Zapisal izmisljeni | 26.06.2010 - 19:04 - Kategorije: 09. osmina finala

Urugvajci so navdušili v prvi fazi tekmovanja, ko so nekoliko rezervirano, a zrelo odigrali 0-0 s Francijo, za katero se takrat še ni moglo predvideti, v kakšnem kaosu in razsulu je,  nato pa v drugem kolu brez večjih težav nadigrali in premagali domačo reprezentanco, torej reprezentanco Južne Afrike. V zadnjem/tretjem kolu so z minimalno zmago odpravili še reprezentanco Mehike, čeprav smo pred dvobojem vsi sumili, da bodo odigrali prijateljsko/neodločeno, kar bi odgovrajalo obema reprezentancama. Urugugvaj je v osmino finala prispel kot najboljša ekipa skupine A.

Južna Koreja se je v prvem kolu predstavila kot izjemna ekipa, ki je sposobna tekati in napadati v nedogled, pri tem pa uboga Grčija ni imela nikakršnih šans in po suvereni uvodni zmagi z 2-0 so korejci v drugem kolu, hrabro padli pod razigrano Argentino.V tretjem kolu so v obračunu z afriškim predstavnikom, reprezentanco Nigerije, po ranem zaostanku prišli do željenega preobrata in na koncu ob rezultatu 2-2 osvojili tisto željeno točko ter se kot drugouvrščena ekipa skupine B uvrstili v osmino finala.

Tokratni prvi par osmine finala oz. dvoboj Urugvaj - Južna Koreja je bil ponovitev tistega iz leta ‘90, na SP v Italiji, ki so ga še v skupinskem delu dobili urugvajci z minimalno zmago in izločili južnokorejce s tekmovanja, za obuditev spomina pa Youtube posnetek TUKAJ.

Tekmo so nekoliko bolje pričeli azijski nogometaši, saj je že v 5. minuti srečanja, meni všečni Chu Young Park, iz prostega strela zadel vratnico, a žoga se je odbila navzven in rezultat je ostal 0-0. Le tri minute kasneje oz. v 8. minuti srečanja pa je Diego Forlan z leve strani igrišča, podal precej nenavadno podajo kot se je izrazil komentator, ob neodločnem južnokorejskem golmanu, pa je do žoge prišel Luis Suarez, kateremu ni bilo težko zadeti praznega gola in povesti Urugvaj v vodstvo z 1-0. V nadaljevanju so se urugvajci zavestno potegnili nazaj in prepustili iniciativo nasprotniku, ki pa si ni uspel ustvariti resnejše priložnosti za zadetek in polčas se je končal z rezultatom 1-0, pri tem pa bi urugvajci zaradi igranja z roko lahko dobili še penal. V deževnem  drugem polčasu so južnokorejski nogometaši stopnjevali svoj tempo in že hvaljeni Chu Young Park je imel v 51. minuti lepo priložnost za izenačenje, a je streljal čez gol, v 68. minuti pa je prišlo do izenačenja. Po prostem strelu južnokorejcev in slabem izbijanju žoge urugvajcev, je ta prišla pred gol, kjer je Chung Yong Lee ob neodločnnem urugvajskem golmanu in kapetanu Luganu, z glavo zadel za 1-1 in tekma je bila spet na začetku, bi dejali. Urugvajski ekipi se je maščevala prevelika pasivnost, zaradi česar so tudi prejeli ta-prvi zadetek na tem prvenstvu, a kmalu so spet prevzeli pobudo in v 80. minuti je po udarcu iz kota, žoga prišla do Luisa Suareza, ki si je izboril prostor za strel iz s 16-ih metrov, z lepim in natančnim stelom zadel za vnovično vodstvo, tokrat z 2-1. Do konca srečanja je imel južnokorejski rezervist Dong Gook Lee še eno lepo priložnost, a je ni izkoristil in urugvajci so kmalu lahko pričeli s slavjem.  Selektor Tabarez je mogoče malo prekmalu in nekoliko preveč prepustil inicativo nasprotniku, a se je na koncu dobro izšlo in čvrst južnoameriški stil z ofenzivnim apetitom je trenutno IN.

Veseli me uspeh urugvajske ekipe, kateri sem napovedal odprt boj za drugo mesto v skupini A, katerega pa so že dosegli in presegli, s tako razpoloženima strelcema kot sta Diego Forlan in Luis Suarez pa tudi polfinale ni tako daleč.

Tudi Južna Koreja ni razočarala, a je očitno, da so še v fazi učenja, kakovostne razlike med ekipami pa so vse manjše. Do naslednjič.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 26.06.2010 ob 19:04 in je shranjen pod 09. osmina finala. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 27.06.2010 @ 11:00

  kastiljo

  J Koreja je bila včeraj definitivno boljši nasprotnik. Poleg gola so imeli še nekaj lepih priložnosti, 2 praktično 1:1 z vratarjem, ki pa jih na žalost niso izkoristili. Meni so južnoameriške ekipe zelo pri srcu, ampak včeraj sem navijal za Korejo, ker so se mi s svojim stilom igre zelo priljubili. Tehnično so odlični, borbeni, tekaško itak vemo, da so zelo dobro pripravljeni in vse to se kaže v lepi igri. Edino kar jim po mojem mnenju manjka je malo več discipline in organiziranosti v obrambi. Če to popravijo, se bodo zelo približali najboljšim. Pomojem so prav zaradi tega včeraj ostali brez zmage. Urugvajci so na drugi strani izkoristili svoje priložnosti in grejo naprejo. Znajo biti zelo nevarni za prav vsako reprezentanco, ker imajo zelo učinkovit napad in organizirano obrambo, kar je zmagovalna kombinacija.

  Zapisal kastiljo
 2. 28.06.2010 @ 02:38

  Tudi meni je Južna Koreja všeč, a mi je še nekoliko bolj Urugvaj, ki se mi je zdel veliko boljši nasprotnik.

  Mogoče po ranem vodstvu niso bili toliko napadalni, a so kontrolirali tekmo, po izenačenju pa so spet kmalu povedili, torej je bil problem le v taktičnem pristopu, ki se ni ujemal z našimi pričakovanji.

  Južna Koreja je bila standardno dobra, brez nekih presežkov …..

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !