Zapisal izmisljeni | 25.04.2010 - 12:38 - Kategorije: Film

The Bourne identity je vohunski film iz leta 2002, ki je kasneje dobil še dva naslednika, The Bourne supremacy 2004 in pa The Bourne Ultimatum 2007.

The Bourne identity

bourneid

Potem, ko je Jams Bond postal že nekakšna parodija samega sebe je prišel novi agent, Jason Bourne, ki ga je odlično upodobil Matt Damon, predtem znan po vlogah v filmih kot so Courage under fire, Good Will Hunting, Rounders, Saving private Ryan, The talented Mr. Ripley, Dogma, Ocean’s elewen, Ocean’s twelwe in Ocean’s thirteen, Stuck on you, Syriana, The brthers Grimm,  The good shephard, Departed in ostalimi, ter svežim Invictus.

Njegova filmska spremljevalka Marie Kreutz je nemška igralka/pevka Franka Potante, znana predvsem po nemški uspešnici Lola rennt oz. Run Lola run.

Duo se združi v Švici, v Zurichu, potem ko v uvodu spoznamo, da so italijanski ribiči, nekje v mrzlem morju našli z metki prerešetano truplo, ki je imelo pod kožo vsadek s številko računa banke v Zurichu. Mladenič, ki se ne spomni niti svojega imena saj ima amnezijo oz. se ne spomni svoje preteklosti, se napoti proti Zurichu, kjer kot sem že zapisal spozna Marie Kreutz.

Mladenič kmalu ugotovi, da je Jason Bourne, ki ima kopico sposobnosti od pretepanja in ravnanja z orožjem do vedenjskih navad, kjer si zapomni registrske tablice, razdalje v korakih in ostale podatke, povsem odvečne, navadnim smrtnikom ….

Jason Bourne je, kot se kasneje izkaže, CIA agent, ki ga CIA oz. določeni njeni posamezniki hočejo ubiti, zaradi česar se prične njegov beg po Evropi, naključje pa hoče, da je v vse skupaj vpletel še Marie, ki naj bi ga za dobro plačilo s svojim Mini Morrisom samo prepeljala od Zuricha do Pariza ….

Dobra napeta zgodba, vrhunski thriller z dobrimi akcijskimi sekvencami, predvsem pa veliko bolj verjetna stvar kot so bili James Bondi, ki so ob močni konkurenci, tudi sami postali mnogo kvalitetnejši ….

Jason Bourne skozi film počasi razkriva svojo preteklost, delci spomina pa se sestavljajo v celoto, ki se razjasni ob koncu filma, v tem času pa ga preganjajo vse lokalne Policije, CIA, plačanci itd.

Izvrstni Chris Cooper kot glavni negativec filma oz. koordinator lova na pobeglega agenta, Brian Cox kot njegov nadrejeni, standardno prepričljivi Clive Owen kot agent-ostrostrelec, simpatična lepotička Julia Stiles in ostali stranski liki dajejo še večjo težo temu izvrstnemu filmu, ki je dobil še boljša/atraktivnejša nadaljevanja, vendar tudi Bourne Identity je, zame, vrhunski izdelek, pa čeprav gre v bistvu za nekakšen buddy-buddy film, kjer neznanca združita moči in na svojem begu in lovu za pravico/resnico premagata vse ovire.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 25.04.2010 ob 12:38 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !