Zapisal izmisljeni | 12.04.2010 - 10:09 - Kategorije: Film

Kot sem zapisal/obljubil  že v objavi Rocky Balboa, o filmu Rocky iz leta 1976 kdaj drugič ….

No, sinoči sem na TV, v večernih urah pogledal prvi film iz serije Rocky, tistega legendarnega iz leta 1976.

ena

Seveda sem film gledal že v rani mladosti, prvič še kot otrok …. nek petkov večer, če se ne motim, sem ga ujel, nekje na sredi, ko se je pripravljal za fight …. čisto otroško navušenje …. drugič sem ga gledal nekje v začetku najstništva, prvič celega, zdel se mi je nekoliko razvlečen, s premalo akcije ….

Sinoči pa sem se zadovoljno zleknil na kavč in ga pogledal še enkrat.

Kot je že znano, zdaj že legendarni Sylvester Stallone je Rocky Balboa z boksarskim nadimkom Italijanski žrebec, nižjerazredni boksar, v privatnem življenju pa osaljena dušica, brez denarja,  ki precej neuspešno dela kot izterjevalec denarja za lokalnega pobiralca stav, saj je preveč dobrega srca. Tipček, ki ga poznajo vsi v kvartu in mislijo, da ne bo nikoli nič iz njega, 30-letni boksar, ki se počasi bliža k koncu kariere ….

Rocky pa trimčka po ulicah, mlati z rokami v namišljene nasprotnike, v lokalni prodajalni z domačimi živalimi osvaja sramežljivo Adrian, z njenim bratom popiva v lokalnem pubu, doma hrani svoje želvice, moralizira mulariji na ulici, trenira v lokalni dvorani in občasno boksa. Navidezno srečen tipček, ki pa ga vseeno razjeda, da ni nikoli v ničemer uspel.

Po uvodni/daljši predstavitvi Rockya in njegovega življenja oz. vsakdana, njegovih borb, strahov, želja, načrtov itd se film osredotoči na romanco z Adrian, kjer dve osamljene duše najdeta srečo, kmalu zatem pa se film preusmeri v špotni del.

Aktualni svetovni prvak Apollo Creed, po poškodbi njegovega nasprotnika med pripravami za dvoboj, išče novega kandidata za dvoboj in za nekakšen novoletni show, pri tem pa si izbere Italijanskega žrebca oz. Rockya, lokalnega boksarčka, s katerim bi zabaval množico oz. ga nato na lahek način premagal …..

Apollo Creed se uvarja s financami, showom, intervjuji, poveličevanjem sebe in smešenjem nasprotnika, Rocky pa tčas pristopi k resnemu in trdemu treniranju. Pri tem mu pomaga Paulie, Adrianin brat, ki ga spušča v lokalno mesnico, kjer lahko udriha po svinjskih in govejih polovicah, mu daje meso za prehranjevanje in poskuša iz vsega iztržiti nekaj denarja, predvsem z amaterskim pristopom k promotorstvu oz. reklami. A ni edini, skoraj vsi v bližini Rockya začutijo svojo priložnost in trener Mickey ga po letih poniževanja in celo odvzemu športne omarice v športni dvorani, obišče in se ponudi za managerja oz. osebnega trenerja, ki ga bo pripravil na največji dvoboj v življenju. Rocky in Mickey si v prepiru/čustvenem izbruhu odkrito povesta, kar jima je že leta ležalo na duši in skleneta pakt o sodelovanju, pobiralec stav in prejšnji delodajalec Rockya pa v njem vidi priložnost tudi zase, zardi česar mu podarja denar ….. Izvrsten prikaz karakterjev in človeške preobrazbe, ko začutijo priložnost ….

Le Rocky ostaja Rocky …. pošten garač, ki s svojo zagnanostjo in treningom upa na boljše čase …. tipičen američan, predstavnik delavskega razreda, ki naj bi mu njegov pošten odnos in marljivost, slej ko prej prinesla priložnost oz. bi bil za to poplačan …..

Legendarne so scene, ko Rocky v mesnici oz. hladilnici tolče po surovih svinjskih in govejih polovicah, ko teče po stopnicah Muzeja umetnosti v Philadelphiji, ko z dvignjenimi rokami pričaka jutro …..

Športni sprektakel na prvi novoletni dan oz. večer se prične z močnim podcenjevanjem, ko Apollo Creed deli udarce in samovšečno poplesuje po ringu, se smehlja in pozira, a s surovim mesom utrjena Rockyeva pest ga kmalu podre na tla in prvak se zave, da bo to prava borba. Gladiatorja si nato v precej bledi boksarski koreografiji izmenjujeta udarce, kri šprica na vse strani in s polomljenimi rebri komaj stoječi Apollo Creed v svoji nemoči objema Rockya, ki ima nenormalno otečene veke, skupaj objeta pa dočakata tudi konec 15. runde oz. konec dvoboja v katerem je sicer Apollo Creed zmagovalec, a tisti pravi, moralni zmagovalec je Rocky, saj so vsi napovedovali njegov hiter konec, da ne bo trajal niti treh rund, on pa se je obdržal vseh petnajst, namlatil prvaka, ga podrl na tla in na nogah pričakal konec …..

Sledil je še tisti legendarni krik Adrian …..

Mojstrovina v kateri je zasijal do takrat še mladi/neuveljavljeni igralec Sylvster Stallone, ki je nato igral še v kupu nadaljevanj z imenom Rocky, podobno storil s filmom Rambo, od ostatalih filmov pa se ga spomnim še v Cobra, Lock up, Tango & Cash, Cliffhanger, Demolition man, The specialist, Assassians, Daylight, Cop land, Get Carter, Driven …. in podobnih akcijah.

V samem filmu Rocky so svoje nepozabne vloge odigrali tudi Burgess Meridith kot trener Mickey, Talia Shire kot sramežljiva Adrian, Burt Young kot njen brat Paulie, Carl Weathers kot Apollo Creed ….

S časovne distance pa ne preseneča, da je Rocky tistega davnega leta ‘76, osvojil tudi nagrado Oscar za najboljši film leta ….

Mojstrovina ….

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 12.04.2010 ob 10:09 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 16.04.2010 @ 10:38

    sem se kar nabral tega …..

    kot sem že tam omenil, prvi in šesti sta mi za klaso nad ostalimi …. mogoče ker sta si tako zelo podobna, vsaj zgodba ….. per aspera ad astra

    Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !