Zapisal izmisljeni | 15.11.2010 - 23:39 - Kategorije: klubi

Na vzhodu Evrope se počasi zaključujejo nacionalna prvenstva, saj je vse bližje zimsko obdobje, ki je tam še posebaj neugodno. BATE Borisov iz Belorusije je že prejšni teden potrdil peti zaporedni naslov in upam, da bom našel čas tudi za objavo o njih, saj so eno od najprijetnejših presenečenj zadnjih nekaj let, še predtem pa je tu ruski prvak.

Zenit St. Petersburg

zsp

Zenit, je v nedeljo, proslavil šele drugi naslov državnega prvaka oz. ruskega prvaka, saj je edini naslov do sedaj osvojil tri sezone predtem oz. 2007, ko jih je vodil še nizozemski strokovnjak Dick Advocate, s katerim so nato osvojil še Pokal UEFA.

Zenit St. Petersburg oz. njihovi lastniki, podjetje Gazprom ter predsednik kluba Alexander Valeryevich Dyukov si želijo tistega najelitnejšega naslova, zmage v Ligi prvakov, a pot do tja bi znala biti še dolga. A da ne bom preskakoval vsa ta časovna obdobja, prihodnost in preteklost, grem kar po vrsti.

Zenit St. Petersburg je bil uradno ustanovljen 1925, čeprav so bili njegovi zametki že 1897, ko so nastopali kot Petrograd, pa kasneje kot Murzinka, pa kasneje Bolshevik in Leningradsky Metallichesky Zavod za ljudsvo Stalinets. Skratka rojevanje tega kluba je kar trajalo,  prav tako pa je kar trajalo, da so se uveljavili kot vrhunsko moštvo, saj so v tedanji Sovjetski zvezi imeli le obrobno vlogo. Leta 1944 so osvojili pokalno tekmovanje, nekajkrat uspeli prilezti do polfinala, nato pa šele 1984 kot Zenit Leningrad osvojiti svoje prvo nacionalno prvenstvo oz. postati nogometni prvak velike Sovjetske zveze. Že pet let kasneje so padli v drugo ligo, kjer so bili bolj na repu lestvice, za razpadom velike države pa so se na kratko vrnili med prvoligaše, tokrat Ruske, a kmalu spet padli v drugo ligo, kjer so ostali do ‘96.

Ob vrnitvi med rusko nogometno elito so v novem tisočletju postali eden resnejših/kvalitetnejših prvoligašev, ki je svoj prvi vrhunec v Rusiji doživel, že zgoraj omenjenega leta  2007, ko so postali državni prvaki, z izvrstnimi posamezniki kot so ukrajinec Anatoliy Tymoschuk, Roman Pavlyuchenko in Andrei Arshavin. To moštvo je, kot sem že zapisal osvojilo še Pokal UEFA, ko so 14.5.2008, na stadionu Manchester Citya, v 37. finalu tega tekmovanja z 2-0 premagali Glasgow Rangers, o katerih sem pisal pred dnevi TUKAJ in dosegli največji klubski uspeh, do sedaj. No, tudi ne preveč cenjeni Evropski superpokal oz. UEFA supercup so kasneje osvojili in to z zmago nad slovitim Manchester Unitedom, a kot sem že zapisal, lovorika ni preveč cenjena, spomin na to pa je TUKAJ.

Po krajši, recimo ji, vladavini Rubina je Zenit St. Petersburg to celo sezono držal vrh lestvice, svoj drugi naslov ruskega prvaka pa si je zagotovil v nedeljo oz. dva kola pred koncem, ko je pred domačimi navijači, na Petrovsky stadionu s kar 5-0 odpravil Rostov. Do 75. minute je bil edini strelec na srečanju srb Danko Lazović, ki je zadel iz penala, nato pa so do konca srčanja zadeli še veteran Semak, njihov najboljši strelec Kezhakov in pa dvakrat Bukharov, kar je bilo ob gostujočem remiju/kiksu CSKA Moskve, dovolj za veliko veselje, ki pa so ga zaznamovali navijaški nemiri oz. razbijanja in razgrajanja.

Ekipa italijanskega strokovnjaka Luciana Spallettija, ki naj bi imela v St. Petersburgu enega najboj sodobnih športnih parkov oz. trening kampov, je:

golmani: Vyacheslav Malafeev, belorus z ruskim državljanstvom Yuri Zhevnov in Dmitri Borodin

branilci: kapetan Aleksandr Anyukov, slovak Tomaš Hubočan, hrvat Ivica Križanac, srb Aleksandar Luković, belgijec Nicolas Lombaerts, portugalca Fernando Meira in Bruno Alves

zvezna vrsta: portugalec Danny, italijan Alessandro Rosina, madžar Szabolcs Huszti, domači Roman Shirokov, Konstantin Zyryanov, Viktor Faizulin, Sergey Semak, Igor Denisov, Vladimir Bystrov in mladi Aleksey Ionov,

napad: Aleksandr Bukharov, Aleksandr Kerzhakov, 19-letni Maksim Kanunnikov in srb Danko Lazović

Izjemno dobro izbalansirana ekipa, bi se lahko izrazil, kjer je italijanski strokovnjak, najbolj znan po odličnih rezultatih v AS Romi, Luciano Spalletti v slabem letu oz. odkar je decembra 2009, uigrani ekipi dodal nekaj odličnih okrepitev. V obrambni vrsti je moštvo okrepil srb Luković, ki je za 7 milijonov eurov prispel iz italijanskega Udineseja, nekaj kasneje je Bruno Alves prispel iz Porta za neverjetnih 22 milijonov, iz konkurenčnega Rubina iz Kazana pa sta prispela izkušeni Semak, za 2 milijona in visoki strelec Bukharov za katerega so odšteli še 12 milijonov eurov. A vlaganja so se očitno splačala, saj je naslov državnega prvaka po dveh zaporednih sezonah pri tatarskem Rubinu spet prišel v, po pripovedovanjih, najlepše rusko mesto.

Denar naj ne bi bil problem, Spalletti pa ima izjemno ekipo, ki je po mojem mnenju eden najresnejših kandidatov za osvojitev Europa league, kjer so si že po štirih kolih zagotovili napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja. Splitski/hrvaški Hajduk, grški AEK in belgijski club Brugge so bili enostavo premalo močni oz. samo sparing partnerji, kot bi rekli boksarji, za nogometno pomlad, kjer pa bi jim lahko težave povzročala predolga zimska pavza oz. pomankanje močnih tekem, na drugi strani pa lahko v zimskem prestopnem roku lahko kupijo še kakšno kvalitetno okrepitev.

Moji tihi favoriti za Europa league, ki bi po osvojitvi te lovorike lahko res kmalu pričeli naskakovati vrh najelitnejšega evropskega klupskega tekmovanja, ki ga je kot zadnji vzhodno-evropski klub osvojila Crvena zvezda.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 15.11.2010 ob 23:39 in je shranjen pod klubi. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 16.11.2010 @ 04:13

    [...] Zenit St. Petersburg » blog izmisljene osebe [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !