Zapisal izmisljeni | 10.06.2010 - 09:56 - Kategorije: 07. skupina G

Daleč najbolj mistična reprezentanca na letošnjem svetovnem prvenstvu, je na svojem edinem svetovnem prvenstvu do zdaj igrala v četvrtfinalu, a če se pogledajo njeni nasprotniki iz skupine G imenovane tudi Skupina smrti; Brazilija, Portugalska in Slonokoščena Obala, je jasno da tokrat ne bodo imeli preveč možnosti za demonstracijo svojega nogometnega znanja.

O Severni Koreji oz. s polnim imenom Demokratični ljudski republiki Koreji, se več ali manj ve vse, pa čeprav to še zdaleč ni res, saj se za vladujočo družino Kim, za njihovim norim oboroževanjem in za kar 1,1 milijona registriranih vojakov, pa za grožnajmi z nuklearnim orožjem, za javnimi usmrtitvami, ki jih na prepolnih stadionih gleda po več desettisoč gledalcev, skriva še veliko več. Severna Koreja je svetu velika neznanka tako kot njihov reprezentančni nogomet.

Težko bo veliko zapisati o njih, ki imajo stadion s 150.000 mesti, ki se imenuje May Day, da imajo klubi tista, pri nas že pozabljena klasična komunistična imena, kot 25. april, Inter Pjongjang itd.

Kar se tiče igralcev, so ti v kvalifikacijah presenetili in navdušili, še posebaj če se ve, da imajo v ekipi samo dva profesionalca. Eden je Jong Tae-se, ki igra za japonski Kawasaki, kjer je od leta 200 dosegel v 102. nastopih 41 golov, njegov nadimek pa je Azijski Wayne Rooney. Drugi je Hong Yong-jo, ki nasopa za ruski Rostov, kjer je tudi kapetan, kot zanimivost pa, da je od 2007 do 2008 igral za srbski klub Bežanija, kjer je bil predstavljen kot prvi severnokorejski nogometaš, ki je dobil dovoljenje za igranje v tujini, baje pa so mu ves čas sledili njihovi agentje državne varnosti. Vse skupaj je zelo verjetno, saj v Severni Koreji, v kolikor zavrtiš mednarodno telefonsko številko, pristaneš v zaporu, a da se vrnem na nogomet.

Glavni adut ekipe na prvenstvu bo vsekakor to, da nasprotniki ne posedujejo skoraj nikakršnih informacij o njih, in pa obrambna vrsta, ki je v kvalifikacijah za to prvenstvo prejela samo sedem zadetkov, zaradi slabše gol razlike pa osvojila drugo mesto, za južno sosedo, kar pomeni, da niso tako zelo slabi.

Seveda ni treba pisati o pomanjkanju njihovih izkušenj s takšnih tekmovanj, saj so do sedaj nastopili samo na tistem ‘66 v Angliji, ko so debitirali s porazom s Sovjetsko zvezo s 3-0, nato pa odigrali z reprezentanco Čila preseneljivih 1-1, v zadnjem kolu prve faze pa še senzacionalno premagali in izločili Italijo, 0-1 je bilo. V četrtfinalu so nato proti Portugalski do 25. minute povedli že z 0-3, a je Eusebio nato dosegel štiri zaporedne zadetke, še enega pa Jose augusto in ena največjih senzacij svetovnega prvenstva se je vrnila nazaj v domovino, kjer so do letos čakali na novo udeležbo, na najeminentnejšem turnirju.

Dejstvo, da v Severni Koreji vlada tiranija, kot drugod kakšnih nekaj stoletij nazaj, zaradi česar se jim verjetno ne bo pretežko, z mislimi vrniti prav na to ‘66. leto in moč črpati iz tam, ob političnih govorih in nacionalnih vzpodbudah, pa naj bi bil to tudi njihov glavni zagon oz. gorivo za morebitni uspeh.

Ena zmaga kot leta ‘66 oz. ena točka letos, bi bila že velik uspeh, za ekipo, ki bo zaradi svojega outsiderskega položaja, imela verjetno kar nekaj simpatizerjev, saj svojih navijačev v nekih velikih številih realno ne more pričakovati. Verjetno bo na njihovih tekmah samo politična elita, ki pa svojemu narodu, do današnjega dne, še ni zagotovila TV prenosov s prvenstva.

Kar se tiče pričakovanj, so bili nogometaši na priprave pospremljeni z rožami in zastavami, v kolikor pa ne bo pozitivnih ezulatov, pa je predsednik že poskrbel, da ne bo tudi novic o tem oz. o prvenstvu. Cenzura, ni kaj.

Pred pričetkom prvenstva pa se je pojavila še ena zanimiva vest, selektor Kim Jong-Hun, se je po verjetno kakšnem ukazu z omenjenega političnega vrha, domislil zvijače in na mesto tretjega vratarja uvrstil napadalca Kima Myong-Wona, a je FIFA to sprevidela in navedeni bo lahko nastopil na prvenstvu samo kot golman in ne kot napadalec, kar je bilo v planu.

Poleg Nove Zelandije verjetno najslabša reprezentanca na prvenstvu, a zaradi nepoznavanja ekipe naj se to prebere le kot šepet, na glas pa, da nimajo skoraj nikakršnih možnosti za napredovanje v naslednjo fazo oz. ponovitve uspeha s prvenstva 1966.

Severna Koreja:

Vratarji: Ri Myong-guk (Pyongyang City), Kim Myong-gil (Amrokgang), Kim Myon-won (Amrokgang);

Branilci: Cha Jong-hyok (Amrokgang),Pak Chol-jin (Amrokgang), Pak Nam-chol (Amrokgang), Ri Jun-il (Sobaeksu), Ri Kwang-chon (April 25),  Nam Song-chol (April 25), Ri Kwang-hyok (Kyonggongop);

Zvezni igralci: Ahn Young-hak (Omija Ardija), Kim Kyong-il (Rimyongsu), Kim Yong-jun (Chengdu), Mun In-guk (April 25), Pak Nam-chol (April 25), Ji Yun-nam (April 25), Pak Sung-hyok (Sobaeksu), Ri Chol-myong (Pyongyang City);

Napadalci: An Chol-hyok (Rimyongsu), Choe Kum-chol (Rimyongsu), Jong Tae-se (Kawasaki Frontale, Jap), Kim Kum-il (April 25), Hong Yong-jo (Rostov),

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 10.06.2010 ob 09:56 in je shranjen pod 07. skupina G. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !