Zapisal izmisljeni | 6.06.2010 - 17:18 - Kategorije: 04. skupina D

Reprezentanca Gane, katero imenujejo tudi Črne zvezde, bo morala nastopiti na prvenstvu brez svoje največje oz. najpomembnejše zvezde Michaela Essiena.

Dolgo so ljubitelji nogometa, te afriške države s približno 24 milijoni prebivalcev, čakali na vesele nogometne novice oz. udeležbo na svojem prvem svetovnem prvenstvu, na katerem so debitirali 2006 v Nemčiji. Svojo zgodovino nogometnih nastopov na svetovnih prvenstvih so pričeli s porazom s kasnejšim prvakom Italijo, zmagi nad Češko z 2-0 in ZDA z 2-1 pa sta bili dovolj za naslednjo fazo tekmovanja oz. za osmino-finala.

Tam jih je čakala Brazilija in pričakovan poraz, s kar 3-0 ni odražal dejanskega stanja, saj je moštvo srbskega stratega Ratomira Dujkovića, tistega popoldneva v Dortmundu pustilo odličen vtis, pri tem pa imeli več strelov na gol nasprotnika, približno isto posest žoge, le razpoloženih strelcev kot sta bila Ronaldo in adriano pri brazilcih, niso imeli.

Vzpodbudna vest za njih je, da je večina takratne ekipe še vedno tu, preden se lotim igralcev pa bi še omenil, da je Gana štirikrat osvojila naslov najboljše afriške reprezentance oz. zmagala na African cupu. Leta ‘63, ‘65, ‘78 in ‘82, na zadnjem, 2010 pa so osvojil kar nekoliko presenetljivo drugo mesto, potem ko so v finalu izgubili z zlato generacijo Egipta.

Presenetljivo namreč zato, ker je Gana na tem tekmovanju nastopila z močno pomlajeno ekipo, z zvezdicami prihodnosti bi lahko zapisal. No, Gana pa je znana po svojem odličnem delu z mladimi nogometaši, ki so na svetovnih prvenstvih U17 leta 1991 in 1995 osvojila naslov svetovnih prvakov, lani oz. 2009 pa na svetovnem prvenstvu U20 z zmago v finalu nad Brazilijo, po penalih, postala prvak še v tej kategoriji. Logika pravi, da bi s takšnim podmlatkom morali biti ena od svetovnih velesil, vendar do prihoda srbskega strokovnjaka Ratomira Dujkovića na mesto selektorja, sploh še niso okusili slasti svetovnih prvenstev.

Odhod srpskega strokovnjaka s selektorske pozicije oz. njegova zamenjava s francozom Claudom Le Royem, se je izkazala za zgrešeno potezo in čelniki njihove nogometne zveze so reagirali oz. poiskali rešitev v novem srbskem strokovnjaku. Izbor je precej presenetljivo padel na trenerja Borca iz Čačka, Milovana Rajevca, o katerem so se verjetno pred tem detaljno pozanimali, ta pa je njihovo zaupanje popolnoma opravičil.

Od ekipe ki je bila v razsulu, predvsem zaradi odnosa nekaterih njihovih največjih zvezd v znanih evropskih klubih, pa odnosih na relaciji igralci – nogometna zveza, kar smo spremljali pred prvenstvom tudi v slovenski izbrani vrsti, je naredil homogeno ekipo oz. celoto, ki ima vse predpogoje da postane hit prvenstva. Ne samo ker ima v ekipi kar pet igralcev iz najmočnješe lige na svetu Premier league, pa štiri iz italijanske Serie A, tri iz nemške Bundeslige, temveč ker so več kot dobri rezultati prišli z moštvom, ki še nikoli ni bilo kompletno, predvsem zaradi poškodb in še zadnjimi sanacijami odnosov, kjer se je če se ne motim, Sulley Muntari iz Intera kot zadnji odpadnik, opravičil in pristal biti v službi kolektiva.

S približevanjem otvoritve svetovnega prvenstva pa je bil očedalje bolj jasno, da tudi tokrat ne bodo mogli biti kompletni, saj je prav njihov najboljši igralec, zgoraj omenjeni Michael Essien že celo leto vlekel poškodbo, ki jo je obnovil prav na African cupu 2010.

Kombinacija izkušenj in mladosti naj bi bila dobitna kombinacija in Gana ima prav to, ekipe golman Richard Kingson, defanzivci John Paintsil, Isaac Vorsah, Samuel Inkoom in ostali, ki so vsi po vrsti odlični atleti, na sredini igrišča, na njihovo žalost,ne bo opevanega Essiena, njegovo odsotnost pa bodo poskušali nadomestiti Stephen Appiah, ki je skoraj dve leti pauziral zaradi poškodb, sveži evropski klubski prvak Sulley Muntari, zanimivi Kevin-Prince Boateng, Kwadwo Asamoah, mladi Andre Ayew, v napadu pa si bodo minutažo verjetno porazdelili Asamoah Gyan, ki je bil na omenjenem U20 prvenstvu proglašen za najboljšega igralca turnirja, hkrati pa bil z osmimi zadetki najboljši strelec tekmovanja, mladu up AC Milana Dominic Adiyiah in Prince Tagoe.

Gana ima torej za afriške razmere kar dobrega golmana, čvrsto obrambno linijo, mobilno zvezno vrsto, kjer se bo verjetno vsaj malo poznala odsotnost Essiena, ter nevano napadalno linijo, katero krasi izjemna hitrost oz. dober nasprotni napad. Odvečno je poudarjati, da so vsi ti nogometaši izjemni atleti z odličnimi fizičnimi predispozicijami oz. sposobnostjo teči do onemoglosti, pri tem pa imajo zelo dobro tehniko, s katero znajo tudi pretiravati oz. se preveč poigravati.

Prav taktična nedisciplina vseh afriških ekip je ena od šibkih točk, na katere računajo nasprotniki, nemška reprezentanca pa bo imela še en motiv več, namreč, Kevin-Prince Boateng je tisti igralec, ki je v angleškem klubskem tekmovanju v dresu Portsmoutha poškodoval najboljšega nemškega reprezentanta Michaela Ballacka, takrat v dresu Chelsea. Sledila so različna obtoževanja o namernem poškodovanju, vložena je celo civilna tožba in vsekakor bo zelo zanimivo videti, kako bo potekal ta obračun v katerem lahko pride do še ene zanimive situacije, celo bizarnosti. Kevin-Prince Boateng, ki ima mamo nemko, je v mlajših kategorijah nastopal za nemške selekcije, pred prvenstvom pa se je odločil nastopati za domovino svojega očeta Gano, ima še brata Jeroma Boatenga, ki pa nadaljuje z nastopanjem v nemški reprezentanci in prvič v zgodovini svetovnih prvenstev, si bosta lahko v dresih različnih reprezentanc, nasproti stala brata.

Na drugi strani bo imel selektor Gane, srbski strokovnjak Milovan Rajevac dodatni motiv, poraziti reprezentanco Srbije, kar bo dalo obračunu tudi neko dodatno dimenzijo in prav ta uvodni obračun bo nakazal smer razvoja v tej skupini.

Gana je torej ekipa, ki bo plenila pozornost, tudi če bi imela zvezdo, ki pa je sedaj nima in tudi če ne bi osvajala trofej ki jih v preteklosti je, črno pa se piše tistim, ki bodo mislili, da so zvezde v primerjavi s Črnimi zvezdami, saj gre za eno najbolj perspektivnih reprezentanc sveta, ki je od tistega daljnega leta 2002, ko se je predstavila v prijatelski tekmi s Slovenijo, napredovala s svetlobno hitrostjo.

Veliko bo odvisno tudi od njihove inspiracije, ki zna varirati, pa od sodniških kriterijev in še česa drugega, a ne glede na vse se Gana spušča v enakovreden boj z Nemčijo in srbijo, za napredovanje v naslednjo fazo, Australija pa naj bi na svojo priložnost čakala iz ozadja.

 

Gana:

Golmani: Richard Kingson (Wigan), Daniel Agyei (Liberty Professionals), Stephen Ahorlu (Hearts of Lions).

Branilci: Samuel Inkoom (FC Basel), Jonathan Mensah (Free State Stars), Lee Addy (Bechem Chelsea), Rahim Ayew (Zamalek), Hans Sarpei (Bayer Leverkusen), John Mensah (Sunderland), Isaac Vorsah (Hoffenheim), John Paintsil (Fulham, Engleska).

Zvezna vrsta: Sulley Ali Muntari (Inter Milan), Derek Boateng (Getafe), Anthony Annan (Rosenborg), Kwadwo Asamoah (Udinese), Andre Ayew (Marseille/Arles-Avignon), Stephen Appiah (Bologna), Quincy Owusu Abeyie (Al-Sadd), Kevin-Prince Boateng (Portsmouth).

Napadalci: Matthew Amoah (NAC Breda), Asamoah Gyan (Rennes), Prince Tagoe (Hoffenheim), Dominic Adiyiah (AC Milan).

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 6.06.2010 ob 17:18 in je shranjen pod 04. skupina D. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !