Zapisal izmisljeni | 10.05.2010 - 10:07 - Kategorije: Film

Kill Bill, vol. 1 oz. četrti film legendarnega Quentina Tarantina je točno to kar najboljše počne. Reciklaža oz. poklon predhodnikom oz. v tem primeru vzhodnjaški filmski produkciji s kung fu in samurajsko tematiko, pa ameriškemu vesternu z obračuni in maščevanji, pop glasbi in še čemu …..

Kill Bill, vol. 1

vol1

Film nam prikaže zgodbo oz. maščevalni pohod Neveste/Črne mambe, ki jo odigra odlična Uma Thurman, katero se spomnim iz Final Analysis, Jennifer 8, legendarnega Pulp Fiction, ki je ustoličil Quentina Tarantina kot režijskega genijalca, pa iz Batman & Robin itd.

No, Nevesta je bila poklicna morilka imenovana Črna mamba, ki so jo razmesarili in ji poslali metek v glavo, a je nekako uspela preživeti ter se po štirih letih zbuditi iz kome. Vzdevek Nevesta je ostal iz tega obračuna, na poroki oz. poročni vaji v Mehiki, kjer v tipičnih tarantinovskih časovnih preskokih, tukaj v flasbackih, spoznamo, da je bila Črna mamba tudi ljubica svojega šefa Billa, da je bila z njim noseča, ta pa ji je poslal metek v glavo …..

Po štirih letih kome se je Nevesta prebudila in krenila na krvavi, maščevalni pohod.

Najprej obračuna s temnopolto mamico, ki je bila pred leti njena sodelavka, sedaj pa je samo nevarna gospodinja. V idilični hiški predmestja se razmečeta po hiši, dvoboj na kratko prekine temnopolta deklica, a se kmalu spet nadaljuje in zaključi, ko Nevesta ubije Vernito Green/Jeannie Bell, katero upodobi Vivica A. Fox. Izjemni ženski pretep, s tipičnimi postanki oz. pauzami za izvrstne dialoge in po finalnem govoru Neveste mali Nikki Bell, ki gleda svojo mrtvo mamo, spoznamo še zgodbo prebujanja iz kome.

Pussy wagon s katerim se odpelje je povezava za flasback v bolnico, kjer bolničar Buck služi kot zvodnik Neveste v komi, saj za denar/plačilo omogoča sex z njo. In ko se Nevesta zbudi, spet vse postane krvavo, pri tem pa v še enem od mnogih flasbackov spoznamo morilko Elle Driver, katero upodobi Daryl Hannah. Nevesta pobegne iz bolnišnice, pri tem pa je legendarna scena življanja/prebujanja nog oz. premikanje palca na nogi.

Nevesta nato odleti na Japonsko, natančneje na Okinawo, kjer se ustavi v zakotnem baru. Spet dialog, ki kaže, da ne pelje nikamor, a Nevesta rabi katano vseh katan, katero naj bi ji izdelal Hattori Hanzo. Tega upodobi legendarni japonski igralec in mojster vseh možnih borilnih veščin Sonny Chiba, nad katerim je očitno navdušen tudi režiser Quentin Tarantino, saj ga omenja že v filmu True romance. No, Hattori Hanzo izdela Nevesti meč in ta se odpravi v Tokyo, kjer naj bi obračunala s O-Ren Ishii.

Zgodbo O-Ren Ishii spoznamo v kratkem, brutalnem risanem filmu, ki prikaže umor njenih staršev, pa njeno maščevanje oz. pot do vrhunske morilke. Odrasla O-Ren je Lucy Liu, znana predvsem po vlogah v Payback, Shanghai noon, Charlie’s angels, Chichago, Domino, Lucky number Slevin itd. Vrhunska morilka je postala glavna na japonski kriminalni sceni, zaradi česar je obkrožena s kopico nevarnih fac, ki jo spremljajo na vsakem koraku.

Veliki obračun se zgodi v japonski restavraciji, kjer Nevesta premaga vojsko nasprotničnih podložnikov, za njo pa se vlečejo potoki krvi, po tleh pa ležijo kosi odsekanih udov. Katana vseh katan služi svojemu namenu in preostane ji samo še  obračun z O-Ren, ki se odvije na zasneženem vrtu.

Nevesta v odbiti, rumeni motoristični jakni/trenirki, proti, v tradicionalna bela oblačila odeti O-Ren, kjer je v samurajskem obračunu lahko samo ena zmagovalka.

Če sem prav razumel, se je film vrtel nazaj, oz. kar je bilo na začetku je na koncu, kar je bilo na koncu pa je na začetku, pa spet obratno, flashbacki, vsega po malo, da gledalcu ni dolgčas in davsaj malo razmišlja …..

tarantinovsko pač, tako kot celoten izdelek, ki ga krasi še odlična glasbena podlaga oz. soundtrack za katerega je bil zadolžen RZA iz Wu tang clana …..

tiha mojstrovina

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 10.05.2010 ob 10:07 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

3 komentarjev

 1. 11.05.2010 @ 17:01

  Zakaj si povedal zgodbo? Moti me to, čeprav sem že gledal ta film. Drugič dodaj “spoiler alert”.

  Zapisal mhm
 2. 12.05.2010 @ 00:08

  mhm, pa saj nisem povedal vsega …. pač, Nevesta na maščevalnem pohodu ubije črnko, nato raztura v bolnici, odleti na Japonsko po meč in se z njim poda na finalni obračun …. zmagovalke pa nisem izdal.

  sklepal sem, da je zgodba iz leta 2003 že toliko znana, da mi jo ni treba prikrivati oz. zavijati ….

  sploh pa, sama zgodba je tukaj bolj obrobnega pomena, nič posebnega, maščevanje in te scene ….. cel kup stvari ob zgodbi oz. malih podrobnosti, ki tvorijo veličasten mozaik, je pomembnejših ….

  tudi jaz sem ga ped leti že gledal, a sem ga še enkrat – kot prvič …..

  eden tistih, ki se jih težko naveličaš …..

  Zapisal izmisljeni
 3. 17.05.2010 @ 11:28

  [...] Kill Bill, vol.1 [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !