Zapisal izmisljeni | 29.06.2010 - 13:29 - Kategorije: 09. osmina finala

Brazilci so se v prvem kolu mučili s Severno Korejo, v drugem pa so po sumljivem drugem zadetku oz. rokometu Luisa Fabiana, le premagali Slonokoščeno Obalo. V tretjem kolu so odigrali brez zadetkov z reprezentanco Portugalske in po prvi fazi tekmovanja pustili precej bled vtis.

Čile je v prvem kolu z 1-0 odpravil čvrsti Honduras, z enakim izidom še presenečenje prvega kola oz. švicarsko reprezentanco, v zadnjem/tretjem kolu prve faze tekmovanja pa so z 1-2 izgubili, s favoriti prvenstva, s Španijo, a so se v vse treh tekmah predstavili kot izjemno všečna ekipica.

Kot sem že najavil, sem se v tem dvoboju opredelil za Čile, čeprav sem globoko v sebi vedel, da nimajo preveč možnosti za napredovanje, na kar je nakazovala tudi statistika zadnjih let ko sta se pomerili navedeni reprezentanci. Še Youtube video TUKAJ za obuditev spomina z njihovega zadnjega obračuna na svetovnih prvenstvih, Francije ‘98.

Braziliji se je po tekmi prepovedi igranja zaradi rdečega kartona oz. izključitve, vrnil Kaka in prav on je bil vmešan v eno od akcij za zadetek rumenih, a gremo po vrsti. Oštri Čile je v uvodu tekme nekajkrat zapretil z razdalje, poskušal diktirati tempo, a presodila je rutiniranost brazilskih zvezdnikov, ki so povedli v 35. minuti . Strpna brazilska igra je počasi vzpostavila ravnovesje na igrišču in po kotu, v že omenjeni 35. minuti, ki ga je izvedel Maicon, je v kazenskem prostoru čilencev, najvišje skočil brazilski branilec Juan in z glavo zadel za 1-0. Kakšno razočaranje, po ne prevež zanesljivi igri brez pravih priložnosti, takšen gol, a čilska reprezentanca je ena najnižjih na prvenstvu in tukaj ni bilo pomoči. Čilenci so se po prejetem golu še bolj odprli, kar je seveda odgovarjalo brazilskim igralcem, ki so lepo onemogočali nasprotnikove akcije, ter se osredotočali na hitre nasprotne napade. V enem izmed takih, v 38. minuti, torej samo tri minute po vodilnem zadetku, je Robinho prodrl po levi, podal do Kakaja, ki je samo lepo podaljšal v sredino, tam pa je Luis Fabiano preigral golmana in zabil za 2-0. Lepa, hitra akcije, kjer je do izraza prišla individualna kvaliteta brazilskih virtuozov. Do konca prvega polčasa sem živčno pojedel preostanek kokic, se med odmorom ohladil oz. stuširal in sprijaznen s porazom odgledal še drugega. V 59. minuti je Ramires odvzele žogo na sredini igrišča, lepo prodrl do nasprotnikovega kazenskega prostora in podal do Robinha, kateri je z lepim/plasiranim strelom ubil še zadnje upe čilencev. Gladkih 3-0, kjer se je videlo, da po tistem vodstvu z 2-0 ni bilo več poti nazaj in ne bom se veliko zmotil, če zapišem, da je Brazilija prišla do četrtfinala na precej lažji način kot se je to pričakovalo.

Kljub vsemu me selecao kot imenujejo brazilsko reprezentanco, še ni prepričal. Tekme iz prve faze tekmovanja sem že pokomentiral, v osmini finala pa gol iz prekinitve ter ena uspešna akcija ne pomenita veliko. Tisti tretji gol je bil bolj posledica brezvoljnosti čilencev kot pa klase brazilcev, saj se Ramires v normalnih situacijah le redko sprehodi do nasprotnega kazenskega prostora. Zaenkrat je navdušujoča brazilska obrambna vrsta z izjmnim golmanom, težko prebojno zadnjo vrsto, kateri izvrstno pomagajo zadnji vezni igralci, kjer je v igralskih časih navduševal tudi aktualni brazilski selektor Dunga. Prav ta, defenzivni del ekipe je do sedaj pokazal največ, ofenzivni pa se je zanašal na trenutno inspiracijo oz. prebliske. Kaka je zaenkrat še daleč od forme s katero je navduševal v bivšem klubu, AC Milanu, in prav od njega se pričakuje največ oz. da bo povezal defanzivo in ofanzivo, kjer je standardno dober in nevaren Luis Fabiano, Robinho pa je lahko odličen ali obupen. Ob vsem tem mi ni jasen Dungin kompromis na desni strani, kjer igrata Maicon in Dani Alves, a če pravi, da je to moštvo gradil več kot tri leta, bo že vedel kaj počne.

Čile, ki je bil prijetno presenečenje prve faze tekmovanja, je tokrat razočaral, a njihov selektor Bielsa ni odstopil od svoje strategije napadanja, čeprav bi bilo mogoče boljše čakati na napako nasprotnika in upati na najboljše, a kot sem že zapisal, po bitki je lahko biti general.

Kup izjemnih posameznikov od katerih sem kot zvezdnika prihodnosti napovedal atraktivnega Alexis Sancheza, CHECK  ….

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 29.06.2010 ob 13:29 in je shranjen pod 09. osmina finala. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

4 komentarjev

 1. 29.06.2010 @ 15:58

  Brazilijo je s to postavo skoraj nepremagljiva. Zelo so močni v napadu, učinkoviti in imajo zrelo obrambo za razliko od Argentine. Brazilija in Argentina sta po nogometnem znanju korak pred vsemi ostalimi, tako po prikazanem, kot po imenih. Seveda pa to še ne pomeni, da ….

  Zapisal David
 2. 29.06.2010 @ 17:02

  “Brazilija in Argentina sta po nogometnem znanju korak pred vsemi ostalimi”

  na ves glas se smejem…..

  Zapisal nish
 3. 29.06.2010 @ 18:05

  Ja, in? Kaj sedaj, ker se smeješ? A je to super? Potem reci hvala :)

  Da še ponovim: “Brazilija in Argentina sta po nogometnem znanju korak pred vsemi ostalimi, tako po prikazanem, kot po imenih.” To je neizpodbitno dejstvo.

  Zapisal David
 4. 30.06.2010 @ 00:39

  David, tudi jaz moram ugovarjati …..

  Nihče ni nepremagljiv, niti skoraj nepremagljiv, ker to pomeni, da je premagljiv le nekoliko težje kot konkurentje, a v četrtfinalu so načeloma vsi težko premagljivi, bi se glasil nekoliko filozofski ugovor, a pustimo to za Verdenika in njemu podobne ….

  Tudi glede učinkovitosti, napada, obrambe in nogometnega znanja bi lahko ugovarjal, a ne bom …..

  vsak ima svoje mnenje, svoje favorite in to goreče zagovarja, kar pomeni, da nisi nič drugačen kot ostali nogometni navdušenci …..

  mogoče še ne veš, tista do sedaj nogometno nezmotljiva hobotnica Paul, je napovedala napredovanje Nemčije ……

  jaz pa napovedujem zmago Nizozemske nad Brazilijo ….

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !