Zapisal izmisljeni | 29.10.2010 - 12:02 - Kategorije: Film

Pri večini prezrti filmič priznanega Martina Scorseseja, ki se je spet vrnil v domači New York iz z reševalcem naredil precej podobno stvar kot s taksistom. Seveda je Taxi driver neponovljiv, a Bringing out the dead se mu je v nekaterih stvareh elegantno približal, kar pomeni, da gre za odličen film.

Bringing out of the dead

dead

Meni nikoli preveč simpatični Nicolas Cage je reševalec Frank, ki s partnerjem Larryem oz. John Goodmanom pride na pomoč starejšemu moškemu, kateremu se je ustavilo srce. Kot pripoveduje Frank je včasih zadevo obvladal, sedaj pa mu sve več ljudi umre, za vse skupaj pa krivi nesrečni dogodek z 19-letno brezdomko Rose, katero vse pogosteje videva kot privid. No, moškega oživi, pri tem pa se zbliža z njegovo hčerko Mary, katero igra meni vedno dobra Patricia Arquette.

Naslednji Frankov partner je temnopolti Ving Rhames, verski fanatik in hkrati veliki lover, ki ima zelo zanimiv način delovanja, kar je lepo prikazano v skupni nočni izmeni. V tej tudi spoznamo Frankovega naslednjega partnerja, norega Toma, ki komaj čaka nočno delo, streljanja, smrti, potoke krvi.

V trenutku ko Frank in Tom združita svoje moči v nočni izmeni je Frank že prvavi zombie, izmučen od dela, neuspešnih reševanj in vseh osebnih stisk, ki so se mu nabrale, zaradi česar zlahka podleže vplivu norega Toma in kot pravita sta dva morska psa željna krvi, razbijanja ….

Izjemen film, kjer spretna kamera z zanimivimi posnetki in zanimivimi hitrostmi, pospeši film oz. ga da na Frankov ritem, ki se mu vse skupaj prehitro dogaja, ob tem pa je tu še izjemna muzika in vse skupaj da tisti NY feeling, prehitrega ameriškega stila življenja. Frank se zaveda, da bi moral malo upočasniti, si vzeti kakšen trenutek zase, si nekaj dni odpočiti, v miru zaspati, a nadrejeni mu ne da bolniške, celo odpustiti ga noče oz. ne more, ker ga potrebuje, čeprav je živa razvalina. Frank je dejansko zombie, ki v pomankanju vsega naštetega, blodi po temnih/umazanih ulicah NeW Yorka, kjer se srečuje s takšnimi in drugačnimi marginalci ter jim skuša pomagati, pri tem pa odrešiti sebe in odgnati vse pogostejše privide in blodnje oz. lastno trpljenje.

Zdi se precej znanko, kot npr. pri taksistu …..

Taksist je že zdavnaj kult, temu filmu pa to verjetno ne bo nikoli uspelo, čeprav je meni odličen. V njem so izjemni igralci od Johna Goodmana, ki ima za seboj že kar nekaj odličnih/zanimivih filmov kot Raising Arizona z Nicolas Cageom, Barton Fink, Fallen, Blues brothers 2000, The big Lebowski, O brother where art thou?, Dirty deeds  itd. pa Ving Rhamesa, ki je vzletel s kultnim Pulp fiction, pa igral še v Kiss of death in Con Air z Nicolas Cageom v glavni vlogi, Mission impossible, Striptease, Dawn of the dead, Surrogates itd, Tom Sizemora, ki je bil v Born of the 4th july, Harley Davidson & Marlboro man, Passenger 57, True romance, Striking distance, Wyatt Earp, Natural born killers, Strange days, Heat, the Relic, Saving private Ryan, Get Carter, Pearl Harbor, Black hawk down itd, do Patricie Arquette, ki se jo spomnimo iz A nightmare on Elm street 3, True romance, Ed Wood, Lost highway, Goodbye lover, Stigmata in pa v stranski vlogi junkie norca Noela, latino pevec Marc Anthony.

Glavno vlogo v filmu, sodobnega taksista, tokrat reševalca Franka je odigral, kot sem že navedel, meni ne preveč simpatični Nicolas Cage, ki je bil rojen kot Nicolas Kim Coppola, nečak Francisa Forda Coppole, pa se je znebil preveč prepoznavnega priimka in ki je bil l. ’95 celo poročen s Patricio Arquette. Njegovi bolj prepoznavni filmi so Raising Arizona, Wild at heart, Guarding Tess, Kiss of death, priznani Leaving Las Vegas, brezvezni Con Air, zanimiva Face/off in Snake eyes, 8mm, kvazi akciji Gone in 60 seconds, Captain Corelli’s mandolin, Windtalkers, večkrat nagrajenemu Adaption, meni všečnem Lord of war, World trade center itd.

Mislim, da je priznani režiser Martin Scorsese zelo dobro ujel utrip nočnega življenja v New Yorku, v kombinaciji s stresnim delom reševalcev v nočnih izmenah, zraven dodal ščepec romance in naredil koktail za taksiste …. in vse ostale, ki poznajo težavnost nočnega dela.

Priporočam.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 29.10.2010 ob 12:02 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !