Zapisal izmisljeni | 27.05.2010 - 10:39 - Kategorije: 04.Serie A

Kar nekako čutil sem, da je najbolje počakati z objavo o tem velikanu, slej ko prej je moral priti ta uspeh na katerega so čakali 45 let, večletna dominanca v domačem/italijanskem prvenstvu pa je morala biti končno nadgrajena.

FC Internazionale

inter

Nastanek kluba sega v leto 1908, kar je razvidno tudi iz strega grba objavljenega zgoraj, ko je skupinica odpadnikov iz AC Milana, zaradi zaprtosti kluba do tujcev, ustanovila svoj klub z mednarodnim pridihom oz. FC Internazionale, ljubkovalno skrajšano v Inter.

Nerazzuri kot klub kličejo zaradi črno/modrih dresov, katere so v obdobju fašizma morali zamenjati v bele z rdečim križem, znakom Milana, klub pa se je za nekaj časa preimenoval v Ambrosiana SS Milano, so po drugi svetovni vojni spet vzeli svoje osnovne barve, ki simbolirajo nebo in se podali proti največjim uspehom kluba.

Ti so prišli ob začetku 60-ih let, v času ko je na trenersko klop sedel eden največjih strategov vseh časov, Helanio Herrera. Izumitelj zelo defanzivnega nogometnega sistema poimenovanega Catenaccio, je praviloma s 5 branilci in samo enim napadalcem, pokoril nogometno Evropo, saj je Inter do letošnjega leta, svoja edina naslova evropskega prvaka osvojil prav s Herrero, v zaporednih sezonah  ‘63/64  , ko je v finalu padel sloviti Real z Gentom, Di Stefanom, PuPusakšem in ostalimi ter pa 64/’65, k oje v finalu padla Benfica z Eusebiom. La grande Inter, kot so ga imenovali je na predsedniškem položaju vodil Angelo Moratti, oče današnjega predsednika Massima Morattija.

Sledila so leta zatišja, moj prvi spomin na Inter pa je na tisti, ki je imel močan germanski priokus oz. ko so zanj nastopali Andreas Brehme, Lothar Matthaus in kasneje še Jurgen Klinsmann, prav iz tistega obdobja pa je tudi zadnji tudi državni naslov oz. iz sezone 1988/89, na katerega se je potem čakalo do afere Calciopoli, leta 2006.

Vmes je Inter zabeležil tri zmage v Pokalu UEFA, ki pa je bil s pojavom Lige prvakov, smatran za drugorazredno evropko tekmovanje. V sezoni 1990/91 je v finalu premagal Romo, v 1994/04 Casino Salzburg, v sezoni 1997-98 pa Lazio.

Po tisti aferi imenovani Calciopoli, ki je izbruhnila 2006 je FC Internazionale postal prvak za zeleno mizo, kasneje pa ob oslabljeni/kaznovani konkureci postal vladar italijanske lige, s kar štirimi zaporednimi naslovi državnega prvaka oz. od 2005/06 do danes je v Italiji obstajal samo Inter.

Pred to sezono, sem pri predstavitiv Serie A, o njih napisal nekaj stavkov TUKAJ, predstavil nakupe in prodaje, ter jim napovedal uspehe v Italiji, pri tem pa so, moram priznati, presenetili v Ligi prvakov in zasluženo postali najbolje evropsko moštvo.

Predstavljam ekipo:

golmani: brazilec Julio Cesar, veterana Francesco Toldo in Paolo Orlandoni ter mladi slovenski up Vid Belec

obramba: veteran Marco Materazzi, 19-letni Davide Santon, argentinca Javier Zanetti in Walter Samuel, brazilca Lucio in Maicon, kolumbijec Ivan Cordoba, romun Christian Chivu

zvezna vrsta: nizozemec Wesley Sneijder, srb Dejan Stanković, slovenski up Rene Krhin, portugalec Ricardo Quaresma, argentinec Esteban Cambiasso, brazilec Thiago Motta, ganec Sulley Muntari in kenijec McDonald Mariga

napad: Mario Balotelli, kamerunec Samuel Eto’o, argentinec Diego Milito, makedonec Goran Pandev in pa posojeni austrijec s srbskim poreklom Marko Arnautović

Vse skupaj je vodil prekaljeni/kontraverzni  portugalski lisjak Jose Mourinho, ki je uspehe nanizal kjerkoli se je pojavil in nisem edini, ki misli, da je večina zaslug za letošnjo eksplozijo Intera, prav njegovih. Niso daleč od resnice tisti, ki ga imenujejo za kopijo slovitega, zgoraj omenjenega Helania Hererre, saj je defanzivo pripeljal do perfekcije. Na žalost nerazzurrov pa je njegovo delo v Interu končano, saj v Italiji nima česa več dokazati oz. osvojiti, zaradi česar bo v teh dneh zapustil klub in nove izzive poiskal, najverjetneje v Real Madridu.

Kdo bolj redno bere ta blog, bo še enkrat več prebral, da je letošnji hit Inter sestavljen v večini iz zavrženih, nezaželjenih igralcev, kamor bi uvrstil Waltera Samuela in Lucia, Wesley Sneidera, Dejan Stanković je bil tik na robu odhoda iz kluba, Esteban Cambiasso, Thiago Motta, Samuel Eto’o in Goran Pandev so bili prav tako odvečni ….

Še moje videnje razlogov za uspeh; Čvrsto kompakto moštvo, kjer je vse podrejeno ekipnemu uspehu in naravnost fascinantno mi je bilo gledati enega najboljših strelcev, kako igra na položaju beka, v nasprotju s svojim slovesom pa se bori za vsako žogo; Samuel Eto’o. Drugi napadalec, ki je v tem času postal prvi napadalec Evrope, Diego Milito je izkoristil ponujeno priložnost in z odločilnimi goli ekipo povedel do najuspešnejše sezone, zimska okrepitev Goran Pandev pa je bila še zadnji Mourinhov košček v mozaiku idealne ekipe, kjer je idilo nekoliko kvaril svojeglavi Mario Balotelli. V zvezi vrsti je bila glavna odločitev končno imeti pravega playmakerja oz. pravo desetko, ki organizira igro, zadnji takšen pa je bil za moje pojme, zgoraj omenjeni Matthaus pred 20-imi leti; tokrat izjemni Wesley Sneijder je bil eden od ključev uspeha. Argentinca, ki za njihovega selektorja nimata prave vrednosti, Javier Zanetti in Esteban Cambiasso, sta bila garača zvezne vrste, kjer za nasprotnika ni bilo prostora in prehoda, predvsem me je fasciniral veteran Zanetti in ob pomoči igralcev podobnega profila; Dejan Stanković, Sulley Muntari, pa tudi Thiago Motta je imel Mourinho ves čas na voljo širok spekter igralcev za enega od najobčutljivejših mest v ekipi. Granitna obrambna vrsta je slonela na južnoameriškem dvojcu Walter Samuel – Lucio, pri ostalih kombinacijah in variacijah pa so bili tu še veteran Marco Materazzi, mladi up Davide Santon, uporabni Christian Chivu, Cordoba in že omenjeni Zanetti, na desnem boku pa je bil fenomenalni Maicon, zame najboljši igralec sveta na tem igralnem mestu. Zadnji od opevanih pa je golman Julio Cesar, po mojem mnenju, ob špancu Casillasu, najboljši golman sveta, kar je po prebijanju od anonimneža in rezervista v slabem Chievu, dokazal z nastopi za modro/črne, predvsem pa letošnjimi bravurami in z velikim deležom pripomogel k zaenkrat tripleti; naslovu prvaka Italije, italijanskega pokala in Lige prvakov.

Veseli me njihov uspeh, a prihodnost bo po odhodu Mourinha spet nekoliko bolj negotova, še posebaj ker se takšnega uspeha skoraj da ne da ponoviti …..

Čakajo se poteze predsednika kluba Massima Morattija, ki je končno ujel uspehe svojega očeta …..

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 27.05.2010 ob 10:39 in je shranjen pod 04.Serie A. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

5 komentarjev

 1. 2.06.2010 @ 17:19

  [...] FC Internazionale [...]

 2. 22.07.2010 @ 20:32

  [...] prav ta zadnja sezona je bila najuspešnejša v zgodovini kluba Inter, saj so zaenkrat osvojili tripleto, kot pravijo italijani, torej Pokal Italije, Naslov državnega [...]

 3. 27.08.2010 @ 09:04

  [...] INTER  Tudi tukaj bom predstavitev klubov oz. transferjev pričel z aktualnim italijanskim prvakom oz. pokalnim zmagovalcem, Evropskim prvakom in še zmagovalcem italijanskega Superpokala. Prav Superpokal je prva letošnja lovorika Intera, ki je 21.8. v Milanu s 3-1 odpravil večno drugo AS Romo. Še predtem je kot je že znano Inter zamenjal trenerja oz. je po odhodu uspešnega Jose Mourinha, pripeljal španskega strokovnjaka Rafa Beniteza, ki je zapustil sloviti Liverpool. Kar se tiče sprememb v igralskem kadru, so te minimalne, čeprav je, kot je to pri italijanih v navadi, šlo za kopico transferjev, vendar se bom poskušal osredotočati samo na najpomembnejše. Torej, v klub so prispeli francoz Jonathan Biabiany za katerega so Parmi odšteli 4,5 milijona eurov, brazilski up Philippe Coutinho za katerega so brazilskemu Vasca de Gami odšteli 3,4 milijona eurov, v transferju brez odškodnine Luca Castellazzi iz Sampdorije in pa kopica mladih igralcev iz rezervnega moštva oz. Intera Primavere. Ob tem so se s posoj vrnili rahlo pozabljeni brazilski virtuoz Mancini, ki je bil v sosedskem AC Milanu,  honduraški reprezentant David Suazo ki je bil v Genovi, argentinec Nicolas Burdisso v AS Romi, kolumbijec Nelson Rivas v Livornu, brazilec Kerlon v Ajaxu, nigerijec Victor Obinna je bil v španski Malagi itd. V nasprotni smeri oz. iz kluba so odšli, prav tako številni na katere v prihodnosti niso računali več, v prvi vrsti problematični Mario Balotelli čigar prestop v Manchester City je stal 26,6 milijona eurov, nedokazani portugalski talent Ricardo Quaresma je prestopil v turški Bešitkaš za 6,6 milijona, čilenec Luis Jimenez v Ternano za 3,3 milijona, slovenski nogometni up Rene Krhin v Bologno za 2,4 milijona eurov, madžar Attila Filkor in romun Christian Dominuta sta odšla v sosednji AC Milan za po 900.000 eurov itd, legendarni golman Francesco Toldo pa se je nogometno upokojil. V množici transferjev oz. prodaj in posoj bi izpostavil še enega slovenskega mladeniča, Vid Belec je bil namreč posojen v nižjeligaški FC Crotone, kjer bo poskušal do večje minutaže, do katere v zelo močnem Interu ne bi mogel. Tu bodo imeli verjetno največjo minutažo namreč preverjeni asi kot so Julio Cesar, Lucio, Maicon, Ivan Cordoba, Javier Zanetti, Walter Samuel, Nicolas Burdisso, Christian Chivu, Davide Santon, Dejan Stanković, Thiago Motta, Esteban Cambiasso, Wesley Sneijder, Sulley Muntari, Samuel Eto’o, Diego Milito, Goran Pandev in ostali, v naslednjih dneh pa bo dokončno jasen tudi igralski kader, saj se konec prestopnega roka že približuje, kakor naj bi se Interu približevala Mascerano in Kuyt, oba zaenkrat še Liverpoolova igralca. Mislim, da je Inter, ne glede na transferje do konca prestopnega roka še vedno premočen za italijansko ligo, v Champions league pa itak še nikomur ni uspelo obraniti naslova in tudi njim ga verjetno ne bo. [...]

 4. 30.08.2010 @ 10:44

  [...] Madrid torej nadaljeval s svojimi uspehi, Interjevi pa so se enkrat morali nehati. var a2aconfig = a2aconfig || {}; a2a_localize = { Share: [...]

 5. 12.06.2011 @ 00:39

  [...] del zaslug za to pa pripada napačnim klubskim vizijam, po lanskoletni tripleti, opisani tudi pri predstavitvi kluba. Po odhodu slovitega Mourinha je španec Rafa Benitez neuspešno spreminjal vse kar je bilo dobrega [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !