Zapisal izmisljeni | 3.07.2010 - 20:36 - Kategorije: 10. četrtfinale

Definitivno eden od najzanimivejših obračunov prvenstva, saj sta bili obe strani prepričani da imata še kup nerazčiščenih računov, bi rekli nekateri.

Spomin na preteklost oz. vrnitev v otroška leta, me popelje na tisto prvenstvo ‘86 v Mehiki, ko je Argentina z najboljšimi igralcem tistega časa in še nekoliko več, Diego Maradono v finalu s 3-2 premagala Zahodno Nemčijo, na naslednjem prvenstvu ‘90 v Italiji, pa je bila v obračunu istih nasprotnikov boljša Nemčija, ki je zmagala po sumljivem penalu z 1-0. Zadnji obračun Argentine in Nemčije na svetovnih prvenstvih je bil odigran 2006 v Nemčiji, ko so v četrtfinalu po streljanju penalov nemci izločili argentince, kasneje pa je prišlo še do množičnega pretepa oz. prerivanja. Video Youtube povezave z navedenih treh prvenstev so v objavi Pred četrtfinalom ….

Tudi tokrat sem bil v pričakovanju napete, celo grobe tekme, saj sta obe ekipi znani po brezkompromisni borbi, le argentinci znajo s tem še nekoliko pretiravati oz. provocirati in iskati morebitne incidente, kar mi ni preveč všeč. K sreči so se ta moja pričakovanja izjalovila, tekma pa je bila precej korektna, k čemur je definitivno pripomogel nekoliko nepričakovan razplet.

Tokrat so s podpihovanjem ognja, s svojimi izjavami pričeli nemci, Schweinsteiger, nekoliko manj Lahm in Friedrich, pa bivši reprezentant, zdajšnji direktor reprezentance Bierhoff, kar je sprovociralo Maradono in tako so se pričele priprave za srečanje, nekoliko v ozadju tega pa 1.7. nemški selektor Joachim Low ni vodil nemškega treninga, saj naj bi mu potekla pogodba, a se je vse skupaj hitro rešilo in navedni je nemško ekipo, ki je že 15-ič zapored v osmini finala, povedel v nov boj  … 

Vsekakor srečanje oz. obračun dveh reprezentanc, ki sta v dosedanjem delu prikazali najboljši/najatraktivnejši nogomet in če smo od argentincev kaj takega pričakovali, to vsekakor nismo od pomlajene nemške reprezentance.

Že v 3. minuti srečanja je nemška ekipa izborila prekršek, približno 30 metrov od argentinskih vrat, podajalec Schweinsteiger pa je z lepo/natančno podajo našel slabo pokritega Thomasa Mullera, ki je z glavo zadel za rano vodstvo z 1-0. Očitno ta Muller nerad izgublja čas in po poroki s 15. leti je tudi v tem obračunu, nasprotno z vsemi pričakovanji, že v prvih minutah srečanja povedel nemško ekipo v vodstvo. Šokirana argentinska ekipa se je počasi zbrala in nanizala nekaj nevarnih akcij, pri tem pa je v 23. minuti, v hitrem nasprotnem napadu po podaji razigranega Mullerja, Miroslav Klose udaril preko gola. Argentinci so postajali vse bolj konkretni, končno je bil razigran Di Maria, ki je navarno zapretil, pa Higuain, a prvi polčas se je zaključil brez zadetkov. Mogoče še detalj, eden najboljših nemških igralcev na tem turnirju, Thomas Muller je prejel rumeni karton, zaradi česar ne bo mogel igrati v polfinalu, a ostanimo rajši še pri tej tekmi. V drugem polčasu je sledila nemška rapsodija, tango na germanski način in nemoč argentinske reprezentance, saj so argentinci po uvodnem pritisku pričeli padati. Nemški stroj pa je to zaslutil in pričel mleti. Najprej je na 2-0, v 68. minuti srečanja, povišal Miroslav Klose, predtem pa je spet fenomenalni Thomas Muller pričel akcijo, kar s tal oz. v sedečem položaju je podal do Podolskega, ki je ušel po levi strani, podal v kazenski prostor, kjer je bil na pravem mestu, omenjeni Miroslav Klose. 2-0 za Nemčijo, strelec Klose pa je v svojem jubilejnem, 100. nastopu dosegel  še 51. zadetek oz. 13. na svetovnih prvenstvih in po mojem skromnem mnenju je takrat večini postalo jasno, da ni poti nazaj za argentince. Njihov selektor Maradona je še poskusil z menjavo Otamendi – Pastore, ki pa ni prinesla željenega učinka, saj je v 74. minuti srečanja odlični Bastian Schweinsteigerja prodrl z leve oz. je izvedel pravi sprehod, kot je dejal komentator Bergant, odlično je nanizal tri nebogljene argentince in podal pred gol, kjer Arne Friedrich ni imel težkega dela, Nemčija pa je povedla s 3-0. In če sem zapisal za argentince oz. igralce argentine, da so bili nebogljeni kaj potem zapisati za Maradono, ki je s solzami v očeh spremljal svojo blamažo oz. slovo s prvenstva, kateremu je piko na i, bi dejali, postavil še s 14. golom na svetovnih prvenstvih Miroslav Klose. Pred njim je samo še sloviti Ronaldo oz. polfinalni obračun in veliko finale, kaj od tega pa bo dosegel, bomo zvedeli kmalu. Nemčija je zasluženo izločila Argentino in s tem potrdila moje predvidevanje, da so generalno gledano boljša ekipa, a o nemcih še nekoliko več v prihodnih dneh.

Ko sem že pri svojih predvidevanjih, se je izkazalo, da Maradona res ni bil dorasel vlogi argentinskega selektorja, ne glede na izjemno atmosfero v reprezentanci, a obračun s prvim pravim nasprotnikom je razkril vse njegove slabosti. Nigerija, Južna Koreja, Grčija in Mehika vsekakor ne moremo dati v kategorijo pravih nasprotnikov, tipa tistih najelitnejših svetovnih reprezentanc, kar Nemčija definitivno je. Argentinski selektor je bil tokrat nemočen, njegovi izvrstni posamezniki pa po njegovi zaslugi le bleda senca sebe, in karizma pomešana s premočnimi čustvi Maradone jim ni nič pomagala. Potrebovali so strokovnost, znanje oz. pravo reacijo, a tega ni bilo od nikoder, Maradona je otrpnil in upal na božjo pomoč, ki pa je tokrat ni bilo. Svoj bonus je že zdavnaj izkoristil in njegova ekipa je ostala na prepihu, nemci pa so ji prizadejali najhujši poraz na svetovnih prvenstvih.

Maradona si bo zapomnil današnji dan, poraz in fanta z imenom Thomas Muller, enega najboljših na igrišču, katerega je še nekaj mesecev nazaj zamenjal za pobiralca žog, kar je tudi objavljeno na tem blogu, v objavi z naslovom Pred četrtfinalom. Verjetno si bo sloviti Maradona na poti v domovino, zabrundal Don’t cry for me Argentina, pri tem pa mu lahko pomaga še, za veliko večino trenutno najboljši nogometaš sveta Lionel Messi, ki kljub izjemnenu prizadevanju, celo sebičnosti ni uspel doseči nobenega zadetka in je eno od razočaranj prvenstva.

 Ja, za razliko od mnogih, Messi mene ni navdušil, kjub nekaterim značilnim prodorom in strelom, bi od takšnega asa pričakoval veliko več, a vse krivde ne gre valiti nanj. Le zakaj je v sezoni 2009/10, v klubskih nastopih oz. za Barcelono lahko dosegel v 35. tekmah 34 golov, v dresu reprezentance oz. Argentine pa v celem letu 2009 samo tri, zadnjega pa daljnega novembra 09 ? Torej Lionel Messi nadaljuje z, zdaj že 7-mesečnim postom …

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 3.07.2010 ob 20:36 in je shranjen pod 10. četrtfinale. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

3 komentarjev

  1. 11.01.2011 @ 00:00

    [...] bilo to leto svetovnega prvenstva, kjer je njegova reprezentanca oz. Argentina doživela fijasko in izpadla že v četrtfinalu. Sam Messi je bil nemočen, na vse pretege se je trudil/silil doseči vsaj en gol, a mu ni uspelo [...]

  2. 17.03.2011 @ 00:44

    [...] naj bi bil očiščen, po neslavnem koncu selektorske kariere reprezentance Argenitne, na Svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010, pa se smuka po svetu in išče primerno [...]

  3. 18.07.2011 @ 02:35

    [...] Z asistencami proti Kostariki je nekoliko umiril napade in kritike, a eno je Kostarika in zmaga proti njim, drugo pa Urugvaj in izpad z domače Cope. Messi je postal Persona non grata v argentinskem dresu, kot sem prebral in težko bo kamlu prišel nazaj v srca argentincev, saj ob zadnjem porazu, še vedno peče tudi četrtfinalni debakl na svetovnem prvenstvu 2010. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !