Zapisal izmisljeni | 27.04.2010 - 13:59 - Kategorije: košarka

Čeprav sem takoj po odigranem finalu NLB lige med Partizanom in Cibono, ki so ga še drugič zapored dobili črno-beli, tokrat sredi Zagreba, po enem najbolj neverjetnih zaključkov, hotel objaviti ta zapis, mi ni uspelo ….. čas, čas, čas …. a upam, da je zadeva še dovolj sveža oziroma aktualna, torej za dodatek ne samo Finale NLB, temveč še ena zgodba o uspehu KK Partizana, kluba s primernim imenom za današnji dan, Dan upora proti okupatorju.

Lani, nekje v tem času, ko je KK Partizan še tretjič zapored osvojil, regionalno jadransko ligo oz. NLB ligo, kot se uradno imenuje, sem v TEJ OBJAVI  zapisal, da se stvari spreminjajo, le Partizan ostaja isti. 

No, isti kar se tiče osvajanja lovorik, saj so dominantni v domači, srbski ligi, v že omenjeni NLB ligi, kjer so osvojili še četrti zaporedni naslov, v elitni evropski Euroleage pa so izvedli pravi mali čudež in se uvrstili na Final four tekmovanje, o čemer bom še pisal ….

Seveda so pred sezono spet nekoliko spremenili igralski kader, predvsem so bili odmevni odhodi njihovih najboljših igralcev, a njihove zamenjave, ki so prišle precej tiho, so skupaj z ostalimi, nadaljevale z uspehi …..

No pa ostanimo pri igralskih menjavah oz. prihodih/odhodih. Pred/med sezono 2009/2010 so klub zapustili: Milenko Tepić (Panatinaikos), Stephane Lasme (Maccabi Tel Aviv), Novica Veličković (Real Madrid), Uroš Tripković (Juventud),  Čedomir Vitkovac (Budućnost), Žarko Rakočević (KK Bosna), Vukašin Aleksić (KK Radnički) in Dejan Milojević (konec kariere)

Namesto njih pa so prispeli Dušan Kecman (Panatinaikos), Branislav Đekić (FMP), Lester Mc Calebb (Mersin BB), Lawrence Roberts (Crvena zvezda/Indiana Pacers training squad), Stevan Milošević (Crvena zvezda), Aleksandar Marić (Granada), Aleksandar Mitrović (Mega) in Stefan Sinovec

Realno gledano je Partizan vstopil v to sezono močno oslabljen, a stari košarkarski lisjak Duško Vujošević, je še enkrat več iz svojega igralskega kadra izvlekel maksimum.

Še nekaj o Final four, zaključnem turnirju NLB lige, ki je letos potekal v Zagrebu. V sklepni del tekmovanja ene najbočnejših evropskih lig, kjer talenti rastejo kot gobe po dežju, se prinesel polfinalna obračuna domače/zagrebške Cibone z ljubljansko Olimpijo in pa srbskih predstavnikov Partizana s Hemofarmom. V prvem obračunu je Cibona nekoliko težje kot smo pričakovali, ugnala Olimpijo, ki se je s svojim obubožanim igralskim kadrom kar dobro upirala, v drugem obračunu pa je Partizan pričakovano odpravil Hemofarm, čeprav je ta prvakom znal povzročati težave.

V velikem finalu je vse kazalo na težko prigarano zmago Partizana, vendar je Cibona na krilih Marka Tomasa in Jamont Gordona le uspela priti do izenačenja in podaljškov, kjer je ponovno vse kazalo na zmago Partizana, a domača ekipa oz. Cibona je le uspela priti do preobrata in 0.6 sekunde pred koncem s trojko Bogdanovića povedla s 74-72. V dvorani je završalo, navijači so slavili zmago, pomočnika domačega trenrja in še nekateri so že uleteli na igrišče, še dobro da niso kot je v navadi že odstrigli mrežice, saj je sledil thriller. 0,6 sekunde oz. 6 desetink pred koncem, ko se je zadeva nekoliko umirila, a ne še povsem, je Partizan izvedel zadnji napad, žogo izpod svojega koša je prejel Dušan Kecman, ki jo preko skoraj celega igrišča vrgel in zadel ter Partizanu prinesel neverjetno zmago. 74-75. V trenutku ko je odločilna žoga uletela v koš, je večina domačih navijačev in strokovnega teama Cibone še na veliko slavila, prav tako nekateri igralci …. Koš in panika na igrišču, pričelo se je slavje Partizana oz. črno belih, domači pa so probali s pritiski na sodnike in zapisnikarsko klop, a odločitev je bila končna.

Partizan je ponovno zmagal in Lawrence Edward Roberts, Lester McCalebb, Aleksandar Marić, Dušan Kecman, Jan Vesely, Strahinja Milošević, Aleksandar Rašić,  Aleksandar Mitrović, Đekić Branislav, Slavko Vraneš , kapetan Petar Božić in Stefan Sinovec,  ki edini ni dobil priložnosti za igro, so se še enkrat več veselili …..

Ob trenutkih sreče je bil verjetno tudi pozabljen incident iz 24. minute srečanja, ko je bila tekma prekinjena zaradi napada domačih navijačev oz. skupine Bad blue boys, na mladi par, ki je navijal za Partizan in je v reševanju “svoje kože” stekel proti klopi Partizana oz. igrišča. Kasneje sta je na varno pospremila trener Partizana Duško Vujošević in pa predsednik kluba, legendarni Predrag Danilović, zaradi česar sta bila obmetavana z različnimi predmeti, zraven pa so poleteli tudi pljunki ….. Ni za pozabit …..

Naslednjega dne je sledila še uradna pritožba Cibone, a odločitev je ostala nespremenjena, koš Dušana Kecmana je obveljal in srbsko-hrvaška javnost se je še enkrat spomnila tiste, zdaj že legendarne trojke Aleksandra Đorđeviča, ki jo je dosegel na Evropskem prvenstvu ‘97 v Istambulu proti Hrvaški …. ostali pa kontroverzne zmage Partizana proti španski Barceloni, v letošnji Euroleague, a to je že tema za prihodnost, saj sta Partizan in Barcelona, poleg grškega Olyimpiacosa in ruskega CSKA Moskva, udeleženca final four turnirja, ki bo letos v Parizu.

KK Partizan, eno od največjih presenečenj evropske košarke, ki to lahko še nadgradi v Parizu in ena od najtrdnejših stalnic na naših, balkanskih prostorih ….. 

P.S.

še posnetek končnice z YouTube, za vse ki niste gledali, baje da na slovenskih programih ni bilo prenosa …..

YouTube slika preogleda

izvrstna/simpatična komentatorja programa Sport arena, na katerem sem spremljal tekmo …..

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 27.04.2010 ob 13:59 in je shranjen pod košarka. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 10.05.2010 @ 07:40

    [...] Trije udeleženci so isti kot lani in sicer Olyimpiacos, Barcelona in CSKA Moskva, namesto lanskega zmagovalca grškega Panathinaikosa pa je tu srbski oz. beograjski Partizan. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !