Zapisal izmisljeni | 21.09.2010 - 18:53 - Kategorije: Film

Film, ki se spomnim po tistih reklamah, ne povej konca ….

A od takrat je že 15 let in velika večina si je film ogledala že nekajkrat, konec pa je verjetno že vsem znan, tudi tistim, ki ga mogoče še niso gledali, a grem rajši po vrsti, od začetka do konca.

Seven oz. prevedeno v slovenščino 7edem

seven

V času večdnevnega deževja in poplav skoraj po celotnem območju Slovenije, sem na TV, spet naletel na ta turobni filmski hit iz leta ‘95, ki ga je izdelal režiser David Fincher, kateri se je predtem predstavil z Aliens 3, kasneje pa še z The Game, Fight club, Panic room, Zoodiac, The curious case of Benjamin Button itd.

Režiser, ki je po tem filmu kar nekajkrat sodeloval z izvrstnim Brad Pittom, takrat enem najbolj zaželenih moških, s čemer se ponaša še danes, a redki so igralci, ki bi ob tako morečem izdelku privabili toliko najstnic v kinodvorane …..

Skratka Brad Pitt je mladi detektiv David Mills, ki v mestu dežja, kateri pada skozi celoten film, razen velikem zaključku, pride na delovno mesto, kjer naj bi nadomestil detektiva Wiliama Somerseta, katerega odigra Morgan Freeman.

Somerset je, kot se za vloge Freemana spodobi, poduhovljeni, inteligentni, spoštovani človek z visokimi moralnimi vrednotami, ki je pravo nasprotje mlajšega kolega Millsa, temperamentnega in samovšečnega , pripravljenega na najtežje primere, pri čemer dobi priložnost za dokazovanje že kar takoj.

V mestu se je namreč pojavil serijski morilec, ki ubija po principu sedmih smrtnih grehov; požrešnost, pohlep, lenoba, nečistoča, napuh, zavist in jeza, detektivski par pa se podi za njim oz. preiskuje umore, zbira sledi, proučuje literaturo in se mu približuje. A storilec oz. morilec je prav tako zelo inteligentno bitje, ki se v zadnjem delu filma sam preda policiji, ter zatem realizira svoj morilski načrt …..

V navalu tipkanja, nekakšni mahinalni reakciji, sem pozabil omeniti še dve osebi pomembni za ta film in sicer Gwyneth Paltrow, ki je bila v času snemanja tega filma, dekle Brada Pitta, v filmu pa njegova žena oz. gospa Mills. Navedena je prav s tem filmom nekoliko resneje opozorila nase, čeprav je imela že predtem oz. od otroštva kar nekaj solidnih vlogic, zatem pa me je navdušila v Sliding doors, A perfect murder, z nagradami napolnjenega Shakespeare in love, Talented Mr. Ripley, The royal Tenenbaums in ostalimi izdelki.

Druga oseba, ki sem jo pozabil omeniti / sem jo hranil za konec , pa je genialni Kevin Spacey, ki je po Glengarry Glen Ross in ostalih manj znanih izdelkih, tu zasijal kot množični morilec John Doe, pa kasneje še nadaljeval v vrhunskem slogu, predvsem v The usual suspects iz prav tako leta ‘95 in ostalih njegovih mojstrovinah kot so vloge v Outbreak, A time to kill, Midnight in the garden of good and evil, L.A. confidental, The negotiator,  American beauty, Pay it forward, K-Pax in ostalih.

Torej režiser, ki je kasneje upravičil visoka pričakovanja, izjemna igralska zasedba, zelo dobra, napeta in nepredvidljiva zgodba, predvsem pa presenetljiv, za tiste  precej nedolžne čase celo šokanten konec, so ene od lastnosti, ki ta izdelek potiskajo proti vrhu filmov triler žanra.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 21.09.2010 ob 18:53 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 31.01.2011 @ 23:55

    [...] videl v izvrstni komediji See no evil, hear no evil, kasneje v Glengarry Glen Ross, uspešnici Seven, za naslovnim pa še v Outbreak, A time to kill, L.A. confidental, The Negotiator, American beauty, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !