Zapisal izmisljeni | 30.06.2010 - 00:28 - Kategorije: 09. osmina finala

Ekipa Paragvaja je pozitivno presenetila že v prvem kolu, ko je odigrala 1-1 z aktualnim svetovnim prvakom Italijo, v drugem kolu pa je demonstrirala svojo ofenzivno kvaliteto in premagala več kot solidno ekipo Slovaške, da bi v zadnjem/tretjem spet zadovoljna z neodločenim/ziheraškim rezultatom tekmo z Novo Zelandijo previdno pripeljala do konca in osvojila, presenetljivo prvo mesto skupine F.

Japonska je podobno kot zgoraj navedena reprezentanca nekoliko presenetila že v prvem dvoboju, ko je z 1-0 premagala enega od afriških favoritov Kamerun, pa se nato dobro upirala izjemni Nizozemski, kjer je izgubila z minimalnim rezultatom, v tretjem/zadnjem kolu pa je v direktnem obračunu za drugo mesto s 3-1 odpravila Dansko in se na presenečenje mnogih uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja.

Čeprav naj bi šlo, vsaj po imenih sodeč, za najmanj zanimiv obračun osmine finala, sem sam upal na drugačen razplet oz. na atraktiven in napadalen nogomet. Razlog za to sta dva izjemna posameznika, pri paragvajcih Lucas Barrios, ki ima za seboj odlično sezono v Bundesligi in pa zelo dobre tekme prve faze tekmovanja, pri japoncih pa je to sveda Keisuke Honda, čeprav njegova reprezentanca niti ne zna igrati drugače kot napadalno.

Pogled na statistiko je pravil, da gre za prvo medsebojno srečanje na svetovnih prvenstvih, vendar sta se ekipi že pomerili med seboj, v šestih srečanjih je Paragvaj zabeležil dve zmagi, Japonska eno, tri pa so se končala neodločeno.

Obračun dveh igralnih stilov, japonskega tekanja in zanašanja na nov blisk Honde oz. nekoliko previdnejšeča in čvrstejšega, kjer je nekaj ne tako izrazitih posameznikov, ki so prav tako sposobni z eno potezo odločiti zmagovalca.

Samo srečanje, na mojo veliko žalost, ni bilo preveč atraktivno, čvrsta in nepovezana igra obeh ekip pa je dala precej nezanimiv nogomet z redkimi priložnostmi za gol. Paragvaj je prvič resneje zapretil v 20. minuti srečanja, ko je po lepi akciji, to slabo zaključil Lucas Barrios, devet minut kasneje pa je imel še eno priložnost Roque Santa Cruz, a je bil tudi on neprecizen. Na drugi strani je v 22. minuti srečanja japonec Daisuke Matsui, s strelom z razdalje, zadel prečko, ob izteku prvega polčasa oz. v 40. minuti pa je Keisuke Honda zapretil še z enim, ne preveč natančnim strelom. Vse skupaj je bilo premalo za ljubitelje dobrega nogometa, a oba selektorja sta se odločila za igro na sigurno oz. z minimalnim tveganjem, pri tem pa so njuni igralci zelo dobro realizirali začrtano, predvsem onemogočil najboljše nasprotnikove igralce. V drugem polčasu je imel Paragvaj nekoliko več iniciative, a brez resnejših priložnosti za gol, ritem tekme pa je iz minute v minuto padal in kmalu je postalo jasno, da bomo dočakali podaljške in verjetno tudi penale. In tako je tudi bilo, tekma je šla v podaljška po 15 minut in pa penale, prve na letošnjem prvenstvu.

Prvi so z izvajanjem pričeli paragvajci za katere je bil uspešen Barreto, za japonce pa Endo. V drugi seriji sta zadela Barrios in Hasebe, v tretji pa je za Paragvaj zadel Riveros, za Japonsko pa je Yuichi Komano zadel prečko in po zadetkih Valdeza in Honde v četrti seriji, je Oscar Cardozo popeljal Paragvaj v četrtfinale. 5-3.

Paragvaj je končno prišel do željene pete tekme na svetovnih prvenstvih, o kateri sem pisal ob njihovi predstavitvi in postal še četrta južnoameriška ekipa na tem prvenstvu, ki bo tam nastopila. Urugvaj, Argentina, Brazilija in Paragvaj so uspešno prebrodili osmino finala, edini južnoameriški predstavnik, ki mu to ni uspelo pa je Čile, vendar ga je izločila Brazilija.

V času nastajanja tega teksta je že jasno, da bo njihov nasprotnik reprezentanca Španije in paragvajci bodo s to svojo čvrsto obrambno linijo izjemno neugoden nasprotnik, saj so edini gol na prvenstvu prejeli v prvem kolu proti Italiji, pa še ta je bil posledica napačne presoje golmana.

Na drugi strani je bilo veliko manj veselja, a japonci so izpadli častno oz. so presegli pričakovanja, čeprav je njihov selektor Okada celo napovedoval polfinale, a ga ni nihče jemal resno. Prav Takeshi Okada je prevzel odgovornost za poraz in priznal, da je bilo nekaj taktičnih napak kot pregloboka igra, prevelika izoliranost njihovega najboljšega igralca Honde itd. Častno z njegove strani kot tudi s strani tregika Komana, ki se je opravičeval celotni naciji, kar se tiče britja glav, ki sem jih omenjal v predstavitvi reprezentance, pa bomo še videli oz. zvedeli …..

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 30.06.2010 ob 00:28 in je shranjen pod 09. osmina finala. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !