Zapisal izmisljeni | 20.11.2010 - 10:36 - Kategorije: nogometaši

Še en nogometaš, ki je že pred časom zaključil svojo nogometno kariero, pa sem nanj kar nekako pozabil. Čeprav je bil že nekaj časa oz. od zaključka kariere v osnutkih, se mu je zgodilo podobno kot v karieri, kjer je v dresu Dinama, v paru s Ševčenkom rušil evropske velikane, pa se nato kot naš nogometaš izgubil v angleškem Tottenhamu, svoj nekdanji sjaj pa potem neuspešno iskal vse tja do konca kariere in vse bolj padal v pozabo.

Serhij Stanislavovych Rebrov

 

sr

Serhiy Rebrov se je rodil 3. junija 1972 v mestu Horlivka na vzhodu države, kjer je pričel z igranjem nogometa, kot obetavnega mladeniča pa ga je najprej opazil Šahtar iz bližnjega Donjecka, kateremu se je pridružil leta ‘90.

V Šahtaru je s 17-leti, debitiral v močni 1. ligi takratne Sovjetske zveze, kjer je dosegel v 7. nastopih 3 gole.

Naslednje leto, v svoji prvi celi sezoni, v novo ustanovljeni ukrajinski ligi je postal tretji strelec prvenstva, pri tem pa je v 25. nastopih dosegel 11 golov, kar je privleklo pozornost, takrat z naskokom najboljšega ukrajinskega kluba, Dinama iz Kijeva.

V Dinamu je v osmih letih oz. v 189-ih tekmah dosegel 93 golov, pri tem pa v zadnjih treh sezonah v evropskih tekmovanjih, v paru s Ševčenkom, navdušil ljubitelje nogometne igre, saj je v 42-ih nastopih dosegel kar 26 golov, nepozabna pa mi je tista zmaga/smešitev Barcelone na Nou Campu. Polfinale je največ kar je dosegel s klubom Evropi oz. elitni Ligi prvakov, pri tem pa je postal najboljši tega tekmovanja v sezoni  ’99/2000. V domačem/ukrajinskem tekmovanju pa je v vseh sezonah osmih sezonah osvojil tudi naslov državnega prvaka oz. je to postal osemkrat zapored, osvojil še 5 pokalnih tekmovanj ter dvakrat, 1996 in 1998 postal nogometaš leta v Ukrajini.

S slovesom enega najboljših napadalcev je poleti 2000, iz kijevskega Dinama prestopil v angleški Tottenham za kar 18 milijonov eurov, in angleški klub je upal, da bo Rebrov tako kot njegov bivši partner iz napada, v novem okolju nogometno eksplodiral. A so se ušteli, Ševčenko je v Milanu v prvi sezoni v 32-ih tekmah zabil 24 golov in nato svojo kariero nadaljeval v podobnem stilu, saj je v 208-ih nastopih zabil 127 golov, Rebrov pa se je izgubil.  Povsem drugačno/novo okolje in verjetno fizično najmočnejša liga na svetu sta, na vse to nepripravljenega Rebrova počasi potiskala v ozadje, po slabih rezultatih kluba pa mu v prid ni šla tudi zamenjava trenerja. Novi strateg Glenn Hoddle mu ni zaupal preveč, čeprav je bil  z 12. doseženimi goli v svoji prvi sezoni celo prvi strelec moštva, a zanj so bila pričakovanja mnogo višja. Pod težo dragega transferja in večnih primerjav s Ševčenkom v Milanu je Rebrov dobival čedalje manj priložnosti, vse več pa njegovi konkurenti Steffen Iversen, okrepitvi Gustavo Poyet in Teddy Sheringham, kasneje Robbie Keane itd. Svojo drugo sezono je Rebrov zaključil s samo 4. zadetki in jasno je postalo, da nanj ne računajo več, saj se je znašel v večni senci rezervne klopi, če se izrazim nekoliko bolj pesniško.

Pozimi oz. januarja 2003 je odšel na posojo v turški Fenerbahce, kjer pa se prav tako ni izkazal, saj je v 38-ih tekmah dosegel samo 4 zadetke in zdaj že zelo nesamozavestni in razočarani igralec se je spet vrnil v matični klub, ki ga je nato, brez odškodnine, prodal v West Ham United.

Tudi v drugem londonskem klubu, West Hamu, mu ni šlo nič boljše, saj je v tej 2004/05 sezoni, v 32-ih nastopih v vseh tekmovanjih, uspel doseči samo dva zadetka in jasno je bilo, da se tudi tu ne bo obdržal.

S slovesom propadlega igralca se je poleti 2005 vrnil v domovino, v Dinamo Kijev, kjer je povrnil nekaj starega sijaja, s 14. goli v sezoni, vendar je bil onadaljevanje spet slabše, drugo sezone je zaključil z 8. zadetki, naslednjo pa s samo dvema in na vrsti je bila še ena selitev.

Njegovo zadnje upanje je bila še ruska liga, točneje Rubin iz Kazana, ki ga je odkupil za 700.000 eurov, vendar pa je bil Rebrov očitno že sprijaznen s svojim koncem/zatonom kariere, po samo petih zadetkih v prvi sezoni, je v naslednji dobil priložnost samo na devetih tekmah v sezoni, v katerih je ostala njegova rubrika zadetki prazna.

Poleti 2009 je Serhiy Rebrov, eden največhih talentov ukrajinskega nogometa, precej neslavno zaključil svojo nogometno kariero in se vrnil v Kijev, kjer je postal trener mlajših selekcij.

Serhiy Rebrov je imel tudi 15-letno reprezentančno kariero podobno klubski, saj je v 75-ih tekmah, večino od 15-ih golov dosegel v tistem zlatem obdobju, od ‘96 do 2000 in kar ne morem se načuditi njegovemu prostemu padu po odhodu iz Ukrajine.

Nogometaš, za katerega smo vsi mislili, da bo dosegel več ….

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 20.11.2010 ob 10:36 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !