Zapisal izmisljeni | 9.08.2010 - 00:44 - Kategorije: Film

Hitič iz leta 2005, ki je nabral kar lepo število nagrad, se mi je kar nekaj časa izogibal oz. sem se jaz njemu, saj me ta istospolna ljubezenska zgodba ni preveč privlačila.

Brokeback moutain oz. prevedeno v slovenščino Gora Brokeback

bm

Dva kavboja oz. sheepboya, pastirja v odročnih hribih, se zaljubita med tistimi ovcami, pašniki, hribi in počneta, takrat strogo prepovedane stvari.

Heath Ledger, ki je predtem navduševal v filmih z naslovi 10 thing I hate about you, The Patriot, A Knight’s tale, Casanova, Brothers Grimm, Lords of Dogtown, zatem pa še z legendarno vlogo Jokerja v Batmanu z naslovom The dark knight je v tem filmu Ennis Del Mar, ki se ob vrnitvi s sezonskega dela, v domačem kraju poroči z Almo, dobi dve hčerki in se iz dneva v dan prebija kot delavec nižjega delavskega razreda.

Tačas je Jake Gyllenhaal, ki se ga spomnim še iz njegovega prvega filma City slickers, pa iz Donnie Darko, kasnejših Jarhead, Zodiac in še nekaterih oz. je njegov lik Jack Twist po vrnitvi v civilizacijo taval in iskal svojo srečo, katero je našel v brhki Laureen, ki jo upodobi Anne Hathaway, znana po vlogah v The princess diaries, kasnejših Devil wears Prada, Rachel getting married, Bride wars, Valentine’s day itd.

Prvi, kljub težkemu življenju še nekako shaja brez moške ljubezni, drugi pa po poroki z bogatašinjo, po štirih letih trpljenja poišče svojega kavboja. Skupaj pod pretvezo lovov in ribolovov odhajata v samotne kraje, predvsem do gore Brokeback, kjer nadaljujeta s svojo romanco in mesenimi užitki.

Zelo moreč izdelek, kjer oba anti-junaka razvpeta med običajno družinsko življenje in homoseksualno romanco, rušita vse okoli sebe, na koncu pa se razplete, tako kot se …..

Sodobni kavbojski film, priznanega tajvanskega režiserja Ang Leeja, ki je podrl vse western stereotipe in kot ljubimca predstavil dva macho kavboja, iz katerih bruhajo homoseksualna čustva ….

Si predstavljate John Wayne in Gary Cooperya kot ljubimca?

Jaz ne in v veliko večji užitek so mi bili vsi tisti western klasiki kot pa ta, po mojem mnenju precenjeni,  novodobni izdelek, kjer razen te tabu teme in izvrstne fotografije podeželske pokrajine nisem našel svetlih točk.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 9.08.2010 ob 00:44 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 20.09.2010 @ 22:39

    [...] s katerimi je postal eden boljših igralcev generacije, je z vlogami od najstnika Patricka Verone do homoseksualnega kavboja in Jokerja, za katerega je prejel tudi Oskarja, očaral filmsko publiko in se s prerano smrtjo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !