Zapisal izmisljeni | 16.04.2010 - 11:37 - Kategorije: Aktualno

Pred dnevi sem spet bral o nasilju na stadionu Marakana, pred časom pa je bilo spet nekaj izjemno nasilnih dejanj navijačev po svetu ….. v Franciji, v Grčiji, v Južni Ameriki je to že nekakšna stalnica …..

No, objava nima veliko skupnega s huliganstvom, vendar vseeno ….

Tisti, ki spremljajo nogomet že desetletja vedo, da so huligani v Angliji imeli navado na stadionih, v jurišu zavzeti tisti del tribun, kjer so se nahajali nasprotni navijači, pri tem pa jih dodobra prebutati ….. Ker stadioni takrat niso imeli pregrad med navijači oz. ograj okoli igrišča je bilo to precej enostavno opravilo …. eno najhujših takšnih divjanj pa je privedlo do tragedije na stadionu Heysel v Belgiji, pred finalom evropskega pokala med Liverpoolom in Juventusom, ko so angleški navijači uleteli med italijanske, v kaosu nasilja in stampedu pa je bilo do smrti poteptanih 39 ljudi, več kot 600 pa ranjenih …..

Zaradi preprečitve tega oz. takšnih dejanj so na angleških stadionih uvedli te železne kletke oz. ograje/pregrade, ki so onemogočale oz. oteževale neposredne stike dveh navijaših skupin na samem stadionu ….

No, 15. aprila 1989 pa se je na stadionu Hillsborough, kot posledica takšnih ukrepov in še nekaterih drugih dejavnikov, zgodila tragedija …..

V polfinalu FA pokala naj bi se na omenjenem stadionu v Sheffieldu pomerila Liverpool in Nottingham Forest, vendar je bila tekma po samo šestih minutah prekinjena …..

Ugotovitve so pokazale, da je šlo pri organizaciji tekme za serijo napak, ki so privedle do tragedije. Varnostniki so na tribuno Leppings Lane spustili preveč navijačev Liverpoola oz. redsov, čeprav je bila ta že zdavnaj prenatrpana, ob tem pa je bilo navijačem Liverpoola, ki so bili številčnejši kot nasprotni navijači, dodeljeno kar 6.000 manj vstopnic. Ni odvečno napisati, da so zaradi manjšega števila kart dobili tudi manjšo tribuno oz. manj prostora, že omenjeno, pri tem pa je pred stadionom nastajala vse večja množica nezadovoljnih navijačev, ki niso mogli vstopiti, preko 2.000 naj bi jih bilo ….

Ob pričetku tekme so ti vse bolj potiskali proti vhodu stadiona in Policija je izdala komando, da se jih spusti na tribuno, saj naj bi bili ti pritiski nevarni za življenja tistih pred zaprtimi vrati, pri tem pa so verjetno računali, da je na tribunah še nekaj prostora oz. da se bo množica že nekako razporedila, a ni bilo tako.

Že tako prenatrpana množica Redsov je ob vstopu zunanjih navijačev postala ujeta in brez zraka, tisti spredaj pa so bili potisnjeni ob zaščitne ograje odbadne z žico, ki naj bi preprečeval vpade navijačev na igrišče oz. dostop preko zelenice do nasprotnih navijačev. Tudi desno in levo niso mogli, saj so bile tudi tam zaščitne ograje in masa navijačev je tiste spredaj enostavno potisnila v smrt, medtem ko je tekma še vedno trajala, prav tako pa TV prenos.

No, v že omenjeni šesti minuti je eden od policajev stekel na igrišče do sodnika in mu rekel naj prekine tekmo, kamere pa so se obrnile proti tribuni z Redsi, kjer so prve žrtve oz. telesa že polagali ob igrišče. Policaji in redarji so pomagali ukleščenim navijačem spredaj, ruvali so oglasne panoje in jih na njih nosili do bolničarjev, navijači z zgornjih tribun pa so dvigovali navijače s te spodnje kritične …..

Kamere BBC-a so v živo prenašale tragedijo, kjer je umrlo kar 96 navijačev, zadnji leta ‘93, ko so ga v bolnišnici odklopili z aparatur, ki so ga ohranjale pri življenju …..

Varovalne ograje so bile zid smrti, masa navijačev je poteptala/zadušila svoje kolege, ogranizacija tekme pa je bila obupna ……

FC Liverpool je v čast pokojnim, svojemu grbu dodal dva plamena

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 16.04.2010 ob 11:37 in je shranjen pod Aktualno. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !