Zapisal izmisljeni | 5.04.2010 - 21:31 - Kategorije: Film

No, pa je bil končno čas, predvsem primeren čas, za ogled tega filma, ki je kupljeni DVD namreč več let čakal na to. Če se ne motim 4-5 ….

Še en spektakel, ki ga je zrežiral Mel Gibson; The passion of Christ

kristpasijon

Najprej nekaj malega o režiserju, že omenjenem Melu Gibsonu, ki je kot režiser debitiral v medlem The man without face, nato pa navdušil v spektaklu Braveheart iz leta ‘95, nato pa udaril s Kristusovim pasijonom, kot je bil v slovenšino preveden.

Sam film me ni pretirano navdušil, na kratko bi ga opisal kot razvlečeno Kristusovo trpljenje ….

Uvodne verske blodnje oz. videnja se počasi prelevijo v nekakšno aretacijo Kristusa, ki ga judovski duhovniki obtožijo čarovništva oz. bogokletstva, zaradi česar ga privedejo pred rimskega poveljnika Ponicja Pilata, kateri ga lahko obsodi na smrt.

Juda, ki je predtem v zameno za 30 zlatnikov, izdal Kristusovo domovanje/skrivališče, se po lastnih blognjah, obžalovanju in notranji stiski obesi, rimski poveljnik oz. razsodnik Poncij Pilat pa se obotavlja pri izreku kazni, saj mu žena sugerira izpustitev, razjarjeni duhovniki pa zahtevajo Kristusovo smrt. Na koncu se neodločni Poncij Pilat odloči za nekaj vmesnega, ki ne zadovolji/poteši nobene strani. Bičanje.

Pod udarci rimskih blaznežev, ki vihtijo biče kmalu popoka Kristusova koža, a ker v svojem verskem transu zelo dobro prenaša bolečino, biče zamenjajo bolj krvoločni pripomočki. S temi kmalu odprejo kristusovo kožo, kri pa šprica na vse strani, koščki mesa letijo po zraku, začuti se prava bolečina, občutljivejši tu prvič zaprejo oči, blazneži pa mazohistično udrihajo z vseh strani. Kristus v svojem transu počasi zapušča telo, vse bolj pa je v duhovnem svetu s katerim potuje po spominih oz. preteklosti in se pripravlja na odrešitev, ki pa ne pride tako kmalu. Za dodaten brizg krvi poskrbi trnova krona, katero zabijejo na Kristusovo glavo, ko ta čaka na svoj konec ….

Judovski duhovniki še nimajo dovolj in še vedno vztrajajo pri kazeni oz. usmrtitvi, pri tem pa jim Poncij Pilat ponudi alternativno rešitev. Vsakoletna oprostitev enega od obtoženih, naj bi po njegovih pričakovanjih osvobodila domnevnega bogokletneža Kristusa, saj množici kot protikandidata za izpustitev ponudi morilca Barabo, a se njegova pričakovanja izjalovijo, ko se množica odloči za Barabo, za Kristusa pa zahtevajo križanje.

Kristusovapot trpljenja se nadaljuje po zaprašenih ulicah, kjer po njem padajo udarci, medtem ko nosi velik lesen križ, na katerem naj bi bil križan. Rimski mazohisti, razjarjena množica, judovski duhovniki, vsak od njih mu privošči kakšen udarec, in občutljivejši ponovno zamižijo. Nekje na tej poti pa že močno razmesarjeni Kristus le prične pridobivati nakljonjenost, saj se mnogim zasmili, a poti nazaj ni več.

Križanje je seveda vrhunec filma, kjer se žeblji zarijejo v Kristusove roke, temna kri pa steče po lesenem križu in curlja v zaprašena tla, sledi še žebelj v noge in dvig križa, kjer Kristus dočaka svoj konec oz. smrt. Del, kjer verniki zajočenjo, občutljivejši pa definitivno prenehajo z gledanjem filma, čerav sledi samo še konec ….

Natančnje ponazarjeno nasilje, v komvbinaciji s hebrejščino, latinščino in verjetno še čem me pusti nekoliko razočaranega, saj sem od filma pričakoval več …..

Redka svetla točka filma zame, je glavni igralec James Caviezel, ki je bil predtem opažen v My own private Idaho, Wyatt Earp, G.I. Jane, The thin red line, Pay it forward, Angel eyes ….

Zdaj, z neke časovne distance, mislim da gre največ za povprečen izdelek, kjer so stavili na šokantne prizore, ki pa to zame niso, da so stavili na provokacijo Cerkve, Judov, vernikov, na obtoževanja, brezplačno reklamo ….  in vse to dobili, vključno z mano, ki sem se kar nekaj let upiral skušnjavi, na koncu popustil in doživel razočaranje.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 5.04.2010 ob 21:31 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !