Zapisal izmisljeni | 28.10.2010 - 10:31 - Kategorije: nogometaši

Saj bi objavil kakšen glasbeni video, a se kar ne spravim, pa bi objavil kakšno stvar za rubriko film pa se mi ne da, popotovanja so še vedno na hold, le nogometa mi nikoli ni dovolj …..

Tokrat, recimo mu profil, naslovnega nogometaša …..

claudio

Claudio Miguel Pizarro Bosio, kot je njegovo polno ime, se je rodil 3.10.1978 v mestu z imenom Callao v Peruju, kjer je že kot otrok pričel igrati nogomet za Academio Deportivo Cantolao.

Profesionalno kariero nogometaša je pričel v malem klubiču na severu države z imenom Deportivo Pesquero, kjer je v debianstski sezoni ‘96/97 v 42-ih nastopih dosegel 11 golov. Veliki potencial mladeniča je prepoznal in zanj plačal 60.000 eurov odškodnine, nekoliko bolj renomirani Alianza Lima, kjer je v dveh sezonah oz. v času od ‘97 do ‘99, v 44-ih prvenstvenih nastopih dosegel 22 zadetkov. Drugo mesto v prvenstvu, v tej zadnji sezoni v domovini in dobre igre ter zadetki, so klubu prinesli dober zaslužek oz. 1.500.000 eurov, za lažje branje 1,5 milijona eurov, Pizarru pa transfer v Evropo, natančneje v nemški Werder, kjer sem ga tudi prvič spoznal.

Mladenič s kratko pričesko je bil v teh dveh sezonah pri Werderu kar nekako v senci razvpitega brazilca Ailtona, a njegov učinek vsekakor ni bil v senci, saj je v tem času v 56-ih nastopih dosegel 29 golov in zbudil zanimanje mnogih evropskih nogometnih velikanov.

Real, Barcelona, Inter in še nekateri so se zanimali za Pizarra, a najspretnejši in najkonkretnejši je bil bavarski velikan Bayern, ki je zanj odštel kar 8,2 milijona eurov, kar se mi je zdelo pretirano, saj mi nikoli ni bil preveš všečen, igralsko namreč.

V Bayernu je odigral svoje najboljše tekme, pri tem pa v šestih sezonah oz. v času od 2001 do 2007  v 174-ih tekmah dosegel 71 zadetkov, ob tem pa osvojil še svoje prve lovorike v karieri. Tri Bundeslige oz. nemška prvenstva 2002/03, 2004/05, 2005/06, v istih sezonah še pokalna tekmovanja,  2001 Interkontinentalni pokal ….

Nekje v letu 2007 pa si je Pizarro umislil, da je čas za korak naprej oz. za prestop v še večji, uspešnejši, elitnejši klub, zaradi česar je odklonil podaljšanje pogodbe z Bayernom in v transferju brez odškodnine prestopil v angleški Chelsea, kjer pa je šla njegova kariera navzdol. Na debitantskem nastopu je sicer zabil, a slabši rezultati so odnesli portugalskega strokovnjaka Jose Mourinha in Pizarro se je znašel v nemilosti novega trenerja Granta, ki mu ni preveč zaupal. V 21-ih nastopih je za bluese, kot jih kličejo navijači, zadel samo dvakrat po nakupu še enega napadalca, Nicolasa Anelke, pa je postalo jasno, da zanj ni več prihodnosti pri Chelseju.

Sezono 2008/09 je odigral kot posojen igralec v klubu svojega dviga v višave, Werderu iz Bremna, kjer je spet pričel redno zadevati oz. je v 26-ih nastopih dosegel 17 golov, kar je bilo dovolj, da je Werder po 1,5 milijonski posoji za eno leto, za še 2 milijona eurov odkupil njegovo pogodbo od Chelesa, s čimer je Pizarro poleti 2009 spet postal nogometaš Werdera. Tu bi še dodal, da je Werder v sezoni 2008/09 osvojil DFB pokal, kar je prva Pizarrova lovorika izven bavarskega velikana.

Od dokončnega prestopa v Werder je Claudio Pizarro v 26-ih nastopih dosegel še 16 golov, kar pomeni, da je postal najboljši tuji strelec Bundeslige oz.. nemškega prvenstva, s čimer je prehitel legendarnega brazilca Giovani Elbera, s katerim sta bila v prvih pizarrovih sezonah pri Bayernu napadalni dvojec.

Ta rekord je tudi eden od poglavitnih razlogov za objavo o Pizarru, ki ga kot sem že navedel, nisem nikoli preveč simpatiziral, a številke pravijo, da gre za pravega golgeterja. Torej, v 9. kolu Bundeslige je v zmagi s 4-1 nad Borussio Monchengladbach, Claudio Pizarro dosegel 134. bundesligaški zadetek in se zavihtel na vrh lestvice tujih strelcev v nemškem prvenstvu, pri tem pa za seboj pustil že omenjenega brazilca Elbera, partnerja iz napada pri prvem postanku v Werderu brazilca Ailtona, švicarja Chapuisata in ostale.

Claudio Pizarro s svojimi pred kratkim dopolnjenimi 32. leti še ni prestar za nekaj dobrih sezon, kar dokazuje tudi njegova trenutna forma in verjetno bo ta sveži rekord ob koncu njegove bundesligaške kariere še občutno višji.

V reprezentanci Peruja pa Claudio Pizarro nima preveč dobrih številk, saj je v 55-ih nastopih dosegel le 13 zadetkov, ob tem pa ima še afero iz decembra 2007, ko je bil obtožen za pijančevanje in razvrat z ženskami pred reprezentančno tekmo oz. porazom z Ekvadorjem s 5-1, za kar je bil suspendiran, čeprav je kasneje svojo nedolžnost dokazal na sodišču ….

Claudio Pizzaro ne glede na vse ostaja eden od kraljev Bundeslige …..

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 28.10.2010 ob 10:31 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 3.11.2010 @ 16:25

    [...] domačem prvenstvu z 0-1 v gosteh odpravil PSV. V prvem polčasu je bil najbližje zadetku peruanec Claudio Pizarro, ki je zadel samo vratnico, podobno pa se je v drugem polčasu godilo gostujočem belgijskem [...]

  2. 2.07.2011 @ 00:49

    [...] celo o Real Madridu. Torej, po odpovedi nastopanja zaradi poškodb, prvih zvezdnikov ekipe, Claudia Pizarra in Jefferson Farfana, ter vprašljivosti še tretjega bundesligaša Paula Guererra sem se zapičil v [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !