Zapisal izmisljeni | 30.06.2010 - 01:29 - Kategorije: 09. osmina finala

Španija je pred prvenstvom veljala za enega od glavnih favoritov za naslov, a že prvo kolo je zamajalo takšna prepričanja saj so izgubili z reprezentanco Švice. V naslednjem, drugem kolu so pričakovano premagali Honduras, v zadnjem/tretjem kolu, kjer je šlo za vse ali nič pa so z 2-1 premagali še Čile in se kot vodilna ekipa skupine, uvrstili v osmino finala.

Portugalska reprezentanca je uvodni dvoboj, s Slonokoščeno Obalo, odigrala na sigurno, brez prevelikih napetosti,  torej 0-0, v drugem kolu pa so demolirali Severno Korejo s kar 7-0 in si že takrat praktično zagotovili napredovanje. V tretjem kolu so z Brazilijo še enkrat odigrali na sigurno, torej še enkrat 0-0 in se kot edina reprezentanca na prvenstvu, ki ni prejela zadetka, uvrstili v osmino finala.

Eden od največjih derbijev prvenstva, sosedski/iberijski obračun, ki se je odigral točno dve leti po španskem naslovu evropskega prvaka.

Srečanje se je pričelo z ofenzivo špancev, ki so imeli kar nekaj priložnosti za zadetek, a je ostalo pri 0-0. Ne glede na začetno ofenzivo je postavitev španskega selektorja dala slutiti, da tudi Španija ne bo samo napadala, saj sta bila v ekipi dva zadnja-vezna igralca kot jih imenujemo, Busquets in Xabi Alonskokot, ki sta ob nasprotnem napadu takoj pokrila portugalske organizatorje igre. Na drugi strani so portugalci srečanje pričeli nekoliko previdneje, njihovi igralci pa niso brezglavo tekali za španskimi, temveč so pokrili in zožili manevrski prostor špancev ter potrpežljivo čakali na svoje priložnosti, ki so v nadaljevanju tudi prišle, a tudi oni niso bili preveč natančni. Še enkrat več je v reprezentančnem dresu razočaral Cristiano Ronaldo, za katerega pa sem vseeno upal, da se bo le razigral, a je bil bolj ali manj neviden. V drugem polčasu je španski selektor Del Bosque rešil muk napadalca Fernanda Torresa, ki kljub vsemu nogometnemu znanju in sposobnostim enostavno ni v formi, kar je lahko posledica naporne sezone, poškodb ali česa drugega, ni pomembno, v 58. minuti ga je zamenjal Fernando Llorente. Ta se je kmalu znašel v 100% priložnosti, a je njegov strel z glavo, izvrstni portugalski golman Eduardo, refleksno odbranil in španska reprezentanca je spet pričela z novimi napadi. V 63. minuti je Iniesta pletel mrežo po robu kazenskega prostora, pri tem podal do klubskega soigralca Xavija, ki je s peto podaljšal v kazenski prostor, kamor je z leve strani pritekel njun novi klubski soigralec David Villa in streljal, a je portugalski golman odbranil, vendar se je žoga ponovno odbila do Davida Ville, ki je tokrat zadel. Zasluženo vodstvo špancev, ki so nato nadzorovali potek srečanja in vedenje, da so zadnjih 40. srečanj po vodstvu tudi dobili jim je dalo mirnosti. Te pa nisem imel jaz, saj mi ni bilo jasno zakaj portugalci niso krenili ofanzivneje že prej kot v samem finišu tekme, ko so ustvarili nekaj obetavnih akcij, vendar brez prave nevarnosti za španskega golmana Casillasa.

Španija je zasluženo napredovala v četrfinale, saj je bila boljši nasprotnik, a tukaj je spet ena kontroverza. Španija je do vodstva in posledično zmage prišla z golom iz prepovedanega položaja, saj je bil strelec Villa v času podaje Xavija s peto, 27 centimetrov v prepovedanem položaju. Se strinjam, da stranski sodnik tega ni mogel videti oz. pravilno oceniti, a če bi imeli kamere o katerih se vse glasneje govori oz. zahteva, bi to lahko videl, kot smo to videli gledalci po srečanju, čeprav ne vem ali so to videli tudi na naši nacionalki …..

Da ne zaidem, kljub spornemu zadetku, je treba priznati, da je šlo v četrtifnale boljše moštvo, ki pa še ni navdušilo kot pred dvema letoma na Evropskem prvenstvu, kjer je bila njihova igra atraktivnejša, hitrejša in predvsem lepša za gledanje. Tokratna Španija je nekoliko bolj osredotočena na samo defanzivo kar potrjujeta tudi tista dva, že omenjena zadnja-vezna igralca, s katerimi je Del Bosque živciral že v prvi fazi tekmovanja. Z vidika gledalcev, škoda da je tako ziheraški in ne sestavi ofenzivnejše različice, kjer bi se našlo mesta za Davida Silvo, Fabregasa in podobne profile igralcev, a tisti uvodni poraz s Švico je bi dovolj jasno opozorilo, da brez čvrstine zadaj ne bo uspeha. Še nekaj malega o junaku Davidu Silvi, ki je vse bližje rekordu Raula, zaenkrat pa ima 42. reprezentančnih zadetkov oz. dva manj kot legendarni Raul, vendar pa je tokrat izenačil rekord Zarra iz leta 1950, ki je za špansko reprezentanco zadel na treh zaporednih srečanjih.

Portugalska je prejela prvi gol na prvenstvu in prav zaradi njega izpadla s tekmovanja, a če se nekoliko realneje pogleda, niso preveč navdušili. Dva, lahko zapišem, dolgočasna srečanja brez golov in pa visoka zmaga nad Severno Korejo je njihov izkupiček, ob tem pa eden najboljših igralcev na svetu, Cristiano Ronaldo ni bil niti senca sebe. Kdaj bo odprl tisti ketchup o katerem je govoril se še ne ve, a predvidevam, da v klubski sezoni, v reprezentanci pa mu tako kot mnogim največjim zvezdnikom nogometsa, tokrat oz. na tem prvenstvu ni šlo.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 30.06.2010 ob 01:29 in je shranjen pod 09. osmina finala. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !