Zapisal izmisljeni | 24.04.2010 - 13:17 - Kategorije: Film

Film, pri nas znan kot Morilci, tatovi in dve nabriti šibrovki, ki ga je leta ‘98 svetu predstavil angleški režiser Guy Ritchie, znan tudi kot bivši mož Madonne.

Guy Ritchie, ki nas je nekoliko kasneje navdušil še s precej podobnim Snach, pa Revolver, RockNrolla, pred časom pa je haral z novo različico Sherlocka Holmesa ….

lockstock

Film s svojo zgodbo predstavi mozaik kriminalcev Londona, kjer štirje “sitni kriminalci”  Bacon (Jason Statham), Soap (Dexter Fletcher),  Tom (Jason Flemyng) in Eddie (Nick Moran) zberejo vse svoje prihranke oz. 100.000 funtov za partijo kart, ki naj bi jo odigral Eddie in jim prislužil veliko denarja. A Eddie, izvrstni kvartopirec je žrtev prevare in izgubi ves danar, pri tem pa se še zadolži pri Harry “The Hachetu” (P.H. Moriarty), ki je daleč naokoli znan po svoji krutosti in njegova kruteža Barry “The Baptist” (izjemni Lenny McLean) in pa pogodbenik Big Chris (bivši divji nogometaš Vinnie Jones) naj bi bila garancija, da zberejo denar, v nasprotnem pa se lahko poslovijo od svojih prstov, kasneje še česa, na koncu pa od življenja ….

V naslednjih dneh panično iščejo rešitev za odplačilo dolgov, a šele ko Eddie v sosednjem stanovanju sliši pogovor med lokalnimi kriminalci, ki bodo oropali mehkužne dilerje, skujejo načrt.

Tačas Harry The Hachet naroči vlom v dvorec, kjer sta dve dragoceni puški/šibrovki, organizacijo pa prepusti Barry The Baptistu, ki najame dva lokalna lopovčka, ta pa seveda stvar zajebeta in prineseta napačne puške, pravi dve pa prodata debelemu grku Nicku (Stephen Marcus), ki slovi kot izvrsten preprodajalec ukradene robe. No, kvartopirska četvorka pri Nicku nabavi šibrovki, za katero noben od vpletenih sploh ne ve koliko sta vredni in se pripravi na rop lokalnih kriminalcev.

V tem času ti pod vodstvom Diamond Doga (Frank Harper) napadejo zakajene študente oz. dilerje, kjer vse nekako uide kontroli in padejo prva trupla. Vseeno uspešna ekipa, ob vrnitvi domov naleti na presenečenje, saj jih v zasedi pričaka kvartopirska štirica s šibrovkami in noži, jim odvzame ves denar in ganjo, katero ponudi v odkup grku Nicku, ta pa naprej temnopoltemu norcu Rory Breakerju (Vas Balckwood). No, Rory pri preverjanju kakovosti robe ugotovi, da je to v bistvu njegova, saj so jo študentki razpečevali zanj in grk Nick se znajde v težavah zaradi česar izda kvartopirce.

Tačas lokalni kriminalci ugotovijo, da so jih oskubili sosedje in pri njih pripravijo zasedo, pred prihodom prekrokane četverice, ki je svoj podvig proslavila s hektolitri alkohola, pa v stanovanje uleti Rory s svojo tolpo in po še enem množičnem strelskem obračunu, je tu kup trupel. Na naslovu se znajde še Big Chris, ki tam najde šibrovki, ki ju išče, kvartopirci pa vzamejo krvavi denar in kot Big Chris pred njim napotijo k Harry The Hachetu.

Pri Harryu sledi še obračun med malima lopovima, ki sta ukradla šibrovki in Harryem ter Barry The Baptistom, pa Diamond Dogom in Big Chrisom, ter četverico kvartopircev …..

Mojstrovina, kjer navduši kopica britanskih likov, igralcev, pa zgodba, duhovitost, nepredvidljivost, glasba ….

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 24.04.2010 ob 13:17 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

3 komentarjev

 1. 24.04.2010 @ 13:37

  paucstadt

  Odličen film!

  Zapisal paucstadt
 2. 24.04.2010 @ 14:48

  jp

  Zapisal izmisljeni
 3. 24.04.2010 @ 16:49

  [...] Lock, stock and two smoking barrels [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !