Zapisal Stack
 16. 2.12.2010 @ 10:21

  no js sm še en realovc in lahk sam čestitam za ponedeljk barci. predvsem me pa veseli, ker je tu taka precej lepa debata, ker večinoma so se oglašali sami fanatiki.

  drugače pa mislim, da tekma ni bila preveč lepa. preveč je blo obračunavanja in preslaba igra reala. da ne bo pomote, igralni del barcelone je bil odličen. sicer pa je meni bil eden najboljših elclasicov 10. 3. 2007, 3:3. tisto je res bila tekma do zadnje minute in kljub temu da sem za bele, mi ni bilo niti malo žal Messijevega goal v 90′.

  Zapisal morfej
 17. 2.12.2010 @ 15:26

  Stack; na žalost je Barcelona deklasirala Real, da je vse skupaj izgledalo kot da gre za eno dobro moštvo in eno povprečno ekipico, a je kljub vsemu treba priznati, da je tudi Real dobro/kvalitetno moštvo, kar so v tej sezoni že dokazali.

  Se strinjam, da niso pokaznali vseh svojih kvalitet oz. vsega svojega znanja, a vsaki ekipi se tudi to pripeti, le da se je nesrečnemu Realu to zgodilo ravno v eni najbolj gledanih tekem. Barcelona je imela svoje črne dneve v zgodnjem delu sezone, ko so doma poraženi s strani novega prvoligaša Herculesa, nekaj kol kasneje je sledil še domači remi z Mallorco, kar pa še ne pomeni, da sta navedeni moštvi kvalitetnejši od Barcelone. Seveda ob teh kiksih ni bilo toliko pompa kot ob debaklu Reala, a tako pač je.

  Tudi jaz upam na bolj izenačen dvoboj med nasprotnikoma, ki bo v Madridu, ob tem pa še, da bi se ekipi srečali/pomerili še v izločilnih bojih Lige prvakov.

  Pozz

  Zapisal izmisljeni
 18. 2.12.2010 @ 15:35

  morfej; to cenim, čestitko nasprotnemu moštvu za odlično igro, ki je nikakor ne moremo zanikatni, ne glede na to za koga navijamo ali kakšna pričakovanja smo imeli glede tekme oz. ali nam je bila sama tekma všeč.

  Tudi sam poskušam nekoliko krotiti, recimo jim fanatične izbruhe, saj se mi zdi veliko bolj smiselno izražati mnenja, poglede, razmišljanja in podobno.

  Kar se tiče tekme, pa ima vsak svoje mišljenje o tem. Meni je bila všeč, po mojem mnenju z nekoliko neprotrebnih realovih grobosti, s katerimi pa so le še bolj izražali svojo nemoč nad ekipo, ki jih je pošteno nadigrala v vseh pogledih …..

  Zapisal izmisljeni
 19. 2.12.2010 @ 17:12

  Tako je izmišljeni. Najbolj na kurac mi ne grejo keš pičke, ampak navijači reala, ki se ne morejo sprijaznit, da ja Barca pač boljša. Itak je jasno, da ne more biti boljša še naslednjih nekaj let, slej ko prej jih bojo ujel. V kvaliteti. Sem navijač Barce že več kot 20 let, in v teh 20tih letih sem videl že ničkoliko porazov mojega kluba, tudi hudo bolečih pa nikoli nisem šinfal tiste ki so premagal Barco. Enostavno si rečem saj bo bolje. Edino žal mi je Casiljasa. On mi je največji car v realu. Bil mi je tudi Raul. Pa Guti pa Morientes. Respect. BTW, tut jest sem bil na goblinih pa še pol naslednji dan v kočevju. ;)

  Zapisal nikokaoja
 20. 2.12.2010 @ 17:39

  nikokaoja: jaz Barcelone nisem nikol maral in priznam, dolgo sem se otepal misli, da igrajo najlepiši nogomet, vendar ob takšnih predstavah kot je bila ponedeljkova proti Realu ostaneš brez besed. Tekma je povedala vse.

  Casillas in bivši realovec Raul sta klasa, povrhu pa še simpatična fanta, ki nista nikoli preveč govorila, temveč sta svoje opravila na igrišču in to cenim …..

  Goblini so, poleg še nekaterih podobnih, v rockovski Ligi prvakov …..

  veliki pozz

  Zapisal izmisljeni
 21. 8.12.2010 @ 23:39

  [...] nogomet prihodnosti [...]

 22. 22.03.2011 @ 10:54

  [...] tistih najelitnejših, ki jih gledajo vsi, kot je bil to primer El Clasica katerega sem opisal kot nogomet prihodnosti ali ponovni srečanji z Arsenalom itd. Skratka, priljubljenemu moštvu, s katerimi simpatizira [...]

 23. 12.06.2011 @ 14:27

  [...] predvsem pa hitrejša ekipa, kar ji je prineslo še boljšo, učinkovitejšo igro in po tistem El clasicu je večini postalo jasno, da imajo konkurenti bore malo možnosti za uspeh. Precej komfortno so [...]

 24. 1.11.2011 @ 09:15

  [...] prvenstvu. Po lanjski sezoni, ko so še enkrat več postali državni prvaki, kjer so s kar 5-0 odpihnili največjega konkurenta, pri tem pa tudi v elitni Champions league, na poti do svojega [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !