Zapisal izmisljeni | 26.06.2010 - 23:58 - Kategorije: 09. osmina finala

Reprezentanca ZDA je v prvem kolu, v obračunu z Anglijo, presenetljivo in s pomočjo nespretnosti angleškega vratarja, prišla do pomembne delitve točk, v drugem kolu pa na žalost vseh slovenskih ljubiteljev nogometa, po tistem zaostanku z 2-0, uspela priti do 2-2 in še ene točke. V tretjem/zadnjem kolu prve faze tekmovanja pa je, kot je verjetno že vsem znano, do zmage nad Alžirijo prišla v zadnjih trenutkih tekme oz. sodnikovem podaljšku in se uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja oz. osmino finala. Neprepričljiva reprezentanca ZDA je napredovala celo kot najuspešnejša ekipa skupine C in kot sem že omenil v Hitri napovedi, sem navijal za njihovega nasprotnika.

Reprezentanca Gane je v svojem uvodnem dvoboju na tem prvenstvu z minimalno zmago premagala reprezentanco Srbije, pri tem pa edini zadetek na srčanju dosegla iz penala. V drugem kolu je nekoliko presenetljivo remizirala z Australijo oz. odigrala 1-1, spet pa je do zadetka prišla z uspešno izvedenim penalom, v zadnjem/tretjem kolu prve faze tekmovanja pa je izgubila z Nemčijo, a se kljub temu in po zaslugi kiksa Srbije proti Australiji v sočasni tekmi, uvrstila v osmino finala. Tudi reprezentanca Gane je bila v prvi fazi tekmovanja precej neprepričljiva, a za razliko od američanom oz. reprezentance ZDA, menim, da ima mnogo večje potencijale.

Pred dvobojem ZDA – Gana so se američani spomnili zadnjega prvenstva oz. SP 2006, kjer so afričani v zadnjem kolu skupine E, po nekoliko sumljivem penalu zmagali z 2-1 in se uvrstili v osmino finala, njih pa poslali Back in the USA. Klik za Youtube ogled TUKAJ.

Že v 5. minuti srečanja je Gana po angleškem receptu zadela za vodstvo z 1-0, kontraverzni Kevin Prince Boateng je dobil žogo nekje na sredini igrišča in jo povedel proti ameriškem golu, nato pa z natančnim strelom po tleh,  s približno 17-ih metrov premagal ameriškega golmana. Priznam, da me je preplavilo veselje ob prvem njihovem golu iz igre, prav tako pa sem uspeh privoščil strelcu Boatengu, ki je imel v preteklosti težave z nemško nogometno zvezo, zaradi česar se je odločil prestop iz nemške reprezentance v gansko oz. iz vrst mamine domovine v vrste očetove domovine. Nadaljevanje srečanja je minilo v obračunih na sredini igrišča, le v 35. minuti je imel američan Robbie Findley lepo priložnost, ki pa je na srečo ni realiziral. V drugem polčasu je reprezentanca ZDA takoj krenila z ofenzivo, Altidore in rezervist Feilhaber pa nista bila preveč uspešna, a kazen za afriško nedisicplino je prišla kmalu. Jonathan Mensah je imel že pred zadetkom dva sumljiva štarta in če je bil prvi v kazenskem prostoru še OK, je bil drugi nad Feilhaberjem, tam na robu, definitivno prekršek, a od tretje gre rado pravijo in že tretji nekontrolirani štart Menseha je bil kaznovan. Prekršek nad Dempseyem v kazenskem prostoru, rumeni karton in penal, katerega je zanesljivo realiziral Landon Donovan je bil izkupiček te nepremišljenosti. Do konca srečanja se rezultat ni več spremenil, Gana se je spet spravila v red  in tekma je šla v podaljške. Po preverjenem receptu oz. takoj na začetku podaljška, v 93. minuti srečanja je Dede Ayew poslal dolgo žogo pred kazenski prostor američanov, kjer je bil izjemni Asamoah Gyan hitrejši od svojega klubskega soigralca, američana Bocanegre in DeMerita, s silovitim strelom pa je Gano povedel v vodstvo z 2-1. Celoten preostali podaljšek je minil brez nekih resnejših priložnosti za zadetek, saj se je reprezentanca Gane tokrat veliko bolj sistematično in organizirano branila, v napadalnih akcijah pa je z izjemno tehniko posameznikov zlahka zadrževala žogo. Američani so bili  izmučeni, nebogljeni in izgubljeni, ob njihovem izpadu pa mi je tako kot večini slovenskih navijačev, precej lažje. To Milovane!

Svak čast Milovanu Rajevcu, srbskemu stokovnjaku, ki so ga v ganski nogometni zvezi, pred prvenstvom, hoteli zamenjati z veliko razvpitejšim Mourinhom, pri tem pa pozabili na vse kar je storil za njihovo državo, med prvenstvom pa se mu vpletali v vodenje ekipe iz katere je že izločil problematičnega Muntarija, a ga po dolgotrajne nagovarjanju spet sprejel nazaj, tako kot že po afriškem pokalu oz. African cupu, kjer je nepričakovano osvojil drugo mesto.

Po prvenstvu ‘90 oz. Kamerunu in po prvenstvu 2002 oz. Senegalu, je tu še tretja afriška ekipa, ki bo zaigrala v četrtfinalu. Gana je upravičila afriška previsoka pričakovanja in potem, ko se je kot edina afriška ekipa uvrstila v osmino finala, je pred njo še četrtfinale.

Reprezentanci ZDA je sreča končno obrnila hrbet, po srečnem izenačenju proti Anglji, vrnitvi od mrtvih proti Sloveniji in last minute golu proti Alžiriji, je Gana storila tisto kar bi morali že vsi našteti pred njo.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 26.06.2010 ob 23:58 in je shranjen pod 09. osmina finala. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

4 komentarjev

 1. 27.06.2010 @ 10:49

  kastiljo

  Tudi mene je Gana kar presenetila, ker v predtekmovanju so pokazali bore malo. Včeraj zaslužena zmaga, čeprav so imeli tudi Američani svoje priložnosti. Vsekakor sem vesel, da je vsaj eni afriški reprezentanci uspelo. Mislim pa, da proti Urugvaju nimajo možnosti. Ampak pustimo se presenetiti :)

  Zapisal kastiljo
 2. 27.06.2010 @ 11:10

  Na rtv slo naj nekam pošljejo reporterja. Včeraj ko je komentiral tekmo med ZDA in Gano je namreč govoril kako je bral o študiji, da v ZDA nogomet še ni tako pribljubljen, ker ne marajo simuliranja. Zakaj za boga pa se ga potem učijo? Reporter je to študijo celo potrdil in nogometni studio. Nisem si mislil, da je Šiljak taki kreten, da ob izbiti žogi potrdi enajstmetrovko in karton. Očitno so vsi navijali za ZDA, ki že celo prvenstvo ne zna prikazati drugega, kot nešportnega vedenja. Poglejte samo včerajšnjo tekmo, ko je Ganec ležal na tleh so igrali naprej.

  Zapisal sergio16
 3. 27.06.2010 @ 11:34

  kastiljo

  Tista 11m včeraj je bila čista. Ganec je štartal čisto na noge in sploh ni on zadel žoge. Pa ne navijam za ZDA, sem bil za Gano, ampak kar je res, je res. Se mi zdi, da si ti še en, ki je zafrustriran zaradi njihovega napredovanja in ne našega. Ampak veš kaj ti povem, če naši nebi zajebali proti njim, oni proti Gani sploh nebi igrali. Žal mi je zato in sem se skoraj zjokal, ampak stvari vidim take kot so.

  Zapisal kastiljo
 4. 28.06.2010 @ 02:48

  kastiljo, Gana ima definitivno problem s konstantnostjo, a jih pred dvobojem z Urugvajem še ne bi odpisal ….

  edina afriška država, ki je napredovala bo imela vse več podpore in pomoči, kar je ob kvaliteti, ki jo ima, lahko nevarna kombinacija ….

  sergio16, na tvojo žalost se glede penala strinjam s kastiljom, čist prekršek in mislim, da je imela ZDA celo slabše sojenje oz. da je bilo kar nekaj spornih odločitev v korist Gane ….

  kastiljo, kar se tiče Slovenije so sami zajebali tisti drugi polčas proti ZDA, kjer jih je po vodstvu z 2-0, pred porazom rešil sodnik, ki je bil nato izključen s prvenstva. V obračunu z Anglijo pa sem imel občutek, da je preveč strahu in spoštovanja, čeprav to ne morem trditi, saj je prav možno, da je bila tudi tako slaba Anglija toliko boljša od Slovenije …..

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !