Zapisal izmisljeni | 19.04.2010 - 17:17 - Kategorije: seznami-lestvice

V poplavi nekakšinih lestvic vsega možnega je tu še lestvica zgrešenih nakupov oz. igralcev, ko so bili pred sezono 2009/10 najavljeni kot velike okrepitve, za katere je bilo porabljeno veliko denarja, pa ti tega niso upravičil ….

enajsterica;

Kar stisne me, ko zapisujem, da je 27-letni brazilski virtuoz Kaka zgrešen nakup, a dejstvo je, da je igralec razočaral, nekaj tudi zaradi težav s poškodbami, predvsem pa zaradi nerazumljivo težke prilagoditve v galaktičnem Realu. Kot oteževalna okoliščina pa je, sloviti portugalec Cristiano Ronaldo, ki je v klub prispel v približno istem času, tudi v dresu Reala naravnost blestel in prav to so vsi pričakovali tudi od brazilca. Definitivno razočaranje sezone, če se pomisli, kakšne kapacitete in sposobnosti ima igralec, ki je stal 64 milijonov eurov, vendar ga za razliko od mnogih neučakancev ne bi še odpisal. Zanimivo, da so se pojavila namigovanja, da ga je AC Milan prodal, ker je vedel za njegove težave s poškodbami oz. da je Real v enem najodmevnejših transferjev letos, kupil “mačka v žaklju” …..

Še en iz galaktičnega Reala, ki je presenetljivo kmalu izpadel iz Lige prvakov, kjer so ciljali na sam vrh, v domačem prvenstvu pa nadaljevali s serijo porazov proti največjemu konkurentu, Barceloni. 22-letni francoz Karim Benzema, je po mojem mnenju, prekmalu zapustil matični Lyon in se v transferju vrednem 35 milijonov eurov, še premlečen, znašel v verjetno najslovitejšem klubu na svetu oz. bolje rečeno, da se ni znašel v najslovitejšem nogometnem klubu. Kot oteževalno okoliščino je imel pričakovano izjemno konkurenco oz. razigrana in strelsko razpoložena Cristiana Ronalda in argentinca Gonzala Higuaina, svojih redkih momentov za potrditev svoje kvalitete pa ni preveč dobro izkoristil. Na žalost se ni obnesla teorija, da je vse kar je dobrega in ima veze z Zinedinom Zidanom, ne pomeni avtomatsko, da je primerno/koristno za Real in pred poletnim nakupom Riberya bo potrebno dobro premisliti. Mladi Karim Benzema pa naj bi po namigovanju mnogih, svojo staro formo, v naslednji sezoni poiskal na posoji v Manchester Unitedu ….

Tudi v nemškem Bayernu se včasih zmotijo in v Nemčiji precenjeni 24-letni napadalec Mario Gomez, kateri je pred sezono prispel iz Stuttgarta, ni pokazal veliko. Igralec s kupom pomanjkljivosti, pri katerem je opazno pomanjkanje tehničnega znanja, si vsekakor ni zaslužil bundesligaškega rekorda oz. okoli 35 milijonov eurov, prav tako ne vpoklica na svetovno prvenstvo, saj je letošnjih 10 zadetkov, kot jih ima v času nastajanja zapisa, predvsem pa njegova igra oz. sodelovanje v uspehih ekipe, enostavno premalo. Za vzgled so mu lahko poceni kupljeni hrvat Ivica Olić in pa mladci iz lastnega pogona, kateri “garajo na vsaki tekmi” pri tem pa navdušujejo in dosegajo izjemno pomembne gole, ki klub vodijo do nadpričakovanih rezultatov ….. 

Še eden kiks Bayerna, saj 31-letni ukrajinski reprezentant Anatoliy Tymoshchuk ni opravičil 10 milijonov eurov, kolikor je nemški velikan plačal zanj ruskemu prvaku Zenitu. Igralec se očitno ni znašel, saj je večino časa na rezervni klopi, nizozemski trener Luis van Gaal pa na njegovem igralnem mestu vztraja s še starejšim, nizozemskim veteranom Markom Van Bommelom. Če po pravici zapišem, sem pričakoval takšen razplet, saj so le redki vzhodnjaki nogometno uspeli na zahodu. Najverjetneje sledi iskanje novega kluba …..

Še en ukrajinec, ki na Zahodu ni našel svoje sreče. 23-letni Dmytro Chygrynsky je obtičal na rezervni klopi Barcelone, kar pa ne preseneča, saj ima slednja izvrsto ekipo, ki ruši vse pred seboj in ekipe, ki zmaguje se ne menja. Kar neverjetno zveni, da je njegov transfer stal okoli 20 milijonov eurov, vendar ne gre pozabiti, da je sezono predtem res odigral fantastično in bivšemu klubu Šahtjoru s svojo neprebojnostjo pomagal do naslova Pokala UEFA. Igralec nadaljuje s tradicijo velikih zatonov igralcev iz vzhodnega dela Evrope, ki v zahodnih ligah nikakor ne nadaljujejo po starem ….

26-letni nizozemski napadalec Klaas Jan Huntelaar je občutil kolikšna je razlika med povprečno evropsko ligo oz. nizozemsko in pa vrhunsko nogometno ligo oz. špansko in italijansko. Igralec, ki je blestel v domači-nizozemski ligi, ni svojega slovesa golgeterja upravičil ne v Realu, ne v AC Milanu, kamor je bil pred to sezono za 16,5 milijona eurov, prodan oz. transferiran iz Reala, kjer jim je hitro postalo jasno, da ni klasa, ki jo želijo. Verjetno se tudi v Milanu že zavedajo, da bi vloženi denar zanj lahko porabili veliko pametneje oz. za katerega drugega igralca, ki bi prispeval/povrnil z igro več kot okorni nizozemec ….

23-letni Argentinac Mauro Zarate je po lanskoletni  posoji v Laziu, iz katarskega Al-Saada, ko je igral zares izvrstno in impresioniral italijansko publiko, za okoli 22 milijonov, dokončno prestopil v rimski klub, kjer pa se nekako izgubil v povprečju, celo podpovprečju. Njegov Lazio ima v tej sezoni velike težave, saj so celo v borbi za obstanek v ligi, Zarate pa ima težave s svojimi igrami, saj je v času zbiranja teh podatkov oz. času pisanja, v 22 tekmah za klub dosegel samo 3 zadetke, poleg tega pa je še v sporu z navijači Lazia. Torej, zanj zlahka lahko zapišem, da gre za zgrešen nakup, čeprav se je pred sezono zdelo drugače …..

26-letni brazilec Felipe Melo je bil odkritje prejšnje sezone, kjer je briljiral v dresu Fiorentine in bil želja mnogih klubov, odločil pa se je za Juventus, ki je zanj odštel 20 milijonov eurov. Uboga sezona Juventusa, kjer so navijači za dežurnega krivca označili prav “okrepitev iz Firence”  ki je celo osvojil nagrado za najslabšega igralca Seria A oz. 1. italijanske lige, vendar mislim, da tako slabo spet ni bilo. Juventus je dejansko zabluzil, angažmani trenerjev z omejenim znanjem to samo potrjujejo in v takšnem kaosu tudi Felipe Melo, čigar glavne odlike so destrukcija nasprotnikove igre, ne more preveč pomagati, še posebaj pa ne more on biti organizator igre, kot se od njega pričakuje. Strinjam se, da bi lahko ponudil več, vendar marsikdo bi se izgubil v takšnem Juventusu …..

In prav takšen je še en brazilec v vrstah Juventusa, 25-letni Diego Ribas sa Cunha oz. samo Diego. Igralec za katerega se je borilo kar nekaj klubov – evropskih velikanov, je po letih sreče v nemškem Werderu iz Bremena za okoli 24,5 milijona eurov prestopil v Juventus, kjer je doživel trdo prizemljitev. Po izjemnih partijah v taktično neobremenjeni nemški ligi je občutil vso taktično moč italijanske lige, kjer nikakor ni prišla do izraza njegova individualna kvaliteta in precej upravičeno je ob zgoraj navedenem sonarodnjaku Melu, postal eden od krivcev obupne Juventusove sezone. Igralec, ki naj bi držal vse niti ekipe oz. igre je razočaral in seveda se je znašel v tej rubriki ….

Sloviti Liverpool je izjemnega Xabi Alonsa, ki je prestopil v španski Real Madrid, poskušal nadomestiti s 25-letnim italijanskim upom iz AS Rome, vendar Alberto Aquilani ni uspel niti približno igrati kot njegov predhodnik. Del krivde gre tudi na račun poškodb s katerimi se muči že vso sezono, na njegovo žalost je prav zamenjava Xabi Alonso – Aquilani proglašena za enega glavnih razlogov ene najslabših sezon kluba in jasno je da igralec še ni upravičil tistih 20 milijonov eurov, ki so bili vloženi v njegov prestop, a jaz bi mu dal naslednjo sezono še eno priložnost, čeprav se zdi nekoliko premehak za čvrsto angleško ligo ….

Iz Barcelone pa je v Italijo, natančneje v Inter odšel 29-letni kamerunec težkega karakterja Samuel Eto’o, ki po je  neumornem zabijanju v španski ligi, nekoliko zastal. Samo 12 zadetkov v 1. italijanski ligi je vsekakor premalo za napadalca takšnega kova, ki je bil del transferja oz. zamenjave Ibrahimović – Eto’o + denar, vendar je z enim golom, ki ga je zabil v Ligi prvakov, ko je Inter izločil Chelsea, upravičil del vložka in Inter približal dolgoletnim sanjam, osvojitvi Lige prvakov. Čas bo pokazal koliko “drag(ocen) gol” je bil to. Ne glede na vse igra Eto’o eno svojih najslabših sezon, vendar ima do konca sezone še nekaj izjemno pomembnih tekem, kjer lahko od Zgrešenega nakupa, postane heroj, zato je v tej rubriki pogojno. Zlata rezerva Top ten lestvice …..

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 19.04.2010 ob 17:17 in je shranjen pod seznami-lestvice. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

10 komentarjev

 1. 21.04.2010 @ 23:38

  glede etooja se ne strinjam! res je da zabija manj kot v barci, je pa prinesel neko dodatno kvaliteto interju, predvsem pa dragoce izkušnje iz CL. kot zanimost večino svojih golov je zabiu na velikih tekmah oz. so njegove zadetki prinašali zmage!

  pa zarate ni v sporu z navijači, pred parimi tedni si je celo skupaj z njimi pogledat tekmo iz curve(navijaški sektor)!!

  Zapisal cuchu
 2. 22.04.2010 @ 17:19

  cuchu, prav zaradi tega kar navajaš, je Eto’o v rubriki samo pogojno, dejansko pa je to ena njegovih slabših sezon, ne glede na izkušnje in pomembnost golov ter vse ostalo s čimer se poskuša ta sezona ublažiti. Zame je pravi killer na igrišču, vendar realno gledano je razočaral in za zdaj ni upravičil vloženega.

  Zarate je nekako zgladil svoje spore z delom navijačev in prejšnji mesec je bil dejansko na njihovi tribuni, celo na ograji in vodil navijanje proti Bariju, pri tem pa so v javnost prišle fotografije, kjer je s fašistično nastrojenimi Irrducibili izvajal zloglasni “sari rimski pozdrav”. Insiderji pravijo, da je spor z delom navijačev, zglajen samo začasno, odprt pa nov spor s trenerjem in predsednikom.

  Tudi njega bi lahko uvrstil v rubriko pogojno, saj je sam odkupil svoj preostanek pogodbe oz. v Lazio prišel kot igralec brez odškodnine, a njegov učinek je res mizeren in tudi plača kot jo ima je preveč za to.

  Zapisal izmisljeni
 3. 28.04.2010 @ 08:34

  [...] Klose in ostali zvezdniki, vključno z dragimi okrepitvami/zgrešenimi nakupi o katerih sem pisal TUKAJ,  FC Hollywooda kot Bayern radi imenujejo. Bayern je, kot sem pred sezono napovedal TUKAJ,  na [...]

 4. 30.04.2010 @ 16:18

  [...] poskrbel/zadel Alberto Aquilani in po sezoni prežeti s poškodbami, vsaj nekoliko upravičil status okrepitve.  V drugem polčasu je ostalo 1-0 do konca regularnega dela oz. do konca tekme in ker se je z [...]

 5. 19.05.2010 @ 19:22

  [...] bi dejali finančniki in politiki, nekateri pa bodo vrženi v zrak oz. jih bomo poimenovali Zgrešeni nakupi. Ne glede na to, pa bo marskiateri nogometaš, ki bo dobil nove delodajalce, bogatejši za [...]

 6. 4.11.2010 @ 09:45

  [...] Ligi prvakov, s čimer praktično sam, v odsotnosti največjih zvezdnikov, vleče klub, po mnenju o zgrešenem transferju pa končno opravičuje vloženo. V nadaljevanju tekme je v 90. minuti sledil še gol za 0-4, [...]

 7. 10.01.2011 @ 00:35

  [...] 2. Mario Gomez (iz Stuttgarta v Bayern 2009.) – 30 [...]

 8. 10.06.2011 @ 01:36

  [...] germanskem slogu, torej v izdihljajo tekme še enkrat poentiral Gomez, ki je v enem letu napredoval od Zgrešenega nakupa, do prvega strelca Bundeslige o čemer še nameravam [...]

 9. 15.06.2011 @ 00:56

  [...] pravijo Bayernu in v novi sredini, v debitantski sezoni povsem razočaral, da sem ga uvrstil med zgrešene nakupe. Dejansko je njegovih 10 golov v 29-ih srečanjih premalo, če je na drugi strani, na tehtnici kar [...]

 10. 10.08.2011 @ 20:47

  [...] zadnjo fazo poletnega prestopnega roka je tu še, podobno kot že enkrat poprej, tu seznam zgrešenih nakupov oz. transferjev sezone [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !