Zapisal izmisljeni | 21.09.2010 - 16:16 - Kategorije: Film

V nadaljevanju deževnega večera, po lahkotni najstniški komediji je bil tu nekoliko zahtevnejši film, v katerem je spet glavno vlogo odigral Heath Ledger, ki pa je ravno v času snemanja tragično preminil, kar je vneslo nekaj sprememb v sam film.

The Imaginarium od Doctor Parnassus

movie

Film, ki me je precej spominjal na, zdaj že kultnega Being John Malkovich, predvsem zaradi sprehodov v tuje možgane.

Christoper Plummer je v filmu 1000 letni Doctor Parnassus, starec, vodja uličnega gledališča, za katerega so mnogi prepričani, da je potujoči freak show, saj imajo še pritlikavca z imenom Percy, Antona in doktorjevo hčer Valentino. Slednjo naj bi si v kupčiji z doktorjem prilastil sam hudič oz. Mr. Nick, katerega upodobi legendarni pevec hripavega glasu Tom Waits.

Nekega večera nenavadna druščina dobi novega člana, saj najdejo/rešijo obešenega pod mostom, kar pa napovejo tudi karte doktorja. Izkaže se gre za mladeniča z imenom Tony, katerega odlično odigra že omenjeni Heath Ledger. Tony se izkaže s smislom za predstavo oz. trženje te, pri tem pa sam show dvigne na nek višji nivo, kjer je glavna točka, že znameniti sprehod skozi čarobno ogledalo, ki vodi v um Doktorja Parnassusa.

Različne osebe različno doživljajo te sprehode, ki so prilagojeni značajom sprehajalcev, primer pijanec in nasilnež ima slabši domišljijski svet kot z modo obsedena gosta, odhodi Tonya v fantazijski svet pa ga prikažejo vedno v drugačni luči oz. z drugim obrazom. Enkrat dobi obraz/telo Johnnya Deppa, drugič Colin Farrella, tretjič Jude Lawa, to pa kot sem že omenil, ker je glavni igralec Heath tragično in prerano umrl.

Režiser Terry Gilliam je po smrti prijatelja Heatha hotel vse posneto zavreči oz. ustaviti dela na filmu, vendar pa je ideja o nadomestnih igralcih, hkrati njegovih prijateljih, ki naj bi brezplačno, prijatelju v čast, sodelovali pri njegovem zadnjem projektu, uspela in film je le zaključen, pri tem pa je kot zanimivost znano, da se je za sodelovanje oz. nadomeščanje pokojnega igralca ponudil tudi popularni Tom Cruise, vendar ga je režisre zavrnil, ker ta ni nikoli prijateljeval s Heathom.

Vizualno zelo zanimiv film, kjer je kar precej blodenj, domišljijskega sveta, časovnih preskokov in ostalega kar pripomore k kaotičnemu vzdušju, kar nikakor ne vidim kot slabost, temveč eno od značilnosti sodelujočih, predvsem režisreja, ki ima za seboj meni izvrstno filmografijo, ki vključuje kultne Monty Python, Brazil, 12 monkeys, pa Fear and loathing in Las Vegas z Johnny Deppom, The brothers Grimm s Heath Ledgerjem in Matt Damonom itd.

Meni všečen film, zaradi vse svoje netipičnosti, že omenjenega kaosa, izvrstne igralske zasedbe, režiserja in vsega ostalega, za kar bi večina rekla, da je navadno sranje.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 21.09.2010 ob 16:16 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !