Zapisal izmisljeni | 16.02.2010 - 09:51 - Kategorije: Film

No, pa je le prišel na vrsto, eden najbolj cenjenih filmov 90-ih …. naslednik kultnega, a prezrtega filma Manhunter, ki je nekaj več slave pobral šele z zgoraj naslovljenim ….

the Silence of the lambs

lambs

Uspešni thriller iz leta 1991, v katerem Jodie Foster blesti kot agentka Clarice Starling, Sir Anthony Hopkins pa kot množični morilec/kanibal Hanibal Lecter. Tudi ostala igralska zasedba ne razočara, Scott Glenn kot agent Jack Crawford, Anthony Heald kot psihiater Dr. Frederick Chilton in pa Ted Levine kot morilec Buffalo Bill.

V filmu najprej spoznamo FBI agentko na urjenju, Clarice Starling, ki se iz plahega dekleta, skozi film transformira v odločno agentko …. njenega nadrejenega agenta Crawforda, brezizraznega tipčka, ki živi za svojo službo …. pa pretkanega psihologa in množičnega morilca oz. kanibala Hanibala Lecterja, ki ždi v zaporu in čaka svojih 5 minut …. dr. Chiltona, domišljavega psihiatra, ki vodi ustanovo v kateri je zaprt Hanibal Lecter …. ter glavnega negativca filma Buffalo Billa, kateri si želi preobrazbe iz zatiranega moškega telesa v čudovito dekle ….

Clarice je zagrenjena agentka z nesrečno mladostjo, katere se poskuša osvoboditi z reševanjem drugih …. Crawford je njen mentor …. Hanibal Lecter še nekaj več, nekakšen duhovni vodja …. dr. Chilton ovira na poti ….. Buffalo Bill pa plenilec, ki bo postal plen ….

Agent Crawford hoče ujeti množičnega morilca Buffalo Billa, za dosego tega pa aktivira obetavno agentko Clarice Starling, ki naj bi se prikupila enemu najbolj pretkanih množičnih morilcev, psihologu Anthonyu Hopkinsu, ki ždi zaprt v psihiatrični ustanovi, katero vodi dr. Chilton. Agentka in Hanibal Lecter si izmenjujeta podatke “Quid pro quo” kateri vodijo do rešitve primera oz. do Buffalo Billa, ki ugrablja in ubija mlada dekleta, iz njihove kože pa si šiva novo kožo ….

Profil serijskega morilca, ki spominja na tistega iz pesmi Dead skin mask, metalcev Slayer ….

Uglavnem, zelo dobra zgodba, ki pa je bila že videna v zgoraj omenjenem Manhunterju, kateri pa je prav zaradi uspeha The Silence of the lambs, dobil remake z naslovom Red dragon.

The Silence of the lambs, se po mojem mnenju, lahko najbolj ponaša z odlično igro vseh igralcev, predvsem Sir Anthony Hopkinsa, ki je kot sem prebral, v filmu nastopil le v nekaj več kot 16-ih minutah, a v tem kratkem času navdušil strokovnjake in svetovno javnost, kar potrjuje tudi nagrada Oscar ….

In še ena zanimivost, spodnje slike

metulj

lobanja je sestavljena iz golih ženskih teles

Film, ki bi mu zlahka dal etiketo; Obvezen ogled.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 16.02.2010 ob 09:51 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 16.02.2010 @ 10:00

  oomoo

  Starling in ne Sterling.

  http://www.imdb.com/title/tt0102926/

  Zapisal oomoo
 2. 16.02.2010 @ 10:19

  se opravičujem …. sem pisal bolj po spominu, tu pa zaradi površnosti rado pride do napak …. popravljeno ….

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !