Zapisal izmisljeni | 25.04.2010 - 10:50 - Kategorije: Film

Po lepem sončnem dnevu, sem si privoščil filmski večer, med drugimi pa sem si ogledal tudi L.A. Confidental oz. kot glasi slovenski prevod L.A zaupno, hitič ‘97 leta ….

L.A. Confidental

la

Film s kopico izvrstnih igralcev, kjer sta svoj dokončni preboj ustvarila avstralca Russell Crowe in Guy Pierce, a grem po vrsti ….

Dogajanje filma je postavljeno v pedeseta leta, ko Policija zaradi utaje davkov zapre vodjo L.A. kriminala, za njim pa zazeva nekakšna luknja in območje oz. Policija in lokalni kriminalci, so v pričakovanju naslednika oz. tistega, ki bo sposoben prevzeti in nadaljevati nečedne posle ….

Russel Crowe je Wendell Bud White, čistokrvni policaj oz. detektiv, ki za dosego cilja/pravice ne izbira sredstev, v predstavitvi pa na Božični večer nalomi nasilneža, ki pretepa ženo. Njegov partner, Dick Stensland, ki ga upodobi Graham Beckel, je nekoliko zapiti, ležerni stari lisjak, ki nekaj trenutkov kasneje na policijski postaji, pod vplivom alkohola, naredi pizdarijo, vendar vmes se duo sreča še s fatalko Lynn Bracken oz. Kim Basinger in njeno družbo ….

Na drugi strani spoznamo vase zagledanega detektiva Jack Vincennesa, izvrstno ga upodobi Kevin Spacey, kateri v sodelovanju z novinarjem Sid Hughesom, simpatični Danny DeVitto, na oddelku za narkotike lovi hollwoodske  zvezdnike. Novinar/vohljač Sid izda lokacijo, Vincennes izvede aretacijo, tabloidneži pa vse skupaj zabeležijo ….

No, na policijski postaji, zaposleni praznujejo Božič, pri tem pa opiti Stensland pretepe zaprte mehičane, ki naj bi napadli njihova dva kolega. Stvari uidejo iz vajeti, bi rekli, mladi karierist Edmund Exley, ki ga igra Guy Pearce pa ni kos podivjali masi, katero na njihovo nesrečo v času maltretiranja in pretepanja zaprtih, fotografirajo novinarji, ki na postaji delajo reportažo o Božičnem večeru med policaji ….

V aferi Krvavi Božič, Stenslenda in še nekatere odpustijo, White je suspendiran, a se njegov nadrejeni Dudley Smith, ki ga igra večni negativec James Cromwell, postavi zanj in White je kmalu v Smithovi enoti. Vincennas se prebrisano nekako nagodi oz. priča v dokaj nepomembnem delu, Edmund Exley pa je zavoljo kariere oz. napredovanja, glavna priča ….

Kmalu se zgodi večkratni umor, med žrtvami pa je Stensland, Susan Lefferts – prijateljica fatalke in še nekateri drugi, zaradi česar se Policija poda na lov za morilci, film pa prikaže vsakega od opisanih, kako se na svoj/edinstven način loti preiskave ….

Dudley Smith vse skupaj koordinira in usmerja, kmalu pa vse kaže, da so bili storilci trije črnci in primer je relativno hitro uspešno zaključen, le nekaterim ne da miru ….

Prikaz L.A. Policije, kjer vladajo podkuplivost, podtikanje dokazov oz. pištol, ustrahovanje/pretepanje in ostale nečednosti …. prikaz posameznikov, ki vsak na svoj način hodijo po strani dobrih fantov, po črti in po strani slabih fantov, meje med temi pa so slabo vidne …. prikaz takratne družbe, s špiclji, mrhovinarskimi novinarji, zvezdništvom, zvodništvom, prostitucijo, homoseksualnostjo, drogami, izsiljevanji, varovanjem, rasizmom itd.

Zelo dobro zastavljena zgodba, kjer vsakdo od igralcev dobi svojih “5 minut slave”, na žalost pa je zaključek filma nekoliko preslab. Nasprotnika postaneta buddya, z združenimi močmi pa v streljačini, proti skupnemu sovražniku oz. glavnemu negativcu filma, za katerega ni težko predvideti, kdo to je, postaneta junaka.

Za povrh vsega pa je po predvidljivem Happy endu, še pričakovana romanca …..

Zelo dobrih 120 minut in obupnih 18 ….

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 25.04.2010 ob 10:50 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 21.09.2010 @ 18:53

    [...] mojstrovinah kot so vloge v Outbreak, A time to kill, Midnight in the garden of good and evil, L.A. confidental, The negotiator,  American beauty, Pay it forward, K-Pax in [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !