Zapisal izmisljeni | 19.02.2010 - 18:45 - Kategorije: sezona 2009-10

Nadaljuje se tudi Europa league z drugo fazo tekmovanja oz. šesnajstino finala, v katerem se je pomerilo zadnjih/najuspešnejših 32 ekip tekmovanja, ki ima svoje čare. Predvsem boljše navijače in ne kot  nekatere gledališke atmosfere v najprestižnejši/elitni Ligi prvakov, kjer se tudi medseboji pari preveč ponavljajo.

Europa league je tekmovanje, kjer so tekme bolj odprte, napadalne in atraktivne, ekipe pa raznovrstnejše, nogometni stadioni so nabiti z vročekrvnimi navijači, ki navijajo ves čas tekme …..

Nekako sem se naveličal elitne Lige prvakov …..

el

Everton – Sporting 2-1

Že v torek sta se pomerila angleški predstavnik Everton, katerega je v prvi fazi dvakrat ponižala portugalska Benfica in pa novi portugalski nasprotnik Sporting iz Lisbone, ki še nikoli ni bil neposredo izločen s strani angleškega predstavnika. Modri oz. Everton je pričel zelo ofenzivno, v klasični angleški postavitvi 4-4-2 , ki je v 35. minuti srečanja prinesla prvi gol, ko je po lepi akciji domačih, v kazenskem prostru gostov do žoge prišel Tim Cahill in z atraktivno podajo – s peto, podal do Stevena Pienarja, ki je z lepim strelom, z roba kazenskega prostora, zadel za 1-0. V nadaljevanju so imeli gostje pobudo in nekaj lepih priložnosti za izenačenje, a do spremembe izida ni prišlo. V drugem polčasu oz. v 49. minuti pa so domači povedli z 2-0. Po podaji iz kota sta se za žogo borila Cahill in gostujoči golman Patricio, mimo katerega je žoga zletela do Sylvain Distina, ki jo je porinil v prazen gol. Isti igralec je nato v 86. minuti postal tragik srečanja, saj je kot zadnji mož domače obrambe po nepotrebnem izgubl žogo, katero mu je odvzel Liedson, tega pa  je omenjeni tragik nato v kazenskem prostoru zaustavil s prekrškom, si prislužil rdeč karton oz. izključitev, Miguel Veloso pa je za goste zadel iz penala in postavil končni izid srečanja, 2-1. Izid, ki daje Sporting kar lepe možnosti za še eno izločitev angleškega predstavnika.

Rubin Kazan – Hapoel Tel Aviv 3-0

Ruski prvak Rubin iz Kazana je že v prvi tekmi poskrbel za neulovljivo prednost in po zmagi s 3-0 bo povratno srečanje v Tel Avivu samo še formalnost. Junak dneva v Kazanu, pa je postal 24-letni napadalec Aleksandr Bukharov, ki je zadel v 14. in 23. minuti srečanja, prvi je bila solo mojstrovina, drugi pa volej na polno. Usodo gostov  je nato v 69. minuti, zapečatil kapetan Sergei Semak, ki je zadel za končnih 3-0.

Ajax – Juventus 1-2

V Amsterdamu sta se pomerila slovita Ajax in italijanski Juventus, ki sta elita evropskega nogometa, a zaradi takšnih in drugačnih razlogov sta pristala v tem, za nekatere “poznavalce” drugorazrednem tekmovanju. Zadnje evropske prebliske sta imela oba kluba, v nekje istem obdobju, 2003,  od tedaj pa je vse skupaj srednja žalost. Ajaxova mularija je pričela bolje in že v 16. minuti, je za domače zadel srbski reprezentant Miralem Sulejmani – najdražji Ajaxov nakup v zgodovini kluba, ki je prejel žogo na sredini igrišča in v solo akciji prešprintal gostujočega Jonathana Zebino ter celotno napadalno polovico in svojo ekipo povedel v vodstvo z 1-0. V nadaljevanju je Ajax naredil napako s tem, ko je igro prepustil izkušenemu nasprotniku oz. legendarnemu Alessandru Del Pieru, ki je v 31. minuti atraktivno podal do mladega Paola De Ceglie, ta pa z dolgo podajo z levega boka, v kazenskem prostoru našel Amaurija, ki je z glavo zabil za 1-1. V drugem polčasu je ponovno na sceno stopil Alessandro Del Piero, ki je v 58. minuti ponovno organiziral akcijo oz. podal v kazenski prostor, kjer je bil še enkrat najvišji gostujoči napadalec Amauri, kateri je zadel za preobrat oz. za vodstvo z 1-2. Do konca srečanja je Ajax poskušal priti vsaj do izenačenja, a jim ni uspelo, pri tem pa je mlad,i 21-letni Siem De Jong, zadel prečko, vendar do spremembe izda ni prišlo. Namesto tega smo v samem finišu oz. v 90. minuti videli Kung Fu akrobacijo bosanca v dresu Juventusa, Hasana Salihamidžića, ki si je zaradi nevarne igre z nogo, prislužil rdeč karton in na povratni tekmi ne bo mogel igrati. Kljub temu bi, po odličnem rezultatu s tega gostovanja,  italijanska ekipa morala zadržati prednost in napredovati v naslednjo fazo tekmovanja.

Club Brugge – Valencia 1-0

Tekma, za katero sem bil prepričan, da se bo končala neodločeno oz. z zmagov gostov, a se je domača ekipa z ofanzivno postavitvijo 4-3-3 zelo dobro upirala in na koncu celo zmagala. V precej nezanimivi tekmi je edini gol na srečanju dosegel 26-letni kamerunec Dorge Kouemaha, ki je v 56. minuti srečanja s približno 20-ih metrov udaril proti golu gostov, pri tem pa je žoga po zaslugi nespretnosti golmana Moye, tega preskočila, ko se je valjal po tleh in se odkotalila v gol. 1-0 za domače, ki so v nadaljevanju uspeli zadržati prednost in pred povratnim srečanjem imajo presenetljivo lepe možnosti za napredovanje, nekaj tudi zato, ker je 5.minut pred edinim zadetkom na tekmi, svoj drugi rumeni karton na tekmi, dobil David Silva, kar je pomenilo izključitev in prepoved igranja nasledje tekme oz. povratnega obračuna v Valenciji.

Lille – Fenerbahce 2-1

Zanimiv obračun dveh ekip, ki sta predtem v domačih prvenstvih igrali v odlični formi, prvi gol na Stadionu Lille Metropole, pa so že v 3. minui dosegli domači, ko je po lepi podaji oz. napadalni akciji, katero je zrežiral izkušeni Pierre-Alain Frau, zadel 30-letni Florent Balmont. Le dve minuti kasneje oz. v 5. minuti srečanja je za Fenerbahce, na1-1,  izenačil naturalizirani 28-letni brazilec Gokcek Vederson in takšen rezultat  je ostal do konca prvega polčasa. V drugem polčasu pa je domača ekipa ponovno povedla, saj je v 52. minuti srečanja, gostujočega golmana premagal Pierre-Alain Frau in Lille povedel v novo vodstvo, tokrat z 2-1, katerega so nato uspeli zadržati do konca srečanja in se veseliti pomembne zmage, a vprašanje ali bo to dovolj velika prednost. Fenerbahče namrec slovi kot sila neugoden domačin, katerega do preseganja svojih zmogljivosti vodijo fanatični navijači, a tudi Lille ima še nekaj rezerve.

Standard – Red Bull Salzburg 3-2

Izjemno srečanje, kjer je gostujoči Red Bull Salzburg povedel že v 4. minuti, ko je po lepi podaji Andreasa Ulmerja zdel njihov najboljši strelec Marc Janko. Isti igralec je v 45. minuti po nespretnosti domačih branilcev oz. Goreuxa in Mangale, ponovno zadel in goste povedel v vodstvo z 0-2. V drugem polčasu pa je sledil totalen preobrat, saj je za Standard, v 66. minuti srečanja, najprej iz penala zadel 21-letni Axel Witsel , na 2-2 je v 80. minuti srečanja s super-udarcem izenačil Igor De Camargo, absolutni junak domačih navijačev pa je v 82. minuti postal Alex Witsel, ki je dosegel še svoj drugi gol na srečanjuin postavil, končnih 3-2. Po sanjskem preobratu je na tribunah zavladala euforija, a vseeno mislim, da je Red Bull Salzburg močnejša ekipa, ki bi si v povratni tekmi morala zagotoviti napredovanje v naslednjo fazo.

Twente – Werder 1-0

Uvod v srečane so bili pretepi navijačev v Enschedeu, kjer domuje nizozemski Twnete, najprej eni z drugimi, nato pa še eni s Policijo, nekaj kasneje pa še drugi s Policijo. Sama tekma je bila bolj uboga, gostje so pletli in pletli, nizali priložnosti, a brez posebnega uspeha, saj je 0-0 ostalo do 39. minute. Takrat pa je v enem redkih napadov domačih, z velike oddaljenosti proti golu gostov ustrelil 28-letni Theo Janssen, ki je zade za 1-0 in dosegel enega najlepših golov tega dneva. V drugem polčasu se je nadaljevala ofenziva nemškega Werderja, ki pa nikakor ni prišel do izenačenja in domači so slavili z minimalnim izidom 1-0. Gostje, v kolikor želijo napredovati,  bodo morali biti v povratni tekmi mnogo učinkovitejši.

Villarreal – Wolfsburg 2-2

Na veliko presenečenje domačih navijačev in še koga, so gostje pričeli veliko bolje in nanizali kar nekaj lepih priložnosti, pri tem pa  je bil najkonkretnejši bosanski reprezentant Edin Džeko. A kot je to žeznano, tisti ki ga ne da, ga dobi in v 43. minuti srečanja je za domače, iz prostega strela, zadel Marcos Senna, ki je sprožil projektil s 110 km/h. V drugem polčasu je na sceno stopil brazilski napadalec v vrstah Wolfsburga, Grafite, ki je v 65. minuti srečanja najprej spretno ušel Ivanu Marcanu in zadel za izenačenje na 1-1, v nadaljevanju oz. v 83. minuti pa je ponovno ušel svojemu čuvaju – Marcanu, ki ga je v nadaljevanju akcije s prekrškom zaustavil v kazenske prostoru, sodnik pa e dosodil penal za goste in izključitev Marcana. Zanesljivi realizator za vodstvo z 1-2 je bil prav Grafitev, vendar veselje gostov ni trajalo dolgo, saj je Villarreal že dve minuti kasneje oz. v 85. minuti izenačil, ko je po lepi akciji domačih, zadel argentinec Marco Ruben. Na tekmi nato ni bilo več zadetkov in prednost za napredovanje se je nagnila na stran nemške ekipe oz. Wolfsburga.

Hamburger SV – PSV 1-0

V nemškem Hamburgu  . Domača ekipa, ki je tekmo pričela v zanimivi formaciji 4-2-2-2  je zaigrala v presenetljivi postavi, saj so na rezervni klopi, med drugimi, na svojo priložnost čakali, zadnja leta nezamenivi Piotr Trochowski, izjemni Ze Roberto, ter najnovejša super-okrepitev Ruud Van Nistelrooy. No Hamburger je zaigral hrabro in v 26. minuti srečanja je po prodoru hrvata Mladena Petrića, nad njim v kazenskem prostoru prekršek storil, gostujoči bolgarski branilec Stanislav Manolev. Kazenski strel oz. penal za vodstvo z 1-0 je realiziral Marcel Jansen, tekma pa se je nato kar nekako umirila. V drugem polčasu sta nato v igro, kljub vodstvu, vstopila ofenzivno orientirana Ze Roberto in Van Nistelrooy, Hamburger SV pa je ponovno postal nekoliko pogumnejši oz. napadalnejši. V finišu tekme bi sodnik zlahka dosodil še en penal za domače, saj je bil v gostujočem kazenskem prostoru spet fauliran Mladen Petrić, ki je imel v zadnjih minutah še eno lepo priložnost za povišanje vodstva, vendar je zgrešil za nekaj centimetrov. Kljub temu je Hamburger SV lahko zadovoljen z minimalno zmago, brez prejetega gola, ki mu daje lepe možnosti za napredovanje. Nizozemski PSV me je razočaral s svojo preveč pasivno igro, le okoli 75. minute se spomnim nekaj lepih priložnosti, najlepšo pa je iz neposredne bližine zgrešil Ola Toivonen. Vsekakor bo za napredovanje oz. izločitev nasprotnika, prikazati nekoliko več.

Hertha – Benfica 1-1

Zame je bil to fix dneva, a spet bom citiral svojega starega, ki vedno znova opozarja, da je žog okrogla oz. za obe ekipi enaka. Že v 4. minuti srečanja je po izvrstni dolgi podaji Carlosa Martinsa, do žoge prišel spretni argentinec Angel Di Maria, ki je gostujočo ekipo oz. Benfico povedel v vodstvo z 0-1. V nadaljevanju srečanja so bile redke akcije domačih, vendar je v 33. minuti le prišlo do spremembe izida. Po prodoru Piszczeka na desn istrani, je žogo v lasten gol zabil gostujoči igralec Javi Garcia in postal tragik srečanja, saj Benfica, kjub veliko boljši igri ni uspela doseči še enega zadetka oz. zmage. Ne glede na to so veliki favoriti povratnega srečanja, nemška Hertha pa ima pomembnejše delo v domačem, nemškem prvenstvu, kjer so čvrsto zadnji z minimalnimi šansami za obstanek. A upanje umira zadnje.

Athletic Bilbao – Anderlecht 1-1

Španski klub je pred obračunom veljal za velikega favorita, saj ima po dolgem času spet zelo dobro generacijo igralcev, njihov stadion San Mamez pa slovi kot ena najtežje osvoljivih utrdb. No tokrat je ta utrdba zdržala samo do 34. minute, ko je za goste zadel  .. V nadaljevanju oz. v drugem polčasu je domača vrsta po silovitih apadih le uspela znižati, saj je v 58. minuti zadel 20-letni Mikael San Jose, ki je na enoletni posoji iz Liverpoola. V končnici je domača vrsta poskušala priti še do drugega gola, a za to ni bilo več časa, spretnosti itd. Kljub vsemu, mislim, da je španska ekipa kvalitetnejša in da bi v povratnem srečanju to morala dokazati oz. potrditi z rezultatom oz. uvrstitvijo v naslednjo fazo tekmovanja.

Atletico Madrid – Galatasaray 1-1

Dvoboj dveh vročekrvnih ekip oz. dveh tempramentnih narodov, kjer vedo kaj je dober nogomet. Domači Atletico je pričel tekmo z izjemno ofenzivno postavitvijo 4-1-3-2, gostje pa z zanimivo 4-1-4-1, pri tem pa je bila uspešnejša domača ekipa, ki je v 23. minuti srečanja povedla z 1-0. Gol iz prostega strela, z desne strani je dosegel nekoč “v zvezde dvigovani” Antonio Reyes, sedaj že 26-letni nogometaš, ki se je nekako ustalil v Atleticu iz Madrida. V zanimivem srečanju je bilo kar nekaj lepih priložnosti na obeh straneh, šele v 77. minuti pa je prišlo do še enega zadetka. Tokrat za Galatasaray, za katerega je zadel reprezentant Slonokoščene obale, Abdul Kader Keita, ki je s tem postavil tudi končni rezultat tega zanimivega srečanja. Prv gotovo bo povratno srečanje prava poslastica, v katerem pa imaj osedaj nekaj več možnosti “fanatični turki”.

FC Kopenhagen – Olyimpique Marseille 1-3

Skandinavska ekipa, po mojem mnenju ni imela nekih prevelikih možnosti v tem obračunu, česar so se zavedali tudi sami, vsaj postavitev 4-2-2-2 nakazuje bolj defenzivno usmerjenost. Za razliko od njih so francozi krenili v dvoboj z zelo ofenzivno 4-3-3, vendar do gola vseeno niso prišli. Šele v drugem polčasu se je, po mojem mnenju, zgodil ključni trenutek, ko je v igro vstopil Hatem Ben Arfa, ki je prevzel igro in kreiral zmagovalno igro. V 72. minuti so gostje povedli z golom senegalca Mamadou Nianga, kateremu je lepo podal Bakari Kone, vendar so domači že v 79. minuti izenačili, ko je ob navdušenju domačih navijačev, iz penal zadel Jasper Gronkjaer. Takšen rezultat je ostal samo do 84. minute, ko je že prej hvaljeni Hatem Ben Arfa izvedel najlepšo potezo dneva, saj je na levi strani preigral dva gostujoča branilca in iz skoraj mrtvega kota, zadel za 1-2, le pet minut kasneje oz. v 89. minuti pa je po lepi/atraktivni podaji preko celotne domače obrambne vrste, argentinca Lucha Gonzalesa, zadel Charles Kaboure iz Burkine Faso. Povratni dvoboj bo samo formalnost in čeprav zna Olyimpique večkrat zajebati nemogoče, mu tokrat to ne more uspeti.

Fulham – Šahtjor Donjeck 2-1

Uvod v srečanje je bil škandal, ko dan pred srečanjem gostujočih nogometašev, zaradi domnevno sumljivega videza niso spustli v sloviti londonski trgovski center Harrods, ki je prav tako kot Fulham, v lasti kontroverznega Mohamed Al-Fayeda. No samo srečanje je bilo velik manj škandalozno saj je bila domača ekipa veliko boljši nasprotnik, gostje pa so iz Londona odnesli zelo ugoden rezultat. Domači so navalili že od samega začetka in že v 3. minuti srečanja je madžarski napdalec Zoltan Gera, po lepi podaji Bobby Zamore, zadel za 1-0. Tempo je s časom nekoliko upadel, kar je izkoristil eden od kopice ukrajinskih brazilcev, Luiz Adriano, ki je ušel domači obrambni vrsti in zadel za izenačenje na 1-1, kar je ponovno predramilo domače. Ti so v drugem polčasu, že od samega začetka ponovno krenili furiozno in v 63. minuti je z izvrstnim udarcem, z roba kazenskega prostora, zadel ta večer fenomenalni, Bobby Zamora, ki je imel v nadaljevanju srečanja, tako kot še nekateri njegovi soigralci, lepe priložnosti za povišanje vodstva, a so te ostale neizkoriščene. Povratno srečanje bo še zanimivo, navijal pa bom za angleže, čeprav so branilci naslova oz. zadnji zmagovalci Pokala UEFA, zajebana ekipa, sposobna napolniti mrežo nasprotnika.

Liverpool – Unirea Urziceni 1-0

Kaj napisati ob ubogi zmagi slovitega Liverpoola proti ubogi romunski ekipi, katero je v zimskih mesecih zapustil načelni trener Dan Petrescu, kateremu predsednik kluba ni hotel garantirati ohranitve takšne ekipe oz. preprečitve razprodaje. Očitno je Unirea Urziceni v strmem padu, vsaj sodeč po igrah oz. tokratni predstavi, saj že dolgo časa nisem videl tako ofenzivno neambiciozne ekipe. In takšne je velikan Liverpool uspel premagati samo z enim golom razlike oz. minimalno zmago z 1-0. Sramota od tekme v kateri je edini gol na srečanju, po paranju živcev domačih navijačev, v 81. minuti dosegel avid N’Gog. Najraje bi videl, da Liverpool izpade še iz tega tekmovanja.

Panathinaikos – Roma 3-2

Še en obračun dveh izjemnih temperamentov, grške in rimske zgodovine, bi lahko rekli. No, v takšnem so bolje pričeli gostje oz. italijani – rimljani, ki imajo v svojih vrstah izvrsnega črnogorskega napadalca, Mirka Vučinića, kateri je v 29. minuti svoje moštvo povedel v vodstvo z 0-1. Ostra tekma, v kateri je v drugem polčasu, v igro pri domačih, vstopil Dimitris Salpingidis, ki je le dve minuti kasneje oz. v 66. minuti srečanja pa je bo zmedi v kazenskem prosotru gostov, zadel za 1-1. V nadaljevanju oz. v 81. minuti srečanja je sodnik za goste dosodil kazenski strel oz. penal, katerega je uspešnno realiziral David Pizarro, vendar je samo 3. minute kasneje oz. v 84. minuti prišlo do novega izenačenja, ko je po še eni zmegi v gostujočem kazenskem prostoru, tokrat še večji kot pri prvem golu, zadel Lazaros Christodoulopoulos. S tem pa navdušenja na tribunah olimpijskega stadiona še ni bilo konec, saj je v 89. minuti, po lepi podaji Salpingidisa, za 3-2 zadel Djibril Cisse in “zakuril” Atene. Izjemna tekma, ki se je končal z rezultatom 3-2 za domače, katerim pa kljub vsemu ne dajem prevelikih možnosti za napredovanje, saj bi si za to morali priigrati večjo prednost pred povratnim srečanjem v Rimu, kjer je Roma že nekaj časa neporažena.

Se opravičujem za morebitne pravopisne napake, predolge stavke, predolgo objavo, morebitno površnosti itd …..

enostavno, se mi ni dalo prebrati za sabo ….. mea culpa

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 19.02.2010 ob 18:45 in je shranjen pod sezona 2009-10. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !