Zapisal izmisljeni | 13.10.2010 - 23:31 - Kategorije: 2012 - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Poljska-Ukrajina

V torek zvečer, na žalost, nisem utegnil gledati nobene nogometne tekme, saj se je zabava ob 30. rojstnem dnevu prijatelja zavlekla ob zvokih kitare, tja v jutro.

Še vedno nekoliko omamljen sem nato zjutraj ob dietnem zajtrku le pregledal rezultate in si ogledal nekatere skrajšane posnetke.

Skupina A

Kazahstan – Nemčija 0-3 Elf, kot pravijo nemški reprezentanci nadaljuje z visokimi zmagami, njihov najboljši strelec Miroslav Klose pa nadaljuje z zadevanjem. Tokrat je kazahstance načel v 48. minuti, v nadaljevanju pa sta zadela še v nemškem prvenstvu osporavana Mario Gomez in Lukas Podolski, ki naj bi svoje klubske frustracije želel rešiti s prestopom v kak drug klub. Kar se tiče same reprezentance, pa še ena pričakovana, suverena zmaga nemcev.

Azerbajdžan – Turčija 1-0 Evo dokaza za moje strahove pri teh vzodnoevropskih reprezentancah, Azerbajdžan je z golom Rashad Farada Sadygova, v 38. minuti srečanja, nanesel turkom že drugi poraz v roku enega tedna in jih praktično odpisal iz boja za prvo mesto v skupini. Sloviti nizozemski strateg, trenutno turški selekor, Guus Hiddink očitno le ni tako vsemogočen, kar je lani dokazala že slovenska reprezentanca, ko je v dodatnih kvalifikacijah izločila njegove ruse.

Belgija – Austrija 4-4 Noro srečanje, kjer gledalci lahko videli kar osem zadetkov, prvega pa je za doamče, že v 11. minuti srečanja, dosegel Jelle Vossen. Le tri minute kasneje oz. v 14. minuti, je Franz Schiemer zadel za 1-1, v 29. pa je kot v prejšnem kolu, spet zadel vse boljši Marko Arnautović in avstrice pred polčasom povedel v vodstvo z 1-2. V drugem delu je v 47. minuti najprej zadel Marounae Fellaini za 2-2, vendar je že v 62. še en gol dosegel Schiemer in avstrijce spet povedel v vodstvo, katerega pa je nato  v 87. minuti izničil Marvin Ogunjimi. Sledila je še napeta končnica v kateri je za domače, v 90. minuti, najprej zadel Nicolas Lombaerts, a je domače veselje preprečil Martin Harnik, ki je za končnih 4-4 zadel v četrti minuti sodnikovega podaljška oz. v 94. minuti srečanja. V izjemno močni skupini avstrijci nadaljujejo s pozitivnimi rezultati, kar neodločen izid pri belgijcih vsekakor je.

Skupina B

Slovaška – Republika Irska 1-1 V derbiju skupine B sta se sestala ena od favoritov skupine za uvrstitev na evropsko prvenstvo in hkrati poraženca prejšnega kola, ki sta se tokrat razšla brez zmagovalca. Najprej je v 16. minuti za goste zadel sean St. Legder, nato pa je v 36. minuti Jan Durica izenačil na 1-1 in nenako pričakovano sta obe ekipi osvojili po točko.

Makedonjia – Rusija 0-1 Tudi tukaj se je razpletlo po pričakovanjih oz. z zmago gostov, ki so po tistem domačem porazu v drugem kolu, le ujeli zmagovalni ritem. Mož odločitve je bil že v 8. minuti srečanja Aleksander Kerzakhov, domači pa v nadaljevanju niso uspeli zadeti, med drugim so zgrešili tudi penal in tri točke so odšle z rusi.

Armenija – Andora 4-0 Tudi armenci so v zmagovalnem ritmu, saj so v zadnjih dveh kolih osvojili vseh šest točk, po zmagi nad slovaki pa je tokrat padla še reprezentanca Andore. Gevorg  Ghazaryan je bil strelec prvega gola, Henrikh Mkhitaryan drugega, Yura Movisisyan pa je dosegel tretji gol in ponovil vse tri strelce prejšnega kola, naturalizirani brazilec Marcos Pizzelli pa je dosegel končnih 4-0.

Estonija – Slovenija 0-1 Kot sem že zapisal, na žalost nisem uspel gledati tekme, v kateri je edini gol na srečanju dosegel v 66. minuti, Andrei Sidorenkov, ki je premagal svojega golmana po lepi akciji slovenske reprezentance, ki je imela tokrat nekoliko sreče, saj je bil zaključek akcije vse prej kot zanesljiv. A rezultat je izpolnjen, zmaga in tri točke so tu, umetniški vtis pa bo itak kmalu pozabljen. Definitivno ena najpomembnejših zmag, saj je bila Estonija na nekakšnem svojem vrhuncu kvalifikacij in kot taka je izgubila, kar pomeni da slovenska ekipa zmore zmagovati tudi v najtežjih situacijah, pa čeprav s pomočjo nasprotnika kot je bilo to tukaj, pa na SP proti Alžiriji in še kje. Upam, da bodo zadržali takšen zmagovalni odnos in da se ne bodo več bali priložnosti pozitivnega rezultata kot je bil to slučaj proti ZDA in angliji na SP, pa Severni Irski v prvem kolu.

Italija – Srbija; prekinjena tekma Srbski nogomet je očitno v eni najtežjih kriz, saj bivši selektor Antić še ni izplačan in UEFA grozi z odvezmom točk oz. kaznimi, rezultati so obupni, igra neprepoznavna, sedaj pa še ta napad na svojega golmana Stojkovića, ki mu del navijačev ne more odpustit prestopa v Partizan, pa huliganstvo na štadionu in prekinitev tekme itd. Zagotovo ne bodo ušli kazni, porazu brez boja, morebitnemu odvzemu že osvojenih točk, verjetno prepovedi igranja domačih tekem, nekateri pa omenjajo celo izključitev. Verjetno je vse skupaj odraz stanja v državi, saj so že protesti oz. huliganstvo na Gay paradi nakazali, da ulica prevzema oblast, čeprav je slišati, da vse skupaj vodi in usmerja narko-boss Šarić, ki je po letih sodelovanja z oblastjo, padel, a pustimo te teorije za kakšno drugo priložnost. Huliganstvo ni vzrok temveč posledica in na žalost je bila v to spet vpletena Genova, kjer so pred leti že divjali anti-globalisti, če se ne motim.

Ferski Otoki – Severna Irska 1-1 Domača ekipa hitro zagrabi priložnost ob podcenjevanju nasprotnika in tudi tokrat je bilo tako. Christian Holst je domače povedel v vodstvo v 60. minuti, v 76. pa je Kyle Lafferty izenačil na 1-1, vendar za kaj več kot razočaravojočega remija za severne irce ni bilo. Mislim, da ob podcenjevanju nasprotnika ti tudi nimajo prevelike nogometne kvalitete in zmaga proti slovenski reprezentanci je bila splet nesrečnih okoliščin, tokratni rezultat pa dejansko stanje oz. limitirano moštvo, ki se ne znajde v vlogi favorita.

Skupina D

Francija – Romunija 2-0 Kaj drugega zapisati kot pričakovan rezultat, čeprav se pri francoski reprezentanci še čuti tisti poletni debakl, se le pobirajo, bi lahko rekli. Karim Benzema, za katerega sem že pred leti napovedal, da bo pravi igralec, se po ne preveč dobri prejšni sezoni le pobira, da še enkrat uporabim ta izraz. Po golu v prejšnem kolu je tudi tokrat zadel in sicer v 22. minuti, francosko delo pa je dokončal Yoann Gourcuff, ki je zadel v sodnikovem podaljšku oz. 93. minuti. Francija je očitno na pravi poti, da za seboj pusti vse težave ob katerih smo se lahko naslajali v preteklih mesecih, Romunija pa je že nekaj časa izgubljena v nogometnem protiru in času.

Belorusija – Albanija 2-0 Če ne bi bilo kiksa belorusov v prejšnem kolu, bi zlahka zapisal, da gre za eno najprijetnejših presenečenj kvalifikacij, a 0-0 v Luksemburgu je le nakazalo, da mogoče ni vse tako kot izgleda. Tokrat so izgledali zelo dobro in z goloma Vitali Rodionova v 10. in Sergey Krivetsa v 77. minuti srečanja so z 2-0 odpravili albance, ki so neugodno a premagljivo moštvo.

Skupina E

Nizozemska – Švedsa 4-1 Klaas-Jan Huntelaar je nezaustavljiv, saj ima v teh kvalifikacijah doseženih že osem golov.  Sedmega za 1-0 je dosegel že v 4. minuti srečanja, Ibrahim Afellay je za 2-0 zadel v 37. minuti, Huntelaar je svojega osmega za 3-0 dosegel v 55. minuti, Afellay pa je na 4-0 povišal v 59. minuti srečanja. Tolažilni gol za goste je v 69. minuti z lepim volejem dosegel Andreas Granquist, razvpiti Huntelaarjev soigralec iz Milana, Zlatan Ibrahimović pa je očitno še vedno pod vplivom neugodne poškodbe trebušnega zidu, zaradi česar ni bilo njegovega pravega učinka. Zanimivo, da je nizozemski selektor Bert van Merwijk pokazal kaj je nogometna kultura, ko zadnje čase pregrobega De Jonga ni vpoklical v reprezentanco.

Finska – Madžarska 1-2 Čeprav je domača reprezentanca zadnja leta veljala za kar solidno ekipo, ki je premagovala tiste osrednje nasprotnike, so očitno tudi ti časi minili. Adam Szalai je v 50. minuti v hirem nasprotnem napadu svojo ekipo povedel v vodstvo z 1-0 in še enkrat več dokazal, da je v izvrstni formi, nekoč cenjeni finski napadalec Mikael Forssell pa je v 88. minuti le izenačil na 1-1 in ko je domača ekipa krenila po zmago so v še enem hitrem nasprotnem napadu, v zadnjih trenutkih tekme oz. v peti minuti sodnikovega podaljška, prejeli gol katerega je z močnim in natančnim strelom dosegel PSVjovec Balazs Dzsudzsak. S tem je madžarski nogometni novi rod dosegel izjemno pomembno zmago in se prebil pod sam vrh lestvice skupine E.

San Marino – Moldavija 0-2 Realnost je taka, da je tudi Moldavija kar nekaj razredov premočna za domačo ekipo in v takšnem razmerju moči so tudi moldavci vknjižili zmago, strelca pa sta bila Igor Bugaiov v 20. minuti in pa Antolie Doros v 86. minuti srečanja, ko je zadel iz penala. Sramežljivo napredovanje moldavcev po lestvici navzgor, kjer pa ne morejo biti konkurenčni.

Skupina F

Grčija – Izrael 2-1 Domača reprezentanca po nekoliko sramežljivem začetku kvalifikacij z novim selektorjem le zmaguje in pridno nabira točke, tokrat pa je poražen, z moje strani že odpisani Izrael. V 22. minuti je po lepi globinski podaji, zanimiv/atraktiven gol dosegel Dimitris Salpingidis, v59. minuti je zmago nekoliko ogrozil Nikos Spiropoulos z zadetkom v lastno mrežo, a je spretni Salpingidis v 63. minuti izsili penal, katerega je realiziral Georgios Karagounis. Grška reprezentanca z 20-letnim nogometnim bogom prihodnosti Giannisom Fetfatzidisem je očitno na še enem uspešnem pohodu na evropsko prvenstvo, čeprav naj bi zloglasni sodnik Hansson, tisti ki je spregledal Henryevo igranje z roko, močno oškodoval goste, katerim bi lahko dosodil najman tri penale.

Latvija – Gruzija 1-1 Baltski obračun, nekoč bratskih republik velike Sovjetkse zveze se je končal z remijem in očitno latvijci niso več tako močni, gruzijci pa ne tako slabi, kot sem mislil. Kot v prejšnem krogu je za gruzijce spet zadel David Siradze, ki je svojo ekipo povedel v vodstvo v 74. minuti, Aleksandrs Cauna pa je v sodnikovem podaljšku oz. v 91. minuti le preprečil gostujočo zmago.

Skupina G

Anglija – Črna Gora 0-0 Tudi angleži se očitno še niso povsem otresli tiste neprijetne izkušnje z zadnjega svetovnega prvenstva, ko jih je razmontirala Nemčija in razpoke ob tistem porazu so se razširile. Pohotni Wayne Rooney, ki po seks škandalu ne najde prave strelske forme je ena od največjih razpok reprezentance in na žalost tudi kluba v katerem nastopa, njegova družinska idila pa naj bi ti dve ekipi vrnila nazaj med suveren/nepremagljive. Čestitke črnogorcem za odličen rezultat, ki ima še večjo vrednost zaradi nenastopanja verjetno trenutno najboljšega igralca s teh bivših jugo prostorov. Zanimivo, da v teh kvalifikacijah še niso prejeli zadetka kar je tudi eden od razlogov za presenetljivo prvo mesto v skupini G.

Švica – Wales 4-1 Zame je bil to eden od fixov dneva oz. najsigurnejših tekem. Po porazu v prejšnem kolu, je ranjena Švica proti kaotičnem Walesu, kjer že leta marsikaj ne štima, pregovorno švicarsko natančnost demonstrirala že v 8. minuti, ko je prvi gol na srečanju dosegel Valentin Stocker, že v 13. minuti pa je izenačil, zadnje mesece fenomenalni, Gareth Bale. V nadaljevanju je v 21. minuti za 2-1 zadel Marco Steller, v 82. iz penala Gokhan Inler, za končnih 4-1 pa je v 89. minuti poskrbel Valentin Stocker. Zanimivo, da je tudi tu prišlo do spora z navijači, žvižge je v rojstnem mestu prejel Alexander Frei, ki nastopa prav za domači Basel, je njegov najboljši strelec, je kapetan repezentance, najuspešnejši švicarski reprezentant z največ nastopi in največ goli, pa  kar naj bi ga tako razbesnelo, da je najavil reprezentančno slovo.

Skupina H

Islandija – Portugalska 1-3 Domača ekipa ni baš neka klasa, je namreč samo čvrsta in solidna reprezentanca, zaradi česar ne bi poveličeval zmage gostov, ki z novim selektorjem delujejo bolj kompaktno, predvsem pa ofenzivno. Po treh golih dancem so jih toliko nasuli tudi islandcem, prvega pa je že v 3.minuti dosegel Cristiano Ronaldo, ki je zadel iz prostega strela. V 17. minuti je zaživelo domače občinstvo, saj je Heidar Helguson izenačil na 1-1, že deset minut kasneje pa je Raul Meireless goste spet povedel v vodstvo. Končnih 1-3 je v 72. minuti srečanja postavil Helder Postiga in portugalska reprezentanca je po obupnem začetku kvalifikacij spet polna zanosa.

Danska – Ciper 2-0 Pričakovana gladka zmaga domačih, za katere je šele v drugem polčasu, točneje v 47. minuti, vodilni gol dosegel Morten Duncan Rasmussen, za končnih 2-0 pa je v 81. zadel Kasper Lorentzen. Koristna zmaga za prebolitev poraza na portugalskem pred dnevi in vrnitev v boj za vrh lestvice.

Skupina I

Liechtenstein – Češka 0-2 Očitno je včeških nogometaših še nekaj nogomtnega znanja, po prvih točkah pred dnevi v tretjem kolu so sedaj vknjižili še tri, kar pa proti takšnem nasprotniku ni bilo preveč težko. Domača repezentanca je pač ena najslabšihv Evropi in poraz z 0-2 sploh ni tako slab. V 12. minuti srečanja je najprej zadel Tomaš Necid, v 29. Vaclav Kadlec nato pa so se očitno vsi skupaj zadovoljili z rezultatom, ki se do konca tekme ni več spreminjal.

Škotska – Španija 2-3 Že pred tekmo so škoti skozi svoje izjave dajali vedeti, da se zavedajo superiornosti gostov in poraz z 2-3 proti svetovnim prvakom ni blamaža temveč odraz dejanskega stanja. V zelo kvalitetnem obračunu so v 44. minuti srečanja povedli gostje, ko je David Villa realiziral penal in se na lestvici najboljših strelcev španske reprezentance izenačil z legendarnim Raulom, ki je za svojih 44 golov garal na 102. tekmah, Villa pa na samo 69. tekmah. V 55. minuti po golu Inieste pa je kazalo, da je že vse rešeno, a pogumno škotsko srce je najprej zaživelo v 58. minuti, ko je Steven Naismith znižal na 1-2, v 67. ko je Gerard Pique premagal svojega golmana in izenačil na 2-2 pa je bila na legendarnem staionu Hampden park že prava norišnica. Euforijo in domačo srečo je nato stišal Fernando Llorente, ki je zadel v 79. minuti in postavil končni rezultat 2-3.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 13.10.2010 ob 23:31 in je shranjen pod 2012 - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Poljska-Ukrajina. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 16.10.2010 @ 12:45

  Glede genove pa anti globalistov — lahko malce več poveš?

  Zapisal mhm
 2. 24.10.2010 @ 13:11

  glede tega ni kaj dodati, od navijaškem divjanju v Genovi, sem se spomnil še tistih nemirov oz. antiglobalističnih protestov, ki so bili prav tako v Genovi, leta 2001 pravi net ….

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !