Zapisal izmisljeni | 15.04.2010 - 11:39 - Kategorije: Film

Evo ga, še en, ki sem ga že gledal, a nekateri so enostavno vredni še drugega, tretje itd ogleda ….

Znanstvena fantastika iz leta ‘95, stvaritev Terry Gilliama, najbolj znanega po svojem delovanju pri ekipi Monty Python, od njegovih predhodnih del pa sta mi še najbolj znana Brazil in pa veličastni Fear and loathing in Las Vegas

12monkeys

Še en film, kjer Bruce Willis rešuje svet, tokrat dobesedno, saj ga iz sedanjosti oz. nekje iz leta ‘97, ko so redki preživeli ljudje pod zemljo, pošljejo na površje zbirati podatke o smrtonosnem virusu, ki naj bi/je pobil skoraj celotno človeštvo ….

Redkobesedni Bruce oz. filmski James Cole v opustošenem mestu, očitno v sedanjosti, ko je virus že pomoril človeštvo, nabira vzorce in jih nosi znanstvenikom pod zemljo, v naslednjem popotovanju pa ga pošljejo v leto 1990 oz. v preteklost. Zmedenega tipčka v dežnem plašču zaprejo v umobolnico, saj njegove besede, da prihaja iz prihodnosti zvenijo vse prej kot razumne. Tam ga dodelijo Dr. Kathryn Reilly, katero odigra privlačna Madeleine Stowe, meni vedno na nek čuden način sexy-lady, kasneje po njenem pregledu, pa ga zaprejo v zaprti oddelek. Med kopico norcev spozna Jeffrey Goinesa, katerega maestralno odigra Brad Pitt, ki se ves čas nekaj praska, krili z rokami, trza z obrazom, skratka upodobi enega najbolj unikatnih norcev. Zame, njegova najboljša vloga, ki prekosi vse tiste njegove glanve, v filmu pa zasenči celo glavno vlogo oz. velikega Bruca. No, da se vrnem na zgodbo, Jeffrey pomaga Jamesu pri pobegu, ki pa se ne konča uspešno, a ta iz izolirane samice enostavno izgine, saj se vrne nazaj naprej v sedanjost oz. leto ‘97.

Znanstveniki nezadovoljni z delom Jamesa, mu dajo še zadnjo priložnost, pri tem pa ga najprej pomotoma pošljejo v I. svetovno vojno, nato pa še v leto ‘96, čas tik pred izbruhom smrtonosnega virusa, ki naj bi ga namerno razposlala skupina imenovana Army of 12 monkeys, katero naj bi vodil prav Jeffrey Goines, sin bogatega znanstvenika, katerega upodobi tolikokrat negativni Christoper Pulmmer, ki skupaj s svojim pomočnikom Dr. Petersom, ki ga igra David Morse, vodi laboratorij, kjer se virus tudi nahaja.

V zadnjem delu filma se prične policijski lov na Jamesa, ki naj bi ugrabil Dr. Reilly, vendar mu ta sedaj že verjame, da prihaja iz prihodnosti oz. da ona živi v preteklosti, sam James pa verjame njenim prejšnjim tezam, da je to vse v njegovi glavi. Film, ki spretno zakriva, kaj je res in kaj ne oz. kdo so člani skupne Army of 12 monkeys, ter kdo bo sploh razširil smrtonosni virus …..

Zgodba se razplete na letališču v dogodkih, ki jih je James Cole v preteklosti že videl kot 5-letni otrok …..

Zame je film prava poslastica, čeprav ne maram preveč te znanstvene fantastike, pa potovanj skozi čas in podobnih reči, glavni razlog za to pa so napeta/zanimiva zgodba, ki jo stežka predvidiš, predvsem pa odlična igralska ekipa, ki film dvigne na najvišji nivo.

Močno priporočam ….

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 15.04.2010 ob 11:39 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

6 komentarjev

 1. 15.04.2010 @ 13:34

  http://filmoljub.blogspot.com/2008/09/twelve-monkeys-1995.html

  Brad Pitt v tem filmu res (še enkrat) pokaže, da je v resnici zelo spodoben igralec, če mu karakterizacija likov omogoči, da pokaže, kaj zna. Sicer pa so mi osebno njegove sila zanimive vloge še v filmih Kalifornia (1993), Fight Club (1999), Snatch (2000) in Burn After Reading (2008).

  Zapisal filmoljub
 2. 15.04.2010 @ 14:53

  Se strinjam, da je Brad Pitt zelo-zelo dober igralec, a njegovo medijem zanimivo privatno življenje oz. zvezdništvo, precej ljudi odvrne od filmov, kjer igra, češ da gre za navadnega pozerja …. Kaže da imava precej podoben okus glede njegovih vlog, s tem da Burn after reading še nisem uspel gledati, všeč pa mi je bil še v True romance, kot zakajenec s kavča ….

  dokaj redno prebiram tvoj blog in povezave z njega, zaradi česar sem se kar nekajkrat vprašal, kakšno mnenje ima pisec takšnih recenzij o mojih precej skromnih opisih, predvsem samih filmskih zgodb …..

  Zapisal izmisljeni
 3. 15.04.2010 @ 15:44

  IZTOK GARTNER

  Ni me prepričal, niti film, niti Brad Pitt.

  Zapisal IZTOK GARTNER
 4. 16.04.2010 @ 10:48

  zanimivo, za film bi še nekako razumel …. a Brad Pitt je bil res maestralen, najprej z izjemnimi kretnjami in mimiko leta ‘90 v ustanovi, nato pa že nekoliko bolj umirjen, a še vedno s tistimi značilnimi trzaji leta ‘96 ….

  Zapisal izmisljeni
 5. 16.04.2010 @ 11:01

  dokaj redno prebiram tvoj blog in povezave z njega, zaradi česar sem se kar nekajkrat vprašal, kakšno mnenje ima pisec takšnih recenzij o mojih precej skromnih opisih, predvsem samih filmskih zgodb
  Hvala, me veseli, da sem komu zanimiv. Tvoje opise tudi jaz prebiram, kolikor jih opazim (ker sicer pogosteje pišeš o drugih stvareh, ki pa jih ne spremljam tako pogosto) in se večinoma kar strinjam z vsem. Ampak ni stvar v strinjanju ali nestrinjanju, vse to so zgolj subjektivna mnenja — fajn je le, da argumentiraš in pojasniš svoje mnenje, kakršnokoli že je, zato da lahko kot bralec razumem, zakaj na nekaj gledaš, kakor gledaš, to je tisto kar mi je zanimivo — ne glede na to ali se s samo oceno filma strinjam ali ne. Nekoga recimo ta film ni prepričal — okej, kul, ni problema. Če bi pa začel taisti recimo srati in vehementno razglašati, kako je film (enega najbolj priznanih režiserjev in scenarista slavnega Montyja Pythona) navaden drek, potem se jaz poserjem na tega “recenzista”.

  Zapisal filmoljub
 6. 21.09.2010 @ 16:16

  [...] režisreja, ki ima za seboj meni izvrstno filmografijo, ki vključuje kultne Monty Python, Brazil, 12 monkeys, pa Fear and loathing in Las Vegas z Johnny Deppom, The brothers Grimm s Heath Ledgerjem in Matt [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !