Zapisal izmisljeni | 23.06.2010 - 00:02 - Kategorije: 02. skupina B

V skupini B je v uvodnem srečanju, na polpraznem stadionu, Južna Koreja odpihnila Grčijo, v drugem pa je Argentina nekoliko težje kot smo pričakovali premagala Nigerijo. V drugem kolu je Argentina nadaljevala z zmagovanjem, saj je s kar 4-1 premagala Južno Korejo, v drugi tekmi tega drugega kola pa se Grčija vrnila od mrtvih in premagala Nigerijo. V tretjem kolu, ki je odločalo o napredovanju v naslednjo fazo je Argentina dosegla še tretjo zmago, z 2-0 je premagala predefanzivno Grčijo, v drugem sočasnem dvoboju pa sta se v tekmi priložnosti in preobratov, Nigerija in Južna Koreja razšli brez zmagovalca.

1. kolo

JUŽNA KOREJA – GRČIJA 2-0  Pričakovana južnokorejsko rapsodija, kjer so mali, motorični azijski nogometni mojstri zagospodarili na igrišču in na precej lahek način, z 2-0 odpravili grke. Prvi gol je bil dosežen že v 7. minuti, ko je po prekinitvi oz. prekršku in prostem strelu z leve, v kazenskem prostoru do žoge prišel Jung-Soo Lee in zadel za 1-0, v drugem polčasu pa je v 52. minuti oz. sedmi minuti drugega polčasa, po napaki grške branilske vrste, zadel Ji-Sung Park. Vmes oz. med obema polčasoma naj bi v grški slačilnici prišlo do prepira oz. nekateri pravijo celo pretepa, kot posledica tega pa je pobudnika indidenta Karagounisa zamenjal Patatzoglou. Rezultat 2-0 se je na koncu izkazal za kar ugoden rezultat za uboge grke, ki bi lahko prejeli še kup golov, a so bili južnokorejci premalo natančni. Grčija, čigar igralci so bili pred tekmo žrtev kraje, saj jim je NN iz sob pokradel za okoli 2000 dolarjev, so očitno pod vplivom tega neljubega dogodka, agresije nasprotnika na igrišču in lastnih trenj ob polčasu, pričeli nekoliko resneje ogrožati nasprotnika šele od 70. minute dalje, dotlej pa so bili uglavnem statisti v južnokorejski športni uspešnici.

ARGENTINA – NIGERIJA  1-0  Sloviti Armando Diego Maradona, ki je svoj zadnji reprezentančni nastop vknjižil na prvenstvu ‘94 v ZDA prav v zmagi z 2-1 proti Nigeriji, zatem pa padel na doping testu, se je z reprezentanco vrnil prav proti Nigeriji, tokrat v selektorski vlogi in njegova reprezentanca je pričela s totalno ofenzivo, po kateri je že v 6.minuti srečanja, po kotu Verona, zadel Gabriel Heinze. Eden od razlogov za gol je vsekakor tudi ta tolikokrat omenjena taktična nedisciplina afriških ekip, kjer je bil Heinze tokrat pozabljen. Argentinska igra se je počasi umirila, nekaj izvrstnih priložnosti pa je izvrstno ubranil nigerijski golman Vincent Enyeama. Na drugi strani je imela tudi Nigerija nekaj lepih priložnosti za izenačenje, a so bili njeni nogometaši premalo zbrani, zaradi česar imajo po tekmi verjetno nekoliko grenak priokus. Švedski strokovnjak Lars Lagerback, ki je s Švedsko, na prvenstvu 2002 v Južni Koreji/Japonski, že pomagal izločiti Argentino v skupinskem delu, takrat z 1-1, je bil tokrat neuspešen, Argentina pa je še enkrat več oz. po zadnjem nogometnem finalu Olimpijskih iger, porazila Nigerijo. Čeprav sem prepričan, da je ekscentrični Maradona, s pomankljivim trenerskim/nogometnim znanjem velika slabost reprezentance, je potrebno tudi priznati, da kot idol vsem kasnejšim generacijam argentinskih nogometašev, daje neko dodatno moč svojim igralcem, ki ga preprosto obožujejo. A je kdo opazil, da ima dve uri na rokah?

2.kolo

ARGENTINA – JUŽNA KOREJA  4-1  Čeprav je FIFA naknadno ugotovila, da je bil gol Argentine v prvem kolu neregularen oz. je Walter Samuel pred samim zadetkom, v kazenskem prostoru storil prekršek nad Obasijem, je zmaga ostala, s tem pa tudi tri točke, in v drugo kolo se je krenilo nekoliko bolj sproščeno. Pred opisom drugega srečanja pa še mali dodatek; pri raziskovanju novega modnega hita argentinskega selektorja Maradone s prve tekme, dveh ur na rokah, sem ugotovil, da ne gre za nov modni trend, saj naj bi Maradona imel dve uri iz praktičnih razlogov oz. zaradi časa v Južni Afriki in časa v Argentini, torej leva za Argentino – desna za Južno Afriko, pri tem pa gre za ugledno švicarsko znamko Hublot, ki ima serijo posvečeno prav njemu oz z njegovim likom, z zmagovalno dvignjenimi rokami. Check it. No, pred samim obračunom teh dveh reprezentanc, so se mnogi spomnili obračuna iz prvenstva ‘86, ko je današnji južnokorejski selektor nekajkrat brutalno zrušil današnjega argentinskega selektorja, ta pa je dejal, da je Južna Koreja takrat igrala taekwando in ne nogomet. A Južna Koreja je od takrat strahovito napredovala in obračun naj bi bil kar nekakšen derbi te skupine, čeprav je bilo vsem jasno, da je Argentina veliki favorit. Ti so skladno s pričakovanji demonstrirali odličen nogomet, prvi gol pa je padel v 16. minuti srečanja, ko je Messi podal v kazenski prostor Chu Young Park pa je po nespretnem posredovanju premagal lastnega golmana in Argentina je nekoliko srečno povedla z 1-0. V nadaljevanju je  v 33. minuti srečanja, Gonzalo Higuain zadel po podaji Burdissa, in Argentino povedel v vodstvo z 2-0, po napaki argentinskega branilca Demichelisa v 45. minuti srečanja pa je na 2-1 znižal Chung Yong Lee. Po zelo dobrem prvem polčasu, je Argentina v drugem zaigrala še bolje in v 77. minuti srečanja je Gonzalo Higuain dosegel še drugi gol na tekmi, v 80. pa še tretjega in Argentina je povedla s 4-1, kar se je izkazalo tudi za končni rezultat. S tremi goli na srečanju je Gonzalo Higuain postal vodilni strelec prvenstva, po mnenju mnogih najboljši igralec sveta Lionel Messi pa je v še eni zelo dobri partiji, ki tudi tokrat ni bila začinjena z golom, preigraval in razigraval kot je bilo za pričakovati. So far, so good, bi rekli, za argentinsko reprezentanco, ki je že imela podobno dobre pričetke prvenstev, pa nato ni prišla do konca, Južna Koreja pa kljub visokemu porazu ni razočarala, saj je imela kar nekaj dobrih trenutkov, predvsem v obdobju do tistih 3-1, a jih ni znala izkoristiti, a proti temu nasprotniku se bodo redki naigrali in poraz jih pred zadnjim/odločilnim kolom, ne bi smel demoralizirati.

GRČIJA – NIGERIJA  2-1  V obračunu dveh poražencev prvega kola je tekmo bolje pričela afriška reprezentanca, ki je v 16. minuti srečanja povedla z 0-1, potem ko je Kalu Uche s približno 30-ih metrov, s svojo desnico, s prostega strela, zadel, pri tem pa je ta sporna žoga Jabulani, presenetila grškega golmana Tzorvasa. To je bil prvi gol iz prostega strela na tem prvenstvu in nigerijska reprezentanca je bila na dobri poti, potem pa je v 33. minuti, mladi 24-letni Sani Kaita dobil brezvezen rdeči karton, saj je nasedel na grško provokacijo in izven igrišča napadel nasprotnega igralca, zaradi česar je dobil direktni rdeči karton oz. izključitev. Od tega trenutka je igro prevzela grška reprezentanca, ki je izenačila v 44. minuti srečanja, ko je Dimitris Salpingidis z močnim strelom proti golu, zadel enega od nigerijskih igralcev, s tem pa se je žoga preusmeril v gol, kjer je bil nemočen golman Enyeama. To je bil prvi gol grške reprezentance na svetovnih prvenstvih oz. prvi zadetek po dvanajstih prejetih, v drugem polčasu pa so v 71. minuti dosegli še drugega, potem ko je Tziolis močno udaril proti golu, kjer je do tedaj izvrstni nigerijski golman Enyeama uspel žogo le odbiti do Vasileiosa Torosidisa, kateremu ni bilo pretežko zadeti za 2-1. Veliki preobrat grške reprezentance, v tekmi, kjer je bilo vse možno, najboljši opis stanja na igrišču pa je 59. minuta, ko je nigerijski golman obranil zicer grškemu napadalcu Gekasu, le nekaj sekund kasneje v hitrem nasprotnem napadu pa sta Yakubu Ayegbeni in Chinedu Obasi zapravila vsak po eno izjemno priložnost. Ne glede na priložnosti za zadetke, se je tekma končala z rezultatom 2-1 in že odpisana Grčija je po slabi predstavi v prvem kolu, v tem drugem izvedla prvi preobrat na prvenstvu, s svojimi zgodovinskimi/prvimi tremi točkami pa je še vedno v kombinacijah za napredovanje. Nigerija je po vodstvu in neumnosti posameznika zapravila vodstvo, in po nekaj neizkoriščenih priložnostih prejela še en gol ter izgubila, vse skupaj pa bi spet lahko pripisali njihovi taktični nedisciplini.

3. kolo

GRČIJA – ARGENTINA  0-2  Čeprav so bile še odprte vse možnosti, je bilo zelo malo verjetno, da bi se v naslednjo fazo uvrstila Grčija, ki je nujno potrebovala zmago nad Argentino, in da se tja ne bi uvrstila Argentina, kateri je odgovarjalo skoraj vse razen visokega poraza. No, argentinski selektor Maradona si je privoščil kopico sprememb v ekipi, kjer je bila kopica novincev oz. rezervistov, najpomembnejši igralci pa so dobili prosto, pri tem pa je bil izvzet Messi, ki je zaigral na lastno željo oz. prošnjo. Čeprav Argentina ni potrebovala zmage je igrala na zmago, Grčija ki je potrebovala zmago pa je igrala nekakšen bunker in čakala na neke svoje redke priložnosti. Sprto z logiko, a ekipi gojita takšen stil in prav zaradi tega sem stavil na +1, na Argentino, ki me je dolgo časa držala v napetosti. Saj so nizali akcije in napade, a prvi gol je padel šele v 77. minuti, ko je po udarcu iz kota najvišje skočil Martin Demichelis, pri tem pa zadel soigralca Milita, ki je s tem rešil grški gol, vendar je Demichelis udaril še enkrat, tokrat z nogo in rezultat je bil 0-1. Po zadetku je ritem na kratko padel, a je v 89. minuti srečanja, Martin Palermo po obrambi Messijevega strela lepo plasiral žogo v gol grkov in Argentina je povedla z 2-0. Krik veselja in pričakovano argentinsko prvo mesto v skupini.

NIGERIJA – JUŽNA KOREJA  2-2  Tudi v drugi večerni obračun tega dneva sem vložil denarce, 02 oz. neodločeno ali. zmaga Južne Koreje je bila moja napoved, saj je bila Južna Koreja najbližje željenemu drugemu mestu, poleg tega pa sem jim zaupal oz. slutil njihovo napredovanje še pred prvenstvom. Tekma se za njih in zame ni pričela preveč dobro, saj je v 12. minuti srečanja, nigerijec Chidi Odiah prodrl po levi strani in podal v sredino, kjer so bili neodločni južnokorejski branilci, predvsem Du Ri Cha, Kalu Uche pa je na prelahek način dosegel vodilni gol oz. povedel Nigerijo z 1-0. Afriška ekipa je potrebovala še nekoliko višjo zmago, a je njihovo vodstvo trajalo le do 38. minute, ko je v kazenski prostor lepo podal Sung Yueng Ki, Jung Soo Lee pa je tik ob golu podstavil nogo in zamižal, pri tem pa z glavo dosegel zadetek za izenačenje na 1-1. V drugem polčasu je Južna Koreja izvedla še dokončni preobrat, saj je v 49. minuti srečanja, z izvrstno izvedenim prostim strelom, napadalec Chu Young  Park svojo ekipo popeljal v vodstvo z 1-2. Nigerija je zaigrala ofenzivnejše in v kopici zgrešenih priložnosti, smo v 66. minuti lahko videli zgrešeno priložnost prvenstva, ma leta, desetletja, nigerijski napadalec Yakubu Ayegbeni je s petih metrov, zgrešil prazen gol in postal tragik srečanja, čeprav je nekoliko kasneje le dosegel gol. V 69. minuti se je v svojem kazenskem prostoru z žogo poigraval južnokorejski nogometaš Nam Il Kim, kateremu je Chinedu Obasi odvzel žogo, ta pa ga je zaustavil s prekrškom in sodnik je upravičeno dosodil penal za Nigerijo. Zanesljiv izvajalec najstrožje kazni oz. penala je bil že omenjeni Yakubu Ayegbeni, ki je izenačil na 2-2, za kaj več pa ni bilo sreče, koncentracije in spretnosti. Znanje je vsekakor prisotno, a kot je bilo že mnogokrat prej poudarjeno, afriškim ekipam manjska taktične zrelosti, s toliko zgrešenimi priložnostmi in neumnostmi iz drugega kola pa ni moglo biti bolje. Torej, ob Argentini se je v naslednjo fazo tekmovanja, uvrstila Južna Koreja.

1. Argentina;  3-0-0,  7-1,  9 točk

2. Južna Koreja;  1-1-1,  5-6,  4 točke

3. Grčija;  1-0-2,  2-5,  3 točke

4. Nigerija;  0-0-3,  3-5,  1 točka

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.06.2010 ob 00:02 in je shranjen pod 02. skupina B. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !