Zapisal izmisljeni | 28.10.2010 - 23:06 - Kategorije: 02.Bundesliga

Kot sem že obljubil pri predstavitvi bundesligašev pred sezono, da bo simpatiščni FC St. Pauli dobil svojo objavo, sem izkoristil trenutek v bundes-obdobju, za Claudiom Pizarrom, ki je postavil strelski rekord za tuje nogometaše v Bundesligi in za presenečenjem lige Mainzom, je tu še verjetno eden najsimpatičnejših klubov na svetu;

FC St. Pauli

 

sp

FC St. Pauli je bil ustanovljen leta 1910 v istoimenski četrti mesta Hamburg na severu Nemčije,  kjer so bili tako kot pri večini klubičev, v začetnih letih v različnih nižjeligaških tekmovanjih.

Klubič ni bil nič posebnega tja do osemdesetih let, ko so pričeli izkoriščati sloves zloglasne četrti, znane po svobodnjaštvu oz. prostituciji, drogah, alternativni sceni, pesterm nočnem življenju, umetnikih itd. Kmalu so vsi ti, recimo jim marginalci oz. masa ljudi sumljivega slovesa in klub pričeli povezovati, posledično pa so najrazličnejši posebneži, če se lahko tako izrazim pričeli hoditi na tekme St. Paulija in klub je počasi pričel dobivati današnjo podobo, s približno 1500-1600 gledalcev pa imajo sedaj vedno okoli 20 tisoč gledalcev.

Love St. Pauli, hate racism, je glavni moto njihovih navijačev, kot eni prvi p so se uprli desničarejm, jim celo prepovedali vstope na stadione in to v času ko je bil huliganizem na svojem vrhuncu. Nič čudnega, saj živijo v mestu, ki je okno v svet, sem prebral, v mestu ki je odkrilo Beatlese še pred Liverpoolom oz. pred liverpoolčani in ostalim svetom, v mestu ki je eden največjih centrov popularne kulture. Njihovi najbližji sosedje so že omenjeni prodajalci telesnih užitkov, prostituke, prostitutki na svetovno znanem Reeperbahnu. Seks, droga in rock’n’roll, toleranca in nogomet.

Eden od njihovih uradnih simbolov je tista znana piratska lobanja s prekiržanim kostmi, ki naj bi pomenila upor proti kapitalizmu, pa Che Guevara, antifašistične pesmi in simboli, Power to the poeple od John Lennona, punk in anarhija, pesem, ki jo zavrtijo pred vsako domačo tekmo pa je Hell’s bells od AC/DC, po vsakem zadetku pa zadoni Song 2 od Blur. 

Nie mehr zweite Bundesliga oz. Nikoli več druga liga, so peli paulisti lani, ko so se uvrstili v 1. nemško ligo, hkrati pa so se lahko veselili še neuspehu sosedov oz. rivalov Hamburger SV, ki se niso uspeli uvrstiti v domači finale Europa league.

Najzvestejši navijači s severnega dela Millerntor stadiona, ki jih imenujejo tudi Pirati, so eni najbolj politično osveščenih navijačev na svetu, ki sovražijo rasiste in fašiste, ne priznavajo rasne, nacionalne, verske, spolne meje, kar pa sploh ni presenetljivo, če se ve, da je bil prejšni klubski predsednik Corny Littmann odkriti homoseksualec in lastnik nenavadnega, a za ta del Hamburga povsem običajnega homoseksualnega gledališča. Prav tako ni nič presenetljivega, da je njihov novi sponzor proizvajalec erotične opreme, a St. Pauli ima še kup zanimivosti.

Da njihovi navijači niso močni samo na besedah so dokazali s humanitarno akcijo Viva con Agua de Sankt Pauli, ki ima projekte na Kubi, Etiopiji, Beninu, Ruandi, Nikaragvi, Tadžikistanu, Kambodži, Madagaskarju itd, kjer tisočim revnim zagotavljajo pitno vodo. Na drugi strani so dokazali tudi, da imajo smisel za humor, saj so se, po zmagi nad slovitim Bayernom, ki je pred tem osvojil Ligo prvakov in Interkontinentalni pokal oz. postal najboljši klub na svetu, razglasili za Zmagovalca nad zmagovalcem Interkontinentalnega pokala.

St. Pauli je očitno znamka za cel svet kar so dokazali še z organizacijo prav posebnega nogometnega prvenstva, ki so ga poimenovali FIFI world cup, kjer so nastopali z imenom Republic of St. Pauli, njihovi nasprotniki pa so bili Grenlandija, Tibet, Zanzibar itd.

Velikan Nike je izdelal limited edition športne copate z njihovim logom oz. lobanjo s kostmi, St. Pauli superge, ekipa se je že večkrat pojavila na enem največjih metal festivalov Wacken festivalu, kot njihovi fani pa so znani mnogi priznani glasbeniki med drugimi Asian Dub Fundation, Bad Religion, Turbonegro, The Sisters of Mercey, Die Arzte, Fettes brot in ostali. Klub ima po svetu več kot 500 fan clubov, med drugimi obstajajo tudi  St. Pauli Ex-Yu supporters, raziskave pa so pokazale, da so eden najbolj prepoznavnih nemških klubov v svetu.

Ob tolikšnih podatkih in razpredanju o samem klubu sem pozabil na njihovo letošnje moštvo, ki ga vodi trener Holger Stanislawski, pred naštevanjem pa bi še omenil, da je Fabian Boll policijski inšpektor, ki je še vedno med tednom policaj, za vikende pa nogometaš in idol tisočih Piratov.

golmani: iz Kolna posojeni Thomas Kessler, Benedikt Pliquett, veteran Mathias Hein in mladi Arvid Schenk

branilska vrsta: kapetan Fabio Morena, iz Schalke 04 posojeni čilenec Carlos Zambrano, ganec z nemškim državljanstvom Davidson Drobo-Ampem, Moritz Voltz, Jan-Philipp Kalla, Carsten Rotenbach, Markus Thorandt, Marcel Eger, Ralph Gunesch, iz Bayer Leverkusena posojeni Bastian Oczipka

zvezna vrsta: nemec z ganskimi koreninami Charles Takyi, Florian Bruns, Timo Schultz, Max Kruse, Matthias Lehmann, Dennis Daube in pa že omenjeni policaj Fabian Boll

napadalci: Rouwen Hennings, Marius Ebbers, Fin Bartels, Deniz Naki, prvi temnopolti nemški reprezentant Gerald Asamoah in iz Bayer Leverkusena posojeni nemec iz Konga, Richard Sukuta-Pasu

 

Upam, da je dovolj jasno zakaj gre za enega najbolj priljubljenih klubov na svetu in zakaj si želim njihovega obstanka v ligi, kjer so zaenkrat v varni sredini oz. na desetem mestu.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 28.10.2010 ob 23:06 in je shranjen pod 02.Bundesliga. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !