Zapisal izmisljeni | 17.08.2010 - 11:16 - Kategorije: Film

Sinoči sem po dolgih letih spet gledal Platoon oz. Vod smrti, katerega je režiral sloviti Oliver Stone.

Vojna drama iz leta ‘86, s tematiko vietnamske vojne, kjer mrgoli igralskih zvezdnikov, je osvojila štiri nagrade Oscar, vključno s tisto za najboljši film leta.

Platoon

platoon

Režiser Oliver Stone je že zdavnaj postal živeča legenda in prav Platoon iz ‘86 velja za enega prvih njegovih vrhuncev, pa čeprav je že prej opozoril nase, predvsem s filmom Salvador, ki je prav tako vojaška drama in kjer prav tako navduši James Woods. Torej, po Vodu smrti je med drugimi pretresel poslovni svet z Wall streetom, pa se ponovno vrnil na svoje, očitno najljubše področje, vojne drame, saj je nastal edinstveni Born on the 4th of july, nadaljeval z glasbenim The Doors, političnim JFK, še tretjim z vietnamsko tematiko Heaven & earth, pa legendarnim Natural born killers, biografskim Nixon. U turn, Any given sunday, Alexander, World trade center in ostali so kar dobri izdelki, a zdi se, da mu je počasi pošla sapa.  

Charlie Sheen je prikazan kot zelenec Chris Taylor, ki kot prostovoljec, ki je zapustil college, prispe v Vietnam, kjer naj bi za razliko od togih ameriških šol, dobil potrebna znanja in življenske izkušnje. Kritika sistema, kdo vse je bil v vojni je jasno izražena v pogovoru, ko izvemo, da je mladenič eden redkih prostovoljcev, ki so udobne šole zamenjali za bunkerje, rove, zemljanke, saj so bili vsi ostali borci, večinoma z ameriškega socialnega dna, vpoklicani. Njegova prve zadolžitve so kopanje jarkov in ostala umazana dela, straže na izvidnicah, kjer doživi ognjeni krst oz. prvi napad vietnamcev. V kaotični streljačini je Chris tudi prvič ranjen, a je kmalu spet v svojem vodu, kjer je kar nekaj izkušenih borcev.

Vietnam je očitno vse drugo kot tisto kar je tu pričakoval. Seveda tudi v vojni, brez drog ni šlo, zakajanje pa je pomagalo za beg od krute realnosti, pa četudi s shotom skozi cev puške. Zasede v gozdovih, strelski obračuni, požiganje vasi, v vojini ni nihče nedolžen, le odtenki so različni. Po vpadu v vietnamsko vasico, mučenju in pobojem civilistov, se vod nekako razdeli na dva tabora, tiste ki so za krvave maščevalne pohode, pobijanje vsega kar diha in ki jih vodi podivjani Barnes oz. Tom Berenger, ter tiste ki spoštujejo vojno pravo oz. so zmernejši, pravičnejši, vodi pa jih Elias oz. Willem Dafoe.

Vod poln medsebojne nestrpnosti in sovražnosti se prične prepirati, obtoževati oz. obračunavati med seboj in med obračunom z vietnamci pride do finalnega obračuna ….

Sharlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, John C. McGinley, Kevin Dillon, Johnny Depp, Forest Whitaker, Keith David, Corey Glover iz Living Colour in ostali so po navodilih Oliverja Stona, odlično upodobili vso nesmiselnost ameriškega bojevanja v Vietnamu oz. njihovih intervencij po svetu ….

Vientam je bil le kulisa, vod sestavljen iz tipičnih predstavnikov njihove družbe pa kritika te in čeprav film velja za enega najboljših v svojem žanru, me ni preveč navdušil, kar pa ne pomeni, da ne priznavam njegovih kvalitet in da ga ne priporočam ……

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 17.08.2010 ob 11:16 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 3.05.2011 @ 18:59

    [...] džunglah oz. filmih We were soldiers, Full metal jacket, The deer hunter, Good morning Vietnam, Platoon, Apocalypse now, Born on the 4th of july, pa Tigerland in ostalih filmskih izdelkih na to tematiko, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !