Zapisal izmisljeni | 24.06.2010 - 01:57 - Kategorije: 04. skupina D

V prvem kolu skupine D, je po nedeljskem preobilnem kosilu, in zadovoljstvu ob slovenski zmagi v skupini C, prišlo do razočaranja ob nemoči Srbije proti Gani, zvečer pa je do navdušenja ob nogometni učni uri, kjer je bil predavatelj reprezentanca Nemčije, učenec pa reprezentanca Australije. V drugem kolu je Srbija premagala favorizirano Nemčijo in stišala njihovo euforijo, Gana pa je kiksnila, če se smem tako izraziti, proti Australiji oz. je z njimi odigrala samo 1-1. V tretjem kolu je šlo zares, kiksi niso bili več dovoljeni in Australija se je pomerila s Srbijo, Gana pa z Nemčijo.

1. kolo

GANA – SRBIJA  1-0  Tudi v tem afriško-balkanskem obračunu, kot v alžirsko-slovenskem v skupini C, je bila tekma vse prej kot gledljiva, obe reprezentanci pa sta igrali precej nepovezano in pod vtisom pomembnosti srečanja, vendar je bila Gana le nekoliko boljša. Srbija je v pomanjkanju pravega playmakera, nervirala s preskakovanjem igre in dolgimi podajami do letos nerazpoloženega Žigića, kar pa ni prineslo uspeha in po letih izjemnih znalcev srbskega nogometa, je tu generacija, ki ne premore takšnega, ampak se lahko oslanja na ta angleško-germanski slog moči in dolgih podaj. Jovanović-Milijaš-Stanković-Krasić so vsi po vrsti odlični nogometaši, a ne premorejo tiste jugo-lucidnosti, po kateri so bili prejšna leta znani igralci s teh prostorov, posledica tega pa je takšna nepovezana in raztrgana igra. Poskušati dobiti afriško reprezentanco na moč je precej utopična ideja, saj je ravno to njihova glavna karekteristika, na nesrečo Srbije pa je ravno Gana tista reprezentanca, ki kar poka od mladih znalcev in v tej tekmi je bilo to zelo lepo vidno. Asamoah Gyan je bil nerešljiva uganka za srbsko reprezentanco in po vratnici v 60. minuti srečanja,  je v 84. minuti realiziral najstrožjo kazen oz. penal, saj je rezervist Zdravko Kuzmanović, predtem, precej nespametno in neodgovorno v svojem kazenskem prostoru igral z roko, v sodnikovem podaljšku pa je še drugič na srečanju zadel vratnico. Srbija je imela še predtem svoje priložnosti, ki pa jih njeni igralci niso uspeli izkoristiti, v 74. minuti pa je Luković prejel še drugi rumeni karton oz. rdeči in bil izključen, zaradi česar je zavladala manjša zmeda, v kateri je tudi padel že opisani zadetek. Srbija se je s tem uvodnim porazom, spravila v precej neprijeten položaj, na drugi strani pa je Gana precej srečno, a zasluženo zmagala in osvojila tri točke, ki jim kažejo pot do naslednje faze tekmovanja.

NEMČIJA – AUSTRALIJA 4-0  Nemška reprezentanca se je menda na srečanje pripravljala z ogledom filma Terminator, ki ima podnaslov Salvation in prav takšna je bila tudi njihova igra. Kot kakšen Terminator so zmleli nasprotnika in svoje navijače rešili vseh skeps in dvomov, pri tem pa zveličali svoje germansko poreklo. Naj razložim, Nemčija, ki ponovno nima preveč zaupanja vredne reprezentance, je vsem dvomljivcem demonstrirala tisto kar smo od njih kar nekako, na skrivaj,  pričakovali. Moč. Ne glede na imena, pa izostanek glavnega zvezdnika Ballacka, je Nemčija v tekmo krenila čvrsto in odločno, že v 6. minuti pa je po izvrstni ekipni akciji, z golom Lucasa Podolskega povedla z 1-0. V 27. minuti srečanja je po milimetersko natančni podaji kapetana Lahma, zadel osporavani Miroslav Klose, ki je bil na prejšnih dveh svetovnih prvenstvih najboljši nemški strelec, očitno pa bo tudi tokrat pri vrhu strelcev, saj je bil v tem uvodnem srečanju izjemno razpoložen in razigran oz. konstantna nevarnost za nasprotnikovega vratarja. V drugem polčasu, natančneje v 68. minuti srečanja,  je po prodoru Podolskega in podaji do mladega Thomasa Mullerja, ta izjemno lepo obrnil avstralskega branilca in zadel za 3-0, v 70. minuti pa je po mojem mišljenju, najboljši igralec srečanja Mesut Ozil, podal v sredino, kjer je rezervist Cacau z natančnim strelom postavil končnih 4-0. Nemčija je z eno najboljših svojih predstav zadnjega časa, zmlela nasprotnika, pri tem pa čvrsta zadnja linija sploh ni imela nekega dela, pomlajena zvezna vrsta kjer je briljiral Mesut Ozil pa je nizala priložnosti, katere so napadalci štirikrat izkoristili, najmanj toliko pa so jih še zapravili. Končno razigrana Nemčija, pri kateri je opaziti navdahnjenost njenih mladih igralcev negermanskega porekla oz. Ozila in Khedire, kar daje germanski natančnosti še dimenzijo več.

2. kolo

NEMČIJA – SRBIJA 0-1  Kot že mnogokrat doslej je spet proradil ta balkanski karakter, srbski igralci so se napalili na Nemčijo in po bledi igri v prvem kolu, so tokrat zaigrali mnogo bolje ter zagospodarili na igrišču, kjer je bila reprezentanca Nemčije slabo vidna. Še najbolj so izstopali s svojimi grobimi prekrški in njihov napadalec Miroslav Klose je v 37. minuti po drugem prekršku s hrbta in drugem rumenem kartonu, prejel rdečega oz. bil upravičeno izključen, ne glede na kasnejša pritoževanja nemških nogometašev o nekakšni pristranskosti sodnika. Že v naslednji minuti oz. 38. minuti srečanja je Srbija izkoristila igralca več in po prodoru Miloša Krasića na levi strani ter podaji do druge vratnice, kjer je bil najvišji Nikola Žigić, ki je z glavo podal do Milana Jovanovića, ki je iz neposredne bližine zadel za 0-1. V drugem polčasu je nemška reprezentanca krenila po izenačenje, si pri tem priigrala nekaj lepih priložnosti, ki jih njeni igralci niso uspeli materializirati oz. izkoristiti, na drugi strani pa je imela tudi Srbija več prostora za hitre nasprotne napade in tudi njihove lepe priložnosti so ostale neizkoriščene. Verjetno je bil odločilni trenutek tekme, v 60. minuti srečanja, ko je Nemanja Vidić, podobno kot Zdravko Kuzmanović v prvem kolu, po nepotrebnem igral z roko, srbski vratar Vladimir Stojković pa je tokrat izkazal z odbranjenim penalom Lukasa Podolskega. Kljub že omenjenim priložnostim na obeh straneh in zadetih vratnicah/prečkah, je rezultat ostal nespremenjen, torej 0-1, Srbija pa se je na vrhu lestvice izenačila prav z Nemčijo, saj imata po prvih dveh kolih obe reprezentance po eno zmago in en poraz, torej po tri točke. Povratak odpisanih je bil eden od naslovov v srbskih častnikih in mislim, da kar dobro opiše stanje tega drugega kola oz. pomembnost zmage nad nemci, pri katerih selektor Low po tekmi sploh ni več vedel s kom je izgubil, saj je na novinarski konferenci omenjal Bosno in hrvate, na srbe pa je kar pozabil.

GANA – AUSTRALIJA  1-1  Naslednji dan, v soboto je reprezentanca Gane, na vrhu lestvice prevzela vodstvo s štirimi točkami, a dvomim, da so bili ob tem preveč zadovoljni, saj so se nadejali zmagi nad outsiderjem skupine, Avstralijo. Že v 11. minuti srečanja je za Avstralijo, Mark Bresciano izvedel, ne preveč močan prosti strel, katerega je vratar Kingson uspel odbraniti oz. žogo odbiti samo do Bretta Holmana, ki je s parih metrov zadel za vodstvo z 0-1. V 24. minuti srečanja je Jonathan Mensah z roba kazenskega prostora udaril na gol avstralcev, kjer je Harry Kewell, na golovi črti, igral z roko, namerno ali ne, je šlo za pravilno dosojen penal, katerega je spet realiziral Asamoah Gyan, ki je iz penala zadel že v prvem kolu. Še pred kazenskim strelom oz. penalom, je sodnik pokazal rdeči karton australskemu zvezdniku Kewellu oz. ga izključil in australska ekipa je preostanek srečanja morala odigrati z igralcem manj, zaradi česar je bolečina gancev ob končnem neodločenem izidu, še toliko večja. Kolikor sem uspel videti, saj nisem gledal direktnega prenosa, je bila Australija celo nekoliko boljši nasprotnik, saj so bili Scott Chipperfield, Luke Wilshire in Joshua Kennedy premalo natančni in Gana se je na presenečenje mnogih, tudi mene, kar dobro izvlekla, ter s to točko zasedla vrh lestvice skupine, s točko prednosti pred Nemčijo in Srbijo, Australija pa je s prvo osvojeno točko na prvenstvu, že zelo blizu izpada.

3. kolo

SRBIJA – AUSTRALIJA  1-2   V obračunu, kjer je Srbija za sigurno napredovanje potrebovala zmago, ob neodločenem izidu pa je bilo kar nekaj kombinacij, medtem ko je bila Australija skoraj že odpisana. Tekmo so bolje pričeli naši bratje in Krasić, Ivanović ter Žigić so imeli lepe priložnosti za zadetek, vendar so ostale neizkoriščene. Precej boljša igra od nasprotnika je kazala na zmago, a v drugem polčasu se je vse spremenilo. Australija je počasi vzpostavila ravnotežje, v 69. minuti pa je Wilkshire z desne strani, lepo in natančno podal v kazenski prostor Srbije, kjer je mali Tim Cahill skočil višje kot premierligaška kolega Vidić in Ivanović, ter z glavo zabil za 0-1. Le štiri minute kasneje oz. v 73. minuti srečanja je rezervist Brett Holman nekje na sredini prejel žogo, jo povedel, nato pa z več kot 30-ih metrov premagal srbskega vratarja Stojkovića, na katerega sem opozarjal že pred prvenstvom, kot enega od šibkejših členov, čeprav je imel do te tekme, zelo dobre predstave. Torej 0-2 za Australijo, ki je začutila priložnost, saj ji je šla na roko tudi tista druga tekma med Nemčijo in Gano, a uspavana Srbija se je le razbudila in zaigrala ofanzivneje. Nagrada je prišla v 84. minuti, ko je po strelu rezervista Zorana Tošića, avstralski vratar slabo reagiral in odbil žogo do še enega rezervista Marka Pantelića, ki mu ni bilo preveč težko zadeti iz neposredne bližine. Po hitrem izračunu je Srbija potrebovala le še en gol oz. izenačenje na 2-2, pa bi se uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja, a do tega ni prišlo, pa čeprav bi lahko sodnik dosodil penal, ko je australski igralec v svojem kazenskem prostoru igral z roko, a to so že pogojniki. Kot je dejal, gost v nogometnem studiu, srbe je spet premagal ta balkanski Lako ćemo in za izpad so si sami krivi, pa tako sem si želel njihovega obračuna z ZDA in maščevanja za Slovenijo. Tu bi še malo pokritiziral komentatorja, Berganta če se ne motim, ki je ves čas neupravičeno hvalil Tošića, ki razen tistega strela ni vnesel v igro ničesar in pa komentatorjevo matematiko s katero je zavajal, da Srbija potrebuje zmago. A na koncu vse to ni niti toliko pomembno, Srbija je izpadla in po razočaranju nad razpletom v skupini C, me je tu prevzela jeza, zaradi česar sem ugasnil TV, izklopil telefon  in se šel ven ohladit.

GANA – NEMČIJA  0-1  Srbija je v drugem kolu prizemljila Nemčijo, tako da zmedeni nemški selektor Low sploh ni vedel s kom je izgubil, saj je na novinarski konferenci omenjal BIH, Hrvaško, Srbijo, in čakalo se je samo še na Slovenijo, ki bi jo ob kančku sreče lahko spoznal v osmini-finala. No, za uvrstitev tja je Nemčija potrebovala zmago nad Gano, ob neodločenem rezultatu pa kiks konkurenta oz. Srbije na sočasni tekmi, in usoda je hotela, da sta se izpolnila oba pogoja. Torej zmaga Nemčije in kiks konkurenta, pri prvem pa je bila odločilna 60. minuta srečanja, ko je po podaji Mullerja, s približno 18-ih metrov zadel Mestu Ozil in Nemčijo popeljal v vodstvo, ki je ostalo do konca tekme, po kateri se je veselila tudi reprezentanca Gane, saj je kljub porazu osvojila drugo mesto v skupini in se uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja.

 1. Nemčija; 2-0-1,  5-1,  6 točk

 2. Gana; 1-1-1, 2-2,  4 točke

 3. Australija; 1-1-1, 3-6,  4 točke

 4. Srbija; 1-0-2, 2-3,  3 točke

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 24.06.2010 ob 01:57 in je shranjen pod 04. skupina D. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 24.06.2010 @ 22:39

  Ni Bergant komentiral tekme Srbija-Avstralija temveč dr. Stare.

  Zapisal mhm
 2. 24.06.2010 @ 23:04

  obupen je bil; Tošića je hvalil kot da bi bil plačan za to, Srbijo je odpisal še preden je to bila in tekmo je zaključil še preden se je končala ….

  se opravičujem Bergantu, ker sem ga omenil, kjer ne bi bilo treba, a bo tekst ostal nespremenjen saj komentar pojasni zadevo …. thx

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !