Zapisal izmisljeni | 10.11.2010 - 11:37 - Kategorije: klubi

Škotski Celtic je eden od velikanov evropskega nogometa, ki pa mu v zadnjem času ne gre preveč dobro, saj je še nedavno nastopal v elitni Ligi prvakov, sedaj pa ga ni niti v Europa legaue, ki jo imajo mnogi za rezervno tekmovanje.

Precej podobno je tudi v domačem, škotskem prvenstvu, kjer kot je večini verjetno že znano, bijejo bitke z mestnim rivalom, kateri pa je bil zadnje dve sezoni uspešnejši. A vse skupaj še ne pomeni, da njihovo trenutno moštvo ni preveč močno, kar so dokazali tudi pred dnevi, točneje 6.novembra, ko so očitno v obdobju visokih zmag, na nizozemskem ta z 10-0, z devetimi goli odpravil več kot solidni Aberdeen.

celt

Klub, ki ima v lasti kar nekaj rekordov, med drugimi so v škotskem pokalu, prav proti Aberdeenu l. ‘37, imeli na svojem Hampden parku kot se imenuje stadion, več kot 147.000 gledalcev , l. ‘70 so postavili takšen rekord še v evropskih tekmovanjih saj je obračun proti Leedsu spremljalo več kot 136.000 gledalcev, pa britanski rekord nepremaganosti, ki znaša 62 tekem, od 2001 do 2004 so nanizali 77 domačih tekem brez poraza, njihov Jimmy McGrory je dal na eni tekmi kar 8 golov, 59 golov v sezoni 1926/27, prav tako pa so postali prvi britanski klub in edini škotski, ki je osvojil evropski pokal. To se je zgodilo v sezoni 1966/67, ko so 25.5.67 v Lisboni z 2-1 premagali italijanski Inter in postali lisbonski levi.

Celtic je poleg tega, do sedaj osvojil kar 42 naslovov državnih prvakov, zadnjega 2007/08, pa 34 pokalnih tekmovanj, zadnjega 2006/07, in pa 14 ligaških pokalov, zadnjega 2008/09, po obdobju zaenkrat krajše dominance mestnega rivala, pa upajo na prekinitev njihove serije.

Obračuni med Celticom in Glasgow Rangersi so eni največjih derbijev na svetu, ki ga imenujejo Old firm, pri tem pa zeleno-beli zastopajo romanske katolike, med njimi pa je dosti tudi bratskih ircev, medtem ko so nasprotniki v večini protestanje in njihovi bratski podporniki britanskega imperija. Skratka tukaj naj bi šlo za več kot samo nogomet, kar mnogokrat pripelje do tistih neprijetnih scen oz. izgredov.

The Bhoys, kot se ljubkovalno imenujejo so v tej sezoni naslednji:

golmani: mladi anglež Fraser Forster, poljak Lukasz Zaluska in američan z italijanskim držvljanstvom Dominic Cervi

branilci: Charlie Mulgrew, norvežan Thomas Rogne, šved s srbskim poreklom Danijel Majstorović, nizozemca Glenn Loovens in Jos Hooived, mladi čeh Milan Misun, nemec Andreas Hinkel, mehičan Efrain Juarez, honduražan Emilio Izaguirre ter korejec Du-Ri Cha

zvezna vrsta: Scott Brown, Mark Wilson, severna irca Niall McGinn in Patric McCourt, valižan Joe Ledley, francoz Olivier Kapo, izraelec Biram Kayal, španec Marc Crosas in korejec Sung-Yong Ki

napadalci: najstnika Paul Slane in James Forrest, Shaun Maloney, anglež Gary Hooper, irca Daryl Murphy in Anthony Stokes ter grk Georgios Samaras

Ne preveč atraktivno in zveneče moštvo vodi trener severno irski strokovnjak Neill Lennon, ki je na tem položaju od maja 2010, ko je prevzel moštvo od Tony Mowbraya.

V poletnem prestopnem roku so za kar 12 milijonov eurov, kar je škotski rekord, Spartaku iz Moskve prodali Aiden McGeadya, poljski vratar Artur Boruc je prestopil v italijansko Fiorentino, Marc-Antoine Fortune v angleški West Bromwich Albion, Stephen McManus v Middlesbrough, Edson Braafheid se je s posoje vrnil v Bayern itd, na drugi strani pa so v klub prispeli Majstorović, Du-Ri Cha, Kayal, Murphy in Stokes, Ledley, Hooper, Juarez in Izaguirre itd.

Zaenkrat je prenovljeno moštvo, ki mi ne vliva preveč upanja, na drugem mestu s točko zaostanka za velikim rivalom, s katerim so pred slabim mesecom z 1-3 izgubili tudi na domačem Hampden parku, že avgusta pa so v kvalifikacijah za Europa league izpadli proti nizozemskem Utrechtu in kaže, da je pred njimi še ena sezona razočaranj, v kateri jih lahko razveselijo samo občasni prebliski kot tisti z 9-0 proti Aberdeenu.

Celtic je v čakanju novega heroja, ki bi nadomestil legendarnega švedskega napadalca Henrika Larssona, Kenny Daglisha, Jimmy Johnstona, ki je bil izbran za njihovega najboljšega igralca vseh časov, Bobby Lennoxa, Paul McStaya, Bobby Murdocha, Bertie Aulda, Danny McGraina, Billy McNeila, Tommy Gemmela in Ronnie Simpsona, ki so bili proglašeni za najboljših celticovih 11.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 10.11.2010 ob 11:37 in je shranjen pod klubi. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 13.11.2010 @ 01:02

    [...] Celtic F.C. [...]

  2. 15.11.2010 @ 22:19

    [...] Celtic F.C. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !