Zapisal izmisljeni | 6.06.2010 - 23:33 - Kategorije: 04. skupina D

V zgodovini svetovnih prvenstev ne obstaja uspešnejša reprezentanca od nemške, saj bo letos na svojem 17. najelitnejšem nogometnem turnirju poskušala priti že do osmega finala in četrte lovorike Svetovnega prvaka.

 Nemčija je do sedaj preskočila samo dva turnirja, prvega 1930 v Urugvaju in 1950 v Braziliji, podatak da pa je od leta ‘54 in prvega naslova, igrala na vseh naslednjih prvensvih vsaj v četrtfinalu, govori da gre za reprezentanco montirano za velika tekmovanja. Ne bi veliko zgršil, če bi zapisal, da so nemci, ob Braziliji, večni favoriti za osvojitev naslova svetovnega prvaka, ne glede na čas, kontinent, in kar je najvažneje ne glede na ekipo s katero nastopa oz. ne glede na sestavo moštva.

S tem se strinja tudi statistika, saj ima Elf kot imenujemo njihovo reprezentanco tri naslove svetovnega prvaka, štirikrat so bili drugi, trikrat tretji, vključno z zadnjim bronastim odličjem na domačem prvenstvu 2006, ki je bil na koncu proglašeno za neuspeh reprezentance, pa čeprav vsi ostali vemo, da je bil to celo presežek ekipe.

Prebral sem, da če upoštevamo Adidas, Mercedes, BMW, Porsche, Levi Strauss, Nivea, Bayer, Heinz ketchup, skupino Kraftverk, Claudio Schiffer in kopico drugih, potem je jasno zakaj se Nemci nikoli ne zadovoljijo s povprečjem. Biti dober v Nemčiji, pomeni biti najboljši na svetu, kar je kar nekako njihov standard, podobno pa je z nogometom.

Od selektorja Joachima Lowa in njegovih mož, se pričakuje naslov svetovnega prvaka, vse razen velikega finala pa bo velik neuspeh, ki bo selektorja stal odpovedi službe na selektorskem mestu. Prav on je pred dvema letoma Elf, v ne preveč kvalitetni sestavi, popeljal do finala evropskega prvenstva, kjer pa je izgubil s Španijo, zdaj pa je dobil svojo zadnjo šanso za reprezentančno lovoriko.

Nemčija je bila zatem, v skupini 4 kvalifikacij za svetovno prvenstvo, nekako poravnana z Rusijo, potem pa z odlično zmago v Moskvi, v 9. oz. predzadnjem kolu, dobila odločilno prednost pred veliko Rusijo, ki je potem doživela prizemljitev s Slovenijo.

Pri nemcih je glavni sistem, ki je očitno uspešen, dobro usklajena ekipa v čvrstem gardu, ne glede na priimke nasprotnikov nad številkami njihovih dresov, že nekaj časa pa za njih ne nastopajo samo Franzi, Gerdi, Hansi, Viliji in podobni, saj Nemčija kot obljubljena dežela, mnogim migrantom in njihovim potomcem nudi boljše življenje. Jerome Boateng, Dennis Aogo, Serdar Tasci, Sami Khedira, Piotr Trochowski, Mesut Ozil, Marko Marin, Miroslav Klose, Lukas Podolski, Cacau in Mario Gomez so v tem trenutku nečisti nemci, oz. nemški državljani s koreninami s povsod po svetu.

V lovljenju svoje četrte svetovne lovorike, po osvojenih prvenstvih ‘54 v Švici in tistem finalu imenovanem Bernsko čudo, ‘74 v Zahodni Nemčiji pa ‘90 v Italiji, so že pred pripravami naleteli na veliko težavo oz. poškodbo, njihovega prvega zvezdnika ekipe Michaela Ballacka, katerega je v klubskih obračunih, v angleški ligi, poškodoval Kevin-Prince Boateng, reprezentant Gane, s katero se bo Nemčija na prvenstvu pomerila v tej skupini D in hkrati brat njegovega reprezentančnega soigralca Jerome Boatenga.

Michael Ballack je definitivno gospodar te ekipe, čeprav tega nekateri niso dobro prenašali, predvsem Lukas Podolski, ki mu je pred časom zalepil šamar med reprezentančno tekmo, a dejstvo je da je bila nemška igra v mnogočem odvisna prav od Ballacka, enakopa je bilo z vlogo vodje, ki ga sedaj nimajo, pa čeprav je kapean z Ballackovo odsotnostjo postal, plašni Philipp Lahm. Po drugi strani pa lahko Ballacka etikiramo kot looserja, saj je igral v dveh finalih najmočnejšega klubskega tekmovanja Lige prvakov in oba izgubil, eno ko je igral za Bayer Leverkusen, drugo pa za Chelsea, že omenjeno filane Evropskega prvenstva preddvema letoma in pa kazen nenastopanja v finalu svetovnega prvenstva 2002. S svojim 33. leti je Michael Ballack verjetno zamudil svojo zadnjo priložnost za reprezentančno lovoriko in priložnost stopiti ob bok največjim nemškim igralcem.

V odsotnosti kapetana Ballacka, se bo moral nemški selektor nekoliko bolj zanesti na preverjene igralce kot so Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Pjotr Trochowski, Lukas Podolski, Miroslav Klose itd, na mladih pa je da opravičijo zaupanje. Samo 20-letna Toni Kroos in Thomas Muller, 21-letni Holger Badstuber, Jerome Boateng, Mesut Ozil, in Marko Marin, pa 22-letni Christian Trasch, 23-letna Sami Khedira in Serdar Tasci so prihodnost nemškega nogometa, a poraja se vprašanje ali so že pripravljeni za boj z najboljšimi.

Še nekaj kar sem že omenil, muči nemško reprezentanco, to so notranja trenja oz. spori, opisana klofuta Podolskega Ballacku, legendarni a odpisani Thorsten Frings je nekoliko preveč polemiziral in kritiziral, posebna tema pa je bil še en odpisani reprezentant Kevin Kuranyi, ki se je zmaril selektorju, ko je pred časom jezen zaradi zamenjave zapustil nemško moštvo, v katerega ga potem dosledni selektor ni več vabil, ne glede na izvstno zadnjo sezono, celo verjetno boljšo kot vsi reprezentančni napadalci skupaj. Selektor Low se je očitno izognil trdoglavim in srboritim, jezikavim in problematičnim igralcem, ohranil notranji mir ekipe, s katero bo po vsej verjetnosti v formaciji 4-3-3 krenil na vrh prvenstva.

Pri tem je treba omeniti še težave s prvim golmanom, saj bi moral biti številka 1, pokojni Rober Enke, ki pa je 10.11.2009 storil samomor, zatem se je pred pričetkom priprav poškodoval naslednji prvi golman Rene Adler, spodaj navedeni pa se bodo stepli za številko 1, čeprav bi jo jaz brez večjih pomiselkov dodelil mlademu Manuelu Neureru, a kljub vsemu bo to verjetno njihova kritična točka.

Skupino D naj bi po mnenju večine prebredli, čeprav mislim da bo to veliko težje kot si predstavljajo, do tistega opevanega četrtfinala oz. česa več, pa je še zelo dolga in težka pot.

Nemčija:

Vratarji: Hans-Jorg Butt (Bayern), Manuel Neuer (Schalke), Tim Wiese (Werder Bremen);

Branilci: Per Mertesacker (Werder Bremen), Philipp Lahm (Bayern), Jerome Boateng (Hamburger SV), Arne Friedrich (Hertha Berlin), Serdar Tasci (Stuttgart), Marcell Jansen (Hamburger SV), Holger Badstuber (Bayern), Dennis Aogo (Hamburger SV);

Zvezni igralci: Sami Khedira (Stuttgart), Piotr Trochowski (Hamburger SV), Marko Marin (Werder Bremen), Bastian Schweinsteiger (Bayern), Christian Trasch (Stuttgart), Mesut Ozil (Werder Bremen), Toni Kroos (Bayer Leverkusen);

Napadalci: Lukas Podolski (Koln), Miroslav Klose (Bayern), Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen), Cacau (Stuttgart), Thomas Muller (Bayern), Mario Gomez (Bayern).

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 6.06.2010 ob 23:33 in je shranjen pod 04. skupina D. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !